Ο Peter F. Drucker στο βιβλίο του “Managing Oneself” διαχωρίζει τους ανθρώπους σε «αναγνώστες» και «ακροατές». Αν πάμε ένα βήμα παρακάτω, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δύο κατηγορίες για την ανάγνωση ή την ακρόαση βιβλίων. Όπως καταλαβαίνετε ο αναγνώστης είναι αυτός που δέχεται καλύτερα την πληροφορία όταν το διαβάζει ενώ ο ακροατής όταν το ακούει. Όσο προφανείς και αν ακούγονται οι παραπάνω επεξηγήσεις, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την κατηγορία στην οποία ανήκουν ή έστω προς τα που τείνουν.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την πεποίθηση πως γνωρίζουν σε τι είναι καλοί, αλλά συνήθως κάνουν λάθος. Είναι, επίσης, σίγουροι ότι γνωρίζουν σε τι δεν είναι καλοί. Τότε κάνουν ακόμα μεγαλύτερο λάθος».    Peter F. Drucker

Μέσα στο βιβλίο παρατίθενται διάφορα παραδείγματα μεγάλων ηγετών όπως αυτό του Franklin D. Roosevelt, ο οποίος αντιμετώπιζε την διαδικασία των συνεντεύξεων και των δηλώσεων στους δημοσιογράφους με ευχαρίστηση. Αυτό γιατί είχε την ικανότητα να καταλαβαίνει α ακριβώς τόσο το περιεχόμενο της ερώτησης όσο και το ύφος του δημοσιογράφου. Ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές απαντούσε με μεγάλη σαφήνεια σε αντίθεση με τον διοικητή Dwight Eisenhower.

Ο δεύτερος, μάλιστα, για μια περίοδο χλευάζονταν από τα μέσα ενημέρωσης καθώς η κοινή γνώμη απορούσε  πως είναι δυνατόν να κατέχει μια τόσο υψηλόβαθμη θέση ενώ ταυτόχρονα δυσκολευόταν να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Από ότι φάνηκε στην πορεία, ο Eisenhower άνηκε στην κατηγορία των «αναγνωστών». Από τη στιγμή που αυτό έγινε αντιληπτό τόσο από εκείνον όσο και από τους συνεργάτες του, τα ερωτήματα των δημοσιογράφων παραλαμβάνονταν πρώτα σε γραπτή μορφή και στη συνέχεια ο στρατηγός έδινε προφορικά τις απαντήσεις του κερδίζοντας με αυτόν τον τρόπο και πάλι τη φήμη του στα μάτια του κόσμου.

Σχετικό άρθρο: Πως να βελτιωθούμε μέσα από τα βιβλία

Πως μπορώ να καταλάβω σε ποια κατηγορία ανήκω;

Μπορεί η παραπάνω διαφορά με τα δύο παραδείγματα να είναι αισθητή αλλά δεν είναι αναγκαία συνθήκη η αυστηρή κατηγοριοποίηση. Μπορεί να ανήκετε και στις δύο κατηγορίες αλλά με μια τάση προς τον «ακροατή». Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε και να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα. Είναι εξίσου σημαντικό να δώσετε χρόνο για αυτήν σας την παρατήρηση. Η βιασύνη, κατά πάσα πιθανότητα, θα σας οδηγήσει σε λανθασμένα πορίσματα. Το ιδανικό διάστημα είναι 1 με 2 χρόνια. Θυμηθείτε ότι για να βρείτε σε ποιους τομείς είστε ικανός/ικανή, χρειάζεται χρόνο σε συνδυασμό με δράση.

Είσαι ακροατής;

Επειδή τυγχάνει να τείνω περισσότερο προς τη μεριά του ακροατή, σας προτείνω να δοκιμάσετε την εφαρμογή του audible.com. Μπορείτε εύκολα να αναζητήσετε  το βιβλίο που θέλετε, μέσω εντυπώσεων από άλλους χρήστες ώστε να έχετε μια πιο εμπεριστατωμένη γνώμη. Ακόμη, μπορείτε να ακούσετε δωρεάν δείγματα για να εξακριβώσετε την ποιότητα του ήχου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο κυλάει η αφήγηση.

Είσαι αναγνώστης;

Το γεγονός πως  τείνω περισσότερο στη μεριά του ακροατή, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν διαβάζω βιβλία. Μαζί με την υπόλοιπη ομάδα έχουμε και έχουμε επιλέξει ενδιαφέροντα βιβλία για να σου προτείνουμε να διαβάσεις. Αν είσαι αναγνώστης τότε έχεις πολλά μέσα πέρα από το φυσικό βιβλίο, διάβασε ένα σχετικό άρθρο “Φθηνά ξενόγλωσσα βιβλία: Οδηγός για Play Books και Kindle“.

HTML Image as link Qries

Σας εύχομαι καλή ανάγνωση ή καλή ακρόαση; Εσείς καλείστε να το ανακαλύψετε.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


1 COMMENT

Comments are closed.