Παρακάτω ακολουθεί γραπτώς το πρώτο μισό από την συνέντευξη με τον κ.Σπηλιώτη, συγγραφέα του «ο Μοναχός που έγινε CEO», το οποίο  περιλαμβάνει πρακτικές συμβουλές και μια περιήγηση σε όρους όπως το rotation model system και το employee mentor. Από τη μέση και μετά ο κ.Σπηλιώτης περιγράφει τόσο ωραία το αθωνικό management και με τόσο απλό τρόπο που πιστεύω καλύτερα να τα ακούσεις από τον ίδιο.

Δες όλη τη συνέντευξη εδώ:

Bold: Γιώργος Μπάκουλης

Normal: Θοδωρής Σπηλιώτης

Τι είναι το αθωνικό management ;

Αθωνικό management είναι η οργάνωση και διοίκηση του Αγίου Όρους, η οποία έχει παρουσία πάνω από χίλια έτη, η οποία εφαρμόζεται στην Αθωνική πολιτεία από το 972 και μετά, όπου τότε συντάχτηκε ο πρώτο καταστατικός χάρτης του Αγίου όρους.

Μπορείτε να μου πείτε για εταιρείες που χρησιμοποιούν αυτό το μοντέλο; Για παράδειγμα μέσα στο βιβλίο σας είχα διαβάσει για την Apple.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Ένα από αυτά, που δεν αναφέρεται μέσα στο βιβλίο είναι η Amazon, η οποία χρησιμοποιεί το λεγόμενο «rotation learning model», το οποίο είναι η εναλλαγή των διακονημάτων, όπου διακόνημα=εργασία για εμάς του κοσμικούς. Για τους μοναχούς η λέξη διακόνημα πηγάζει από την λέξη διακονώ που σημαίνει υπηρετώ με αφοσίωση.

HTML Image as link Qries

Οπότε στην amazon με το που προσληφθείς, πας τουλάχιστον για μια εβδομάδα στις αποθήκες για να μάθεις την κουλτούρα της εταιρείας. Ξεκινάς από τις αποθήκες για να δεις ποια είναι η δομή της.

Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και σε πολλές ιαπωνικές εταιρείες. Άλλες εταιρείες έχουν τους δόκιμους όπως έχουν και οι μοναχοί. Όλες οι start-up εταιρείες έχουν το λεγόμενο “flat management” το οποίο είναι το μοντέλο της οργάνωσης και διοίκησης των μοναχών.

Τι είναι το «rotation learning model»

Είναι ένα σύστημα το οποίο οι μοναχοί το χρησιμοποιούν από το 1924 και πρακτικά είναι η εναλλαγή των διακονημάτων, τα οποία αλλάζουν κάθε χρόνο. Ο ηγούμενος δίνει διαφορετικές εργασίες στους μοναχούς για να μαθαίνουν πολύ καλά όλες τις δομές και όλες τις εργασίες της μονής (επιχείρησης). Επίσης ποτέ ένας μοναχός δεν έχει μόνο μια εργασία, έτσι ώστε να υπάρχει αλληλοκάλυψη και να αναπτυχθούν πολλές δεξιότητες του μοναχού (εργαζομένου).

Με το rotation learning model δεν έχουμε ολική εξειδίκευση αλλά μερική εξειδίκευση και αυτό είναι το σημαντικό. Στον δυτικό κόσμο έχουμε μάθει την ολική εξειδίκευση δηλαδή πιάνω δουλειά σε έναν μόνο συγκεκριμένο τομέα, οπότε αν βρεθώ εκτός της συγκεκριμένης εταιρείας δεν ξέρω να κάνω τίποτα άλλο. Οπότε με την μερική εξειδίκευση μας δίνεται η δυνατότητα να μεταπηδήσουμε και σε άλλο τμήμα. Επίσης με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες των άλλων και ερχόμαστε ποιο κοντά με τους υπαλλήλους.

Πολλές εταιρείες βασίζουν την επιτυχία τους στις πατέντες που έχουν φτιάξει. Πως μπορεί να εφαρμοστεί το rotation learning model όταν υπάρχουν μυστικά για τις διεργασίες και τις πατέντες;

Όπως και στις μονές του Αγίου Όρους κάποιοι επικεφαλής δεν αλλάζουν. To rotation model δεν είναι για όλους, για παράδειγμα ένας νευροχειρουργός δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό.

Το γεγονός ότι υπάρχουν μυστικά δεν σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος δεν μπορεί να πάει σε τμήμα που έχει μυστικά. Από εκεί και μετά είναι καθαρή διαχείριση του ηγέτη.

Το καλύτερο που μπορεί να γίνει σε μια εταιρεία είναι το rotation model.

Από ποια στοιχεία διαφοροποιείται μια καλή εταιρεία;

Μια εταιρεία διαφοροποιείται από το περιβάλλον εργασίας που έχει, από την ασφάλεια που προσφέρει στους εργαζόμενους και από την συνεχόμενη βελτιωμένη εμπειρία που έχουν οι εργαζόμενοι.

Τα κτήρια καλά είναι, αλλά δεν κάνουν μια επιχείρηση, οι άνθρωποι την κάνουν. Αλίμονο αν δεν υπάρχει καλό κλήμα μεταξύ των εργαζομένων.

Το βιβλίο περιλαμβάνει μια έρευνα από την εταιρεία Adecco (παγκόσμια εταιρεία με ειδίκευση στο ανθρώπινο δυναμικό). Βάση της έρευνας αυτής προκύπτει ότι το Ν.1 στοιχείο σε μια εταιρεία είναι η συναδελφικότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις.

Μια εταιρεία διαφοροποιείται για την «συναισθηματική της οικονομία».

Οι μοναχοί έχουν πετύχει επειδή υπάρχει οικογενειακό κλήμα και αλληλεγγύη.

Γιατί δεν υπάρχει η φράση «Να είμαι πρώτος».

Αυτή η φράση δεν είναι κακή αλλά δεν αποτελεί μυστικό επιτυχίας. Το έχει πει και το Harvard σε μια έρευνα που έχει κάνει, ότι το μυστικό είναι οι καλές σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων και όχι ποιος είναι ο πρώτος.

Αυτοί που προόδευσαν στη ζωή τους ήταν αυτοί που ήταν κοινωνικά δικτυωμένοι, με την οικογένεια τους φίλους και τους συναδέλφους τους.

Την συναδελφικότητα δεν πρέπει να την καλλιεργούν μόνο οι εργαζόμενοι αλλά και η εταιρεία. Όλα ξεκινούν από τον διευθύνον σύμβουλό.

Τι είναι ο employee mentor και που μπορεί να βοηθήσει;

Ο employee mentor μπορεί να λειτουργήσει σε όλη την εταιρεία. Πολλές φορές το κάνει το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μόνο αυτό το τμήμα είναι υπεύθυνο για το μοντέλο αυτό. Ο employee mentor αποτελεί μια κατεύθυνση που δίνεται από τον επικεφαλή της εταιρείας ώστε οι νεοεισερχόμενοι να έχουν μια πολύ καλή αντιμετώπιση.

Σε πολλές εταιρείες στο εξωτερικό υπάρχουν τα λεγόμενα welcome kits, όπου είναι δώρα για τον νέο υπάλληλο. Η εταιρεία δίνει αγάπη στον εργαζόμενο έτσι ώστε να ενσωματωθεί πιο γρήγορα σε αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο και ο εργαζόμενος και η εταιρεία κερδίζουν.

Ο εργαζόμενος γιατί την όρεξη να δουλέψει και να προσφέρει και η εταιρεία γιατί απέκτησε έναν εργαζόμενο που θα μπορεί να δράσει ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Επίσης ο employee mentor μου δίνει όλα τα εφόδια για να διαπιστώσω αν τελικά οι αξίες μου ταιριάζουν με αυτές της εταιρείας. Αν συνάδουν θα παραμείνω, αν όχι θα αποχωρήσω.

Τι γίνεται αν ο employee mentor έχει ταυτίσει τις γνώσεις του με το ποιος/α είναι;

Δεν είναι ανάγκη να του κλέψεις τις γνώσεις μιας και τις περισσότερες φορές ο εργαζόμενος μπορεί να «αμυνθεί» είναι πιο σημαντικό να του «κλέψεις» τον τρόπο σκέψης. Να μάθεις πως σκέφτεται ο άλλος και να δεις πως μπορείς να το προσαρμόσεις.

Αν έρθω εγώ επιθετικά με σκεπτικό «θέλω να τα μάθω όλα» τότε το πιο πιθανό να μην θέλεις να μου πεις. Το βασικό είναι να καταλάβεις πως σκέφτεται ο άλλος για να μπορείς να τον προσεγγίσεις.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα