Όταν διαβάζεις τον τίτλο «12 Κανόνες για τη ζωή», πολύ πιθανό να σκεφτείς:

«Πωωω… άλλη μια Αμερικανιά που μας υποδεικνύει πώς θα ζήσουμε»

Διαβάζοντας τον τίτλο και ειδικά τη λέξη «κανόνες», κάτι «τσίγκλησε» μέσα σου. Μια φωνή γεμάτη επιχειρηματολογία και επιθυμία για διάλογο θέλει να φωνάξει : «Άντε βρε ταραμά που θα μας πεις και πώς θα ζήσουμε!».

Στην πορεία κατά της «αμερικανιάς», είμαι εκεί δίπλα σου (μετά από πολλά λάθη) υψώνοντας το λάβαρο και εκφράζοντας δυνατά την επιθυμία για καλύτερα μη-μυθοπλαστικά βιβλία. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι : «Ανήκει πραγματικά το βιβλίο σε αυτή την κατηγορία;»

12 κανόνες για τη ζωή 12 rules for life
Βρες το βιβλίο εδώ.

Γιατί ο τρόπος επιχειρηματολογίας του Peterson αποτέλεσε το έναυσμα για την ανάγνωση του βιβλίου «12 Κανόνες για τη ζωή»;

Πρωτοσυνάντησα τον Jordan B. Peterson, μέσω της συνέντευξης του με την Cathy Newman. Πέρα από τις εξαντλητικές προσπάθειες της Newman να κάνει «reframe» προς το χειρότερο κάθε φράση του Peterson ή ελληνιστί να μετασχηματίσει προτάσεις του με τέτοιο τρόπο ώστε να τον παρουσιάσει ως ένα μονοεπίπεδο, ρατσιστικό, μισογυνιστικό πλάσμα, προσπαθώντας παράλληλα να εκμαιεύσει πληροφορίες που θα προορίζονταν για τα μέσα ενημέρωσης της επόμενης μέρας. Μου έκανε εντύπωση, λοιπόν, ο τρόπος με τον οποίο ο Peterson παρέμενε συναισθηματικά αποστασιοποιμένος καθ’όλη τη διάρκεια της συνέντευξης καθώς επίσης το γεγονός πως μεταχειριζόταν κάθε σχόλιο και ερώτηση με ψυχραιμία και σαφήνεια.

Κάθε φορά που δεχόταν μια ερώτηση, την εξέταζε, την αποδομούσε και απαντούσε με λεπτομερή στοιχεία στο ερώτημα με αρκετά μεγάλη ψυχραιμία. Παρακολουθώντας αργότερα και άλλες συνεντεύξεις του, συνειδητοποίησα ότι η συναισθηματικά αποστασιοποιημένη αποδόμηση της ερώτησης και η σύνταξη μιας απάντησης κυριαρχεί σε όλες του τις συνεντεύξεις. Πιστεύοντας εσφαλμένα ότι η έρευνα πάνω σε ιδέες που μου κέντρισαν το ενδιαφέρον μέσα από τις συνεντεύξεις του Peterson τελείωσαν, έπεσα στο κανάλι του στο YouTube το οποίο είναι γεμάτο με πολύωρες διαλέξεις του ιδίου.

Το βίντεο σχετικά με την ψυχολογική ανάλυση της αγαπημένης μου παιδικής ταινίας «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» με κέρδισε. Έτσι, θέλοντας να κάνω ένα βήμα παραπάνω στα μονοπάτια των ιδεών και στον τρόπο ανάλυσης του Peterson, αγόρασα το βιβλίο «12 Κανόνες για τη ζωή».

HTML Image as link Qries

Αρχικά αγόρασα το βιβλίο σε μορφή audiobook.

Αφού το άκουσα τέσσερις με πέντε φορές σε διάστημα ενός χρόνου (κυρίως ενώ οδηγούσα προς και από τη δουλειά), αποφάσισα να το διαβάσω και στην γραπτή του μορφή καθώς υπάρχουν βιβλία είναι πολύ ευχάριστα όταν τα ακούς και πολύ καλύτερα από ότι όταν διαβάζονται. Παρ’ όλα αυτά το “12 Κανόνες για τη ζωή” είναι ένα βιβλίο που προσωπικά αποκόμισα πολύ περισσότερα διαβάζοντάς το και όχι ακούγοντας το. Ο κύριος λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι το βιβλίο είναι πυκνογραμμένο περιλαμβάνοντα όγκο πληροφοριών και επιχειρημάτων.

Γυρνώντας πίσω στο φόβο της «κλασικής αμερικανιάς», το βιβλίο, είναι γραμμένο όπως και οι απαντήσεις του Peterson στις συνεντεύξεις του. Χτισμένο πάνω σε επιστημονικές έρευνες (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να δεχτούμε τα πάντα αλλά να εξετάσουμε περαιτέρω τις πηγές του), ιστορίες που έχουν αντέξει χιλιετίες (το βιβλίο έχει πολλές αναφορές σε ιστορίες της βίβλου) και εισαγωγές από την προσωπική του ζωή, οι οποίες ανοίγουν την αυλαία σε κάθε κεφάλαιο.

Ο τρόπος που προσεγγίζει ο Peterson κάθε κεφάλαιο δεν είναι τόσο διδακτικός (στοιχείο της κλασικής Αμερικανιάς) όσο θα περίμενες διαβάζοντας τον τίτλο «12 Κανόνες για τη Ζωή».

Η λογική είναι η εξής: θέτει ένα δύσκολο ερώτημα και στη συνέχεια το προσεγγίσει από διάφορες σκοπιές. Εξετάζοντας τις οπτικές γωνίες κάθε προβλήματος καταλήγει και στον εκάστοτε νόμο.

Book fact: Ένας από τους λόγους που το βιβλίο ονομάζεται «12 rules of life» είναι διότι ο Peterson είχε δημοσιεύσει 40 κανόνες για τη ζωή στο quora.com. Η δημοσίευση του πήγε αρκετά καλά, δίνοντας του το έναυσμα να γράψει ένα βιβλίο. Μετά από πολύ συμμάζεμα κατέληξε σε 12. Δυστυχώς δεν βρήκα την αρχική δημοσίευση στο Quora, αλλά ένα YouTube βίντεο το οποίο μπορεί να σου δώσει μια ιδέα.

Πού μπορείς να βρεις το βιβλίο «12 Κανόνες για τη ζωή»;  

Το βιβλίο διατίθεται στα αγγλικά (12 rules for life) σε τιμή 9,37 ευρώ και στα ελληνικά (12 κανόνες για τη ζωή) σε τιμή 19,64 ευρώ. Το βιβλίο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να εξασκήσεις τα αγγλικά σου μιας και περιλαμβάνει πολλές ωραίες λέξεις και εκφράσεις. Παρόλαυτα χρειάζεται να έχεις ένα καλό επίπεδο ώστε να μην αναλωθείς ολοκληρωτικά στη γλώσσα χάνοντας τις ιδέες του βιβλίου.

Κλείνω το άρθρο ένα από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα:

“Όταν έχεις κάτι να πεις, η σιωπή είναι ψέμα – και η τυραννία τρέφεται από τα ψέματα.”


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


2 COMMENTS

  1. Περίμενα να δω κάποιο απόσπασμα να σου πω την αλήθεια, όχι γιατί δεν με έπεισες αφού η αλήθεια είναι πως βιβλία αυτοβελτίωσης (τέτοιο δεν θεωρείτε;) μου κεντρίζουν το ενδιαφέρον, μα γιατί θα ήθελα να δω τι διαφορετικό είναι αυτό που έχει να πει.
    Ομολογώ πως η τελευταία του φράση με αποζημίωσε .

    Επίσης μου έκανε μεγάλη εντύπωση η διαφορά στην τιμή από αγγλικά σε ελληνικά, μα τόσο;!
    Συνηθίζεται; Η αλήθεια είναι πως δεν έχω διαβάσει ποτέ βιβλίο στα αγγλικά κυρίως για το φόβο μη χαθώ στην μετάφραση.

    Ωραία πρόταση!

    • Καλησπέρα Νικολέτα,

      Όσον αφορά την εισαγωγή περισσότερων αποσπασμάτων του βιβλίου έχεις δίκιο. Συνήθως στις κριτικές βιβλίων που κάνω περιλαμβάνω πολύ περισσότερα αποφθέγματα. Η συγκεκριμένη κριτική βιβλίου ήταν ένα πείραμα. Ήθελα να δω αν μπορώ με λιγότερα αποφθέγματα (συγκεκριμένα με ένα και μόνο quote) να γράψω ένα κείμενο για το βιβλίο, το οποίο θα μεταδώσει την γενικότερη εικόνα του.

      Ναι το βιβλίο ανήκει στην κατηγορία της αυτοβελτίωσης.

      Η διαφορά στην τιμή οφείλεται στο γεγονός ότι τα αγγλικά βιβλία βγαίνουν και σε μικρότερες μορφές, η οποία ονομάζεται “paperback”. Τα περισσότερα ελληνικά βιβλία βγαίνουν στη γνωστή σε εμάς “hardcover”, δηλαδή σκληρό δερματόδετο βιβλίο.

      Το βιβλίο «12 κανόνες για τη ζωή», στα αγγλικά βγαίνει και στις 2 μορφές. Παρόλο αυτά επέλεξα να βάλω την φθηνότερη έκδοση μιας και δεν έχει καμία ουσιώδης διαφορά. Το βιβλίο στην hardcover έκδοση στα Αγγλικά έχει περίπου την ίδια τιμή με αυτό στα Ελληνικό.

      Στη διάθεση σου αν έχεις κάποια άλλη απορία και πρόταση.

      Με εκτίμηση,
      Γιώργος

Comments are closed.