Αμαρτία : Πως οδηγεί στη θυματοποίηση ;

Συνήθως κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας μπορούμε να «πιάσουμε» τον εαυτό μας να κατηγορεί όλο τον υπόλοιπο κόσμο, εκτός από τον εαυτό μας. Μπορούμε να κατηγορήσουμε την οικογένεια μας, τον άντρα ή τη γυναίκα που έχουμε σχέση, τα παιδιά μας για κάτι που κάνουν συνέχεια, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό…(ή έτσι πιστεύουμε τουλάχιστον).Όσο «δυνατοί» και να νιώθουμε γενικότερα στη ζωή μας, εκείνη τη στιγμή κάτι αλλάζει μέσα μας.Συμπεριφερόμαστε ως θύμα. Πόσο σχετίζεται αυτή η συμπεριφορά με την αμαρτία;

Το μοτίβο θύτης ( εξωτερικός παράγοντας) και θύμα ( εμείς οι ίδιοι), παρουσιάζεται με πολύ ωραίο τρόπο στο βιβλίο Super Brain.

Το βιβλίο αφιερώνει ένα κεφάλαιο στις υπερ- εγκεφαλικές λύσεις.

  • Σταμάτα να εγκαταλείπεις την ισχύ σου
  • Εξέτασε γιατί είναι καλό να είσαι θύμα
  • Ανέπτυξε τον ώριμο εαυτό σου
  • Συντονίσου με την ροή της εξέλιξης ή της προσωπικής ανάπτυξης
  • Εμπιστεύσου μια ανώτερη δύναμη που υπερβαίνει την καθημερινή πραγματικότητα

Εξέτασε γιατί είναι καλό να είσαι θύμα

Πέρα από το παράδειγμα που διαβάσατε στην εισαγωγή, στο βιβλίο παραθέτονται παραδείγματα θυματοποίησης όπως:

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα λάθη των άλλων. Πόσες φορές έχετε αναλάβει οικειοθελώς την ευθύνη για λάθος κάποιου άλλου ανθρώπου; Ίσως να θέλετε να προστατέψετέ ένα μέλος της οικογένεια σας, μια φίλη σας, έναν συνεργάτη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, όλοι μας λίγο-πολύ το έχουμε κάνει. Δεν είναι εκεί το θέμα. Το «ζουμί» βρίσκεται τη χρονική στιγμή που αυτή η συμπεριφορά αρχίζει και γίνεται «ρόλος». Είστε πλέον ο προστάτης ο οποίος ότι λάθος και να κάνουν οι άλλοι θα πάρετε το φταίξιμο για αυτούς.

Στο βιβλίο μη-βίαιη επικοινωνία το πάει ένα βήμα παραπέρα και εξηγεί πως οι άνθρωποι αυτό-κηρύσσονται υπεύθυνοι και για την συναισθηματική κατάσταση του συνανθρώπου τους.

Κάνεις μια δουλειά που μισείς.  Το θέμα αυτό, το έχουμε αναπτύξει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό στο βίντεο με τίτλο: Πώς να κάνεις αυτό που γουστάρεις.

Στο βιβλίο The way of the superior man , αφιερώνει ένα κεφάλαιο στην εσφαλμένη πεποίθηση των αντρών «ότι μια μέρα όλα θα αλλάξουν» , χωρίς να κάνουν τίποτα για αυτό.

«Μια μέρα θα κάνω τη δουλειά που μου αρέσει»

«Μια μέρα θα έχω χρόνο να περνάω με τα παιδία μου»

«Μια μέρα η γυναίκα μου θα σταματήσει να γκρινιάζει»

Λύση: Ουσιαστικά η λύση που προτείνει στο βιβλίο είναι να αφιερώνουμε 1 ώρα την ημέρα για να κάνουμε αυτό που πραγματικά αγαπάμε.

Σχετικό κείμενο: Ποιος είναι ο “Ανώτερος Άντρας” ;

Αρνούμαστε την σεξουαλική πλήρωση. Όπως λέω και στο βίντεο στο συγκεκριμένο τομέα δεν έχω να πω πολλά, μιας και όντως δεν ξέρω γιατί να το κάνει κάποιος/ κάποια αυτό.

Αυτό που ξέρω είναι ότι όταν ένα μεγάλο μέρος του κόσμου θεωρεί «πουτάνα» μια γυναικά που απολαμβάνει το σεξ, τότε είναι πολύ λογικό και η γυναίκα να αναπτύξει αμυντικούς μηχανισμούς, όπως για παράδειγμα: “Αν τελειώσω ή αν αφεθώ, το αγόρι μου μπορεί να με θεωρεί μετά τσούλα». Είναι αμαρτία να εκφράζομαι σεξουαλικά.

 (Θα το αφήσω εδώ αυτό το θέμα, ίσως ψάξω στοιχεία και διαβάσω 5 πράγματα προτού γράψω κάτι).

Γυρνώντας πίσω στο Super Brain , oι συγγραφείς αναφέρουν πως το σκεπτικό αυτό ταιριάζει πολύ με το αντίστοιχο αίσθημα της αμαρτίας.

Δηλαδή υποφέρω τώρα για να πάω μετά στον παράδεισο ή να μην πάω στην κόλαση/ για να τρώω όταν πεθάνω μαζί με τον Αλλάχ κτλ.

Κάθε θρησκεία έχει τα αντίστοιχα bonus της αν υποφέρουμε ή/και αν είμαστε “καλοί” άνθρωποι.

Τι είναι όμως αμαρτία;

Σύμφωνα με τον Don Miguel Ruiz και το βιβλίο του 4 συμφωνίες

«Αμαρτία είναι οτιδήποτε κάνουμε εις βάρος του εαυτού μας»

Επιπλέον τονίζει πως «αναμάρτητος» είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων του και των συναισθημάτων του.

Ενδιαφέρουσα άποψη…

Εσύ τι πιστεύεις;


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα