Πέρα των άσχημων συνθηκών από θέμα πληρωμών και συμπεριφοράς που πολύ πιθανό να πετύχεις στη χώρα μας, στόχος αυτού του άρθρου είναι να επικεντρωνόμαστε σε εσένα και σε τι μπορείς να κάνεις εσύ για να βελτιώσεις μια κατάσταση που βιώνεις (στη συγκεκριμένη περίπτωση συμβουλές για την πρώτη σου δουλειά).

Από την άλλη μεριά, σε αυτή τη χώρα υπάρχουν λίγες αλλά πραγματικά καλές δουλειές. Οπότε γιατί να μην προετοιμαστείς για την ώρα που θα σου χτυπήσει η τύχη την πόρτα;

Χωρίς να χρονοτριβώ παραπάνω, σε αυτό το άρθρο παρουσιάζονται συμβουλές από το βιβλίο Mastery, του Robert Greene. Μια τελευταία υπενθύμιση για τις «τεχνικές». Θα ήταν καλό μια τεχνική να αντιγράφεται μέχρι να γίνει κομμάτι του εαυτού σου, έτσι ώστε να μπορείς να βάλεις και το προσωπικό σου στοιχείο σε αυτήν. Αντιγραφή τεχνικών, οι οποίες είναι «στείρες» από την προσωπικότητα σου, πολύ πιθανό να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείς. Τέλος, καμία τεχνική δεν είναι απαράβατος νόμος που πρέπει να ακολουθήσεις κατά γράμμα.

Η ανάγκη να αποδείξεις τις ικανότητες σου στην την πρώτη σου δουλειά

Την έχω πατήσει αρκετές φορές στις πρώτες μου απόπειρες για αναζήτηση εργασίας μιας και ξεκινούσα να αναλύω ό,τι μπορώ να προσφέρω. Παρόλο που ο σκοπός μου ήταν να βοηθήσω, μερικοί εργοδότες το εκλάμβαναν ως έπαρση. Από τη μια, είναι δικό τους θέμα το πως βλέπουν τον κόσμο γύρω τους. Από την άλλη, ο Greene εκφράζει πως το σημείο που πρέπει να δίνει κάποιος νέος εργαζόμενος έμφαση είναι η απορρόφηση πληροφοριών και όχι η ακόρεστη δίψα για αποδοχή και επιβράβευση.

«Το μεγαλύτερο λάθος που μπορείς να κάνεις στους πρώτους μήνες της δουλειάς σου είναι να φανταστείς ότι πρέπει να τραβήξεις την προσοχή, να εντυπωσιάσεις και να αποδείξεις ποιος είσαι» απόσπασμα από το βιβλίο Mastery

Το βασικότερο στοιχείο κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου στη δουλειά σου είναι η παρατήρηση.

Πως διεκπεραιώνονται τα πράγματα στο συγκεκριμένο περιβάλλον εργασίας;

HTML Image as link Qries

Ποιοι είναι οι φανεροί αλλά και οι υποβόσκοντες κανόνες;

Μερικοί από αυτούς τους κανόνες θα παρουσιαστούν μπροστά σου αρκετά άμεσα, άλλοι όμως θα παραμείνουν κρυμμένοι. Έχοντας την ψευδαίσθηση ότι πρέπει να αποδείξεις ποιος/α είσαι και τι μπορείς να κάνεις, χάνεις πολύτιμο χρόνο από την απλή παρατήρηση για το πως λειτουργεί η εκάστοτε εταιρία ή οργανισμός που δουλεύεις.

Η εκμάθηση βασικών διεργασιών

Photo by Raj Eiamworakul on Unsplash

Κάθε δουλειά και θέση εργασίας έρχεται μαζί με ένα σύστημα διεργασιών που πρέπει να γίνουν, μέσω της επανάληψης και της συγκέντρωσης. Θα κληθείς να αλλάξεις μερικές συνήθειες έτσι ώστε να μπορέσεις να ανταποκριθείς και να γίνεις καλύτερος/η στο σύνολο των εργασιών που καλείσαι να διεκπεραιώσεις.

Παράδειγμα: Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του εκπαιδευτικού συστήματος είναι η φράση «αν είναι σωστή η λογική, το αποτέλεσμα δεν με ενδιαφέρει και τόσο».

Βάζω στοίχημα ότι πολλοί μαθητές και φοιτητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον αυτό το μη-παραγωγικό σκεπτικό. Ο συλλογισμός πίσω από αυτή τη φράση αναδεικνύει την άρνηση για συνεχή εκμάθηση βασικών διεργασιών και υπολογισμών.

Όταν δουλεύεις για μια επιχείρηση αυτό που έχει σημασία είναι καθαρά το αποτέλεσμα. Εκτός και αν ο τρόπος που έφτασες σε αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους νόμους του κράτους και το πλαίσιο ηθικής και λειτουργίας μέσα στην οποίο λειτουργεί η εταιρία.

Γυρνώντας πίσω στη δουλειά, κάθε δεξιότητα (ακόμα και η φαινομενικά πιο απλή) θέλει τον χρόνο της, έτσι ώστε ο εγκέφαλός σου να μπορεί να το περάσει στο «αυτόματο» σύστημα. Μετά από λίγο καιρό πράγματα που σε δυσκολεύουν θα βγαίνουν αβίαστα.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που βιώνεις τώρα; Για μένα για παράδειγμα είναι η βιασύνη.

«Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που μαθαίνουν περισσότερες δεξιότητες και τις συνδέουν με διαφορετικούς και ποικίλους τρόπους» Απόσπασμα του βιβλίου

Βάλε την εκμάθηση πάνω απ’ όλα

Αυτό που αποκαρδιώνει συνήθως τους ανθρώπους από την συνεχή εκμάθηση δεν είναι τόσο το θέμα που επιλέγουν να εντρυφήσουν, αλλά οι απόψεις τους για το πως μαθαίνουν. Αρκετοί πιστεύουν ότι έχουν κάποιο μικρό μειονέκτημα για το τρόπο με τον οποίο μαθαίνουν ή από την άλλη πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα γύρω από τον εκάστοτε κλάδο οπότε «κλείνουν» τον εγκέφαλο τους σε οτιδήποτε καινούριο.

Ως αντίποδας το καλύτερο παράδειγμα όσον αφορά την αποδοχή νέων γνώσεων και εμπειριών είναι τα παιδιά. Η φράση «το μυαλό του παιδιού είναι σαν σφουγγάρι» δεν έχει βγει τυχαία, παρόλο που παρερμηνεύεται. Πολλοί πιστεύουν ότι όσο μεγαλώνουν ο εγκέφαλός τους χάνει την ικανότητα για εκμάθηση, (ακόμα και αν αυτός που το λέει είναι 21 χρονών!). Βλέποντας όμως τα στοιχεία καταλήγουμε στο ότι όσο «τρέφεις» τον εγκέφαλο τόσο πιο δεκτικός είναι σε νέες πληροφορίες. Για περισσότερα διάβασε το άρθρο “Εγκέφαλος: Ποιοι είναι οι 2 μεγαλύτεροι μύθοι;”. Όσον αφορά αυτό το θέμα σε προσκαλώ να αγνοήσεις την κοινή γνώμη και να αναγνωρίσεις τις δυνάμεις του εγκεφάλου σου.

Συμβουλή από το Mastery: Θυμήσου πως στο αρχικό στάδιο της εργασίας, ένας από τους βασικούς σκοπούς σου είναι να μαθαίνεις και να απορροφάς τα πάντα.

Έχε πίστη στην διαδικασία

4 συμβουλές για την πρώτη σου δουλειά από τον Robert Greene (3)
Photo by Justin Kauffman on Unsplash

Με τα περισσότερα πράγματα που θα ασχοληθείς θα φτάσεις σε ένα σημείο κορεσμού. Συνήθως είναι το αίσθημα ότι έφτασες «ταβάνι» και ότι δεν μπορείς να συνεχίσεις άλλο, ότι τελικά αυτό που κάνεις δεν σου ταιριάζει και τόσο. Ακόμα και αν συνεχίζεις να κάνεις τη δουλειά σου, υποσυνείδητα έχεις πείσει τον εαυτό σου ότι μπορείς να φτάσεις μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο, εκθειάζοντας τη μετριότητα και περιορίζοντας τον εαυτό σου.

«Η διαφορά μεταξύ των ανθρώπων που επιτυγχάνουν και αυτών που αποτυγχάνουν είναι ότι οι δεύτεροι μπορεί να διαθέτουν πείσμα, αλλά δεν εμπιστεύονται τόσο τη διαδιακασία» Robert Greene

Τέτοια αισθήματα, όπως αυτό του άγχους και της βαρεμάρας είναι απολύτως φυσιολογικά αλλά στην προκειμένη κατάσταση δεν εξυπηρετούν τον στόχο σου.

Το άγχος φεύγει με την συνεχή έκθεση της δουλειάς σου προς τον έξω κόσμο.

Η βαρεμάρα εξαλείφεται όταν εμφανίζεται μια νέα πρόκληση.

Τις περισσότερες φορές συναισθήματα που χαρακτηρίζονται από ανησυχία και φόβο είναι ο τρόπος για να σου πει ο εγκέφαλος σου ότι χρειάζεσαι περισσότερη εξάσκηση.

Κλείνοντας

Αυτά από εμένα, εύχομαι το άρθρο να σε βοηθήσει σε πρακτικό επίπεδο. Φυσικά αν θέλεις να δεις πολύ περισσότερα σου προτείνω να διαβάσεις το Mastery.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα