Αδιαφορία. Αυτή ήταν η σπίθα για την συγγραφή του βιβλίου 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα. Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε αρκετά απασχολημένοι με τις καθημερινές μας δουλειές και δραστηριότητες που το τελευταίο που επιθυμούμε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή ένα ξενύχτι επειδή προσέχουμε το νεογέννητο παιδί μας, είναι να ενημερωθούμε πραγματικά για το συμβαίνει γύρω μας.

Η περιπλοκότητα του κόσμου σήμερα καθιστά μια αδιάφορη για εμάς κίνηση, επικίνδυνη για τομείς και ανθρώπους που αγνοούμε την ύπαρξή τους. Το να φτάσεις σε μια εκδοχή της πραγματικότητας ηοποία συνορεύει με την αλήθεια θέλει χρόνο και κόπο. Μερικές φορές, αν έχεις τα κότσια μπορεί να φτάσεις σε ένα δομημένο συμπέρασμα μόνο και μόνο για να ανακαλύψεις ότι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσονται τα γεγονότα έχει επηρεάσει δραστικά τα πράγματα, αφήνοντας σέ πάλι στην άγνοια. Ως αποτέλεσμα, η αδιαφορία από μια λέξη με αρνητική χροιά γίνεται τρόπος ζωής για να μπορούμε να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες.
Παρόλο αυτά, όσο αδιαφορούμε για εγχώρια και παγκόσμια θέματα, τόσο δίνουμε τον
λόγο σε τρίτους, πιο ενημερωμένους ανθρώπους να λαμβάνουν αποφάσεις για εμάς. Το
βιβλίο κάνει εξαιρετική δουλειά στην καταπολέμηση της πλέον λογικής και παράλληλα
επικίνδυνηςαδιαφορίας,ενημερώνοντας τον αναγνώστη για τεχνολογικά, κοινωνικά,
πολιτικά και θρησκευτικά θέματα βασισμένο σε εκατοντάδες πηγές.
Μια γρήγορη ματιά στα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα»
1.Τεχνική Νοημοσύνη. H εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης ως πρακτικό εργαλείο στη ζωή μας. Πώς ο άνθρωπος δίνει σταδιακά την συγκατάθεσή του, στην τεχνητή νοημοσύνη να λαμβάνει αποφάσεις για την καθημερινότητα του; Ποιος είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι που κατέχουν τα περισσότερα δεδομένα, θα αποκτούν πρόσβαση σε περισσότερη δύναμη; Γιατί οι ταινίες, τα βιντεοπαιχνίδια και τα βιβλία που πραγματεύονται σενάρια επιστημονικής φαντασίας μπερδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη με την συνείδηση, παράγοντας υλικό που δίνει λανθασμένη εντύπωση για τους πραγματικούς κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης (A.Ι.);
2.Σχέσεις μεταξύ κρατών. Πολιτικές κινήσεις σημαντικών κρατών που επιθυμούν να σπάσουν τους υπάρχοντες δεσμούς με άλλα κράτη. Γιατί, λοιπόν, οι πολίτες που στηρίζουν τους αντίστοιχους ηγέτες δεν απαρνήθηκαν ολοκληρωτικά την έννοια του «φιλελεύθερου» αλλά έχασαν την πίστη τους στην παγκοσμιοποίηση;
3.Θρησκεία. Πώς οι θρησκευτικοί ηγέτες αδυνατούν μπροστά στην επιστημονική κοινότητα από τη στιγμή που οι δεύτεροι πορεύονται με το σκεπτικό της άγνοιας, ενώ οι θρησκείες ακολουθούν πιστά το σκεπτικό της επεξήγησης προ του φαινομένου και των δικαιολογιών μετά από αυτό, στην περίπτωση που δεν επιβεβαιώσει την αρχική τους επεξήγηση; Από την άλλη μεριά γιατί πολλά κράτη έχουν υιοθετήσει μοντέρνα στοιχεία και μηχανισμούς ενώ παράλληλα βασίζονται στη θρησκεία τους για να διατηρήσουν την ταυτότητα τους ως έθνος;
4.Μεταναστευτικό. Παρέχει τέσσερις βασικούς πυλώνες-επιχειρήματα για το μεταναστευτικό καλύπτοντας σφαιρικά το θέμα.Ίσως το πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο για τον Έλληνα πολίτη αυτή την περίοδο. Παρουσιάζει το φαινόμενο μετάβασης από τον ρατσισμό στον κουλτουραλισμό ως κύριο επιχείρημα για τους ανθρώπους που τάσσονται κατά της εισαγωγής των μεταναστών στην χώρα τους. Κουλτουραλισμός ισοδυναμεί σύμφωνα με τον Harari με την αδυναμία της ένταξης του μετανάστη στην κουλτούρα της χώρας της οποίας μεταναστεύει.
5.Προκαταλήψεις. Γιατί πιστεύουμε ότι ο καθένας μας ξεχωριστά κατέχει πολλές γνώσεις ενώ αυτό που κάνουμε είναι να αντλούμε πληροφορίες από την κοινή δεξαμενή πληροφοριών κατασκευασμένη από το ανθρώπινο είδος; Γνωστό και ως το «the knowledge illusion». Αυτό που ανύψωσε το είδος homo sapiens δεν είναι η απομονωμένη, προσωπική μας σκέψη αλλά η ιδιότητά μας να σκεφτόμαστε ως ομάδα.
Αυτά είναι μερικά από τα πολύ ενδιαφέροντα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο όπως επίσης και χιλιάδες ακόμη ιδέες που θα σε βάλουν σε σκέψη.
Τι κάνει το βιβλίο «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» διαφορετικό;
Αυτό που απόλαυσα περισσότερο στο βιβλίο ήταν ο χώρος που αφήνει στον αναγνώστη να σκεφτεί. Ο Harari συνδυάζει τα δεδομένα, τις έρευνες, την προσωπική του άποψη,
θέτοντας στο ενδιάμεσο τις σωστές ερωτήσεις στον αναγνώστη.
Αντί να έχεις παθητική θέση απέναντι στο βιβλίο, απορροφώντας πληροφορίες σε όλο το
μήκος των 400 σελίδων, συμμετέχεις καθ’ όλη την ανάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο ένα
φαινομενικά μεγάλο βιβλίο κυλάει διασκεδαστικά και επιμορφωτικά.
Αν ο σκοπός ενός καλού βιβλίου είναι να σε ωθήσει σε περαιτέρω αναζήτηση των θεμάτων που ανέλυσε, τότε το «21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα» είναι πραγματικά ένα πολύ καλό βιβλίο.
Πού μπορώ να βρω το βιβλίο 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα;
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, μπορείς να παραγγείλεις ηλεκτρονικά το βιβλίο
στα ελληνικά με 20,99 ευρώ και 12,99 ευρώ στα Αγγλικά από το public.gr.
Αν θέλεις να κάνεις οικονομία μπορείς να το αγοράσεις στα Αγγλικά. Το βιβλίο γραμμένο
στην αγγλική γλώσσα θα το τοποθετούσα σε επίπεδο μέτριας δυσκολίας καθώς κατά την
ανάγνωση του, έψαξα πάνω από 30 λέξεις για να καταλάβω πλήρως το περιεχόμενο.
Για να σου δώσω μια καλύτερη αίσθηση του επιπέδου δυσκολίας… αν μπορείς να διαβάσεις το «Selfish Gene» του Richard Dawkins στα αγγλικά με άνεση τότε αυτό θα σου φανεί παιχνιδάκι.
Καλή ανάγνωση