Στην καθημερινότητά μας αναπόφευκτα ερχόμαστε αντιμέτωποι με  αλλαγές  ,είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές  προς εμάς. Άλλες είναι μικρές ,σχεδόν ανεπαίσθητες αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματά τους μακροπρόθεσμα ‘από την άλλη όμως έχουμε αυτές που κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους ,σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους.

 Όμως  πως διαχειριζόμαστε τις αλλαγές που συναντάμε;                                                                              
Θα πρέπει να εστιάζουμε στην επίτευξη των καλών αλλαγών και να είμαστε σε θέση να υποδεχτούμε ακόμη και τις κακές , καθώς μονάχα αν τις δεχτούμε θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε και μετέπειτα να προχωρήσουμε. Ας φέρουμε όμως ένα παράδειγμα μιας «κακής» αλλαγής .Ας υποθέσουμε ότι έχετε πάρει ένα καινούριο τάμπλετ. Φυσικά όπως όλα τα καινούρια αντικείμενα που αποκτούμε έστω και υποσυνείδητα προσέχουμε ιδιαίτερα μην τυχόν και αποκτήσει καμιά γρατσουνιά. Τι θα συνέβαινε όμως αν το πολύτιμο μας τάμπλετ πέσει κάτω και σπάσει η οθόνη του; Πως θα αντιδρούσατε εσείς στην ανάλογη περίπτωση;( βέβαια με την προϋπόθεση πως παρά την σπασμένη του οθόνη ακόμη λειτουργεί).Η πλέον αναμενόμενη αντίδραση είναι  να δημιουργήσετε αρνητικά συναισθήματα ,να νευριάσετε ,να φωνάξετε , πιθανότατα να βρίσετε κιόλας για την γκαντεμιά σας. Όμως  η αλλαγή έχει επέλθει και η αλήθεια είναι πως όσο και να φωνάζουμε η οθόνη δε θα επανέλθει ως δια μαγείας στην αρχική της κατάσταση.

Δεν αντιμετωπίζουμε  τελικά και τόσο ψύχραιμα τις άσχημες αλλαγές προς εμάς. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίοδο του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι αρχίζουν να σκέφτονται πως σιγά σιγά οι διακοπές τους φτάνουν στο τέλος τους –ήδη νοητά μπαίνουν στο ρυθμό  της δουλειάς τους  με αποτέλεσμα να  χάνουν την καλή τους διάθεση. Όμως το  τέλος του καλοκαιριού και κατ’επέκταση των διακοπών είναι αναπόφευκτο.To ότι θα τελειώσει δεν μπορεί να αλλάξει ότι και αν κάνουμε, οπότε τι θα  ήταν προτιμότερο αντί να τροφοδοτούμε με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα τον εαυτό μας ;

Μια πιθανή λύση είναι ίσως να σταματήσουμε να δίνουμε τόσο πολύ χρόνο σκεφτόμενοι αυτό αλλά αντίθετα μπορούμε απλά να  δεχτούμε  την κατάσταση και να το περιμένουμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διάθεσή μας θα αλλάξει προς το χειρότερο.

Μερικές φορές περνάμε τόσο καλά με κάποιον ή με κάποια και  κάποια στιγμή αυτό ίσως τελειώσει. Ίσως τότε θα πρέπει να κάνουμε μια «στάση » και γυρνώντας το κεφάλι μας στο παρελθόν να δούμε όλα αυτά που μάθαμε μέσα από την σχέση μας αυτή  και έπειτα να προχωρήσουμε. Αντ’ αυτού τις περισσότερες φορές τείνουμε να προσπαθούμε να βρούμε το ίδιο άτομο σε κάποιον άλλο που απλά μας οδηγεί σε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που θέλουμε. Αν το καλοσκεφτούμε έτσι κι αλλιώς το ότι περνάμε καλά με κάποιον δεν σημαίνει ότι θα είναι έτσι για πάντα, είναι κάτι επίσης αναπόφευκτο, αλλά εμείς συνεχίζουμε να στεναχωριόμαστε για πράγματα που υποσυνείδητα ξέρουμε ότι θα γίνουν  και συνειδητοποιούμε ότι  όλη αυτή η ενέργεια που σπαταλήσαμε έγινε δίχως ουσιαστικό λόγο.

Πάντα θα υπάρχουν αλλαγές καθώς ζούμε σε ένα κόσμο που συνεχώς μεταβάλλεται σε όλα τα επίπεδα. Θα ήταν καλό λοιπόν, αντί να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε ή να προσπαθούμε να αναβιώσουμε  το παρελθόν, απλά να δημιουργούμε καλύτερα το μέλλον μας.

Το να “πολεμάμε” την αλλαγή είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, διότι έκτος απ’ την αλλαγή “πολεμάμε” και την ίδια την ροή της ζωής μας.

HTML Image as link Qries

Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα