Πάντα γύρω μας θα υπάρχουν άνθρωποι, με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή και νιώθουμε ότι εκφράζονται μέσα από δεύτερες σκέψεις  καχύποπτα και  μετριασμένα καθιστώντας δύσκολη την εμπιστοσύνη μας σε αυτούς. Στο βιβλίο “The Six Pillars of Self-Esteem”  αναλύετε ο όρος Congruence.Μιας και δεν υπάρχει πιστή μετάφραση, Congruence σημαίνει συνοχή ανάμεσα σε λέξεις και πράξεις ή διαφορετικά ακεραιότητα χαρακτήρα.

Όταν για παράδειγμα κάποιος κρατάει την υπόσχεση του, όταν κάποιος δεν γελάει με στόχο να γίνει αποδεκτός στο περιβάλλον του, δεν αρνείται  ότι είναι θυμωμένος, δεν φοβάται να παραδεχτεί ότι φλερτάρει, εκφράζει  όλα αυτά που τον ενοχλούν ,τότε έχει ακεραιότητα χαρακτήρα (congruency).

Ο καθημερινός άνθρωπος έχει την τάση να δημιουργεί την δικιά του προσωπική ταυτότητα, η οποία περιλαμβάνει θετικά και αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η «ταυτότητα» του δεν υπάρχει για να τον εξυπηρετεί αλλά για να τον περιορίζει. Παρατηρείστε κάποιον φίλο ή ακόμα και εσάς όταν πάτε να ανοίξετε την πόρτα για να βγείτε από το “comfort zone”  σας. Κάτι μέσα σας, σας αποτρέπει , σας τραβάει πίσω. Ακριβώς  το ίδιο συμβαίνει και  στον φίλο σας ,παρατηρώντας τον να κάνει  δηλώσεις  όπως “εγώ δεν είμαι έτσι” .Στη συνέχεια διαπιστώνεται ότι ο άνθρωπος απέναντι σας, στην πραγματικότητα σας κατακλύζει από δικαιολογίες.

Τις περισσότερες φορές η εικόνα και τα στοιχεία που γράφει πάνω η ταυτότητα μας είναι πλασματικά. Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι στην ουσία δεν την έχουμε φτιάξει εμείς ,αλλά οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας και ο περίγυρος μας. Πράγμα λογικό για κάποιον που επενδύει ελάχιστα στον εαυτό του.

Από τη φύση μας επιζητάμε την ελευθερία του νου και του σώματος. Για την ενίσχυση αυτού του στόχου σας προσκαλώ, μέρα με τη μέρα να αφήνετε και ένας μέρος της ταυτότητας σας και γενικότερα της εικόνας που έχετε στο μυαλό σας για το τι μπορείτε να κάνετε και τι όχι,  πίσω στο παρελθόν, ζώντας ελεύθεροι.

Όλα τα παραπάνω είναι πολύ όμορφα, αλλά δεν παύουν να είναι λόγια. Οι πράξεις είναι αυτές που διαμορφώνουν το χαρακτήρα και πιο συγκεκριμένα την ακεραιότητα του(congruence).   Φυσικά τέτοιες διεργασίες που αφορούν την ανθρώπινη ψυχή θέλουν χρόνο, καμιά μεταβολή από την φύση δεν πραγματοποιείτε με αστραπιαίους ρυθμούς. Κάθε άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εξασκεί την ακεραιτότητα του, μέρα με την μέρα με μικρά βήματα, ανακαλύπτοντας με τον καιρό τον εαυτό του.

Βασικό βήμα όμως είναι η συνειδητοποίηση των καταστάσεων στις οποίες δεν είμαστε congruent. Αφήστε κάτω από το άρθρο σχόλιο (με όνομα ή ψευδώνυμο)  σε δύο ερωτήσεις

HTML Image as link Qries

1)Που πιστεύετε ότι δεν είστε congruent, ποιες είναι οι καταστάσεις που αδυνατείτε να προβάλετε την ακεραιότητα σας;

2) Τι μπορείτε να κάνετε για αυτό;


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα