Συνήθως αναλύουμε βιβλία, αλλά μιας και το Chappie μου άρεσε πολύ και περνάει πολύ ωραία μηνύματα σαν ταινία θα δούμε μερικά από τα καλύτερα σημεία.

SPOILER ALERT : CHAPPIE

Αυτό το άρθρο περιλαμβάνει spoilers. Αν δεν έχεις δει την ταινία σου προτείνω να μην διαβάσεις αυτό το άρθρο. Αν πάλι δεν κρατιέσαι, έχω γράψει με τέτοιο τρόπο το άρθρο έτσι ώστε να μπορεί να καταλάβεις τι γίνεται ακόμα και αν δεν έχεις δει την ταινία.

Θέτοντας τη σκηνή

Λόγω της μεγάλης εγκληματικότητας στο Γιοχάνεσμπουργκ, η αστυνομία αποφασίζει να αγοράσει από μια εταιρία, ρομπότ τα οποία θα δρουν ως αστυνομικοί.

Τα ρομπότ αυτά θα είναι 100% υπάκουα στους αστυνομικούς κατά την καταστολή αναχαιτίσεων και εγκληματικών πράξεων.

Ο Ντίον, δημιουργός αυτών των AI ρομπότ , θέλει να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσει ένα αρχείο με το όνομα «συνείδηση», το οποίο θα μεταφέρει σε ένα από τα ρομπότ του.

Φυσικά (όπως και στις περισσότερες ταινίες), η CEO της εταιρείας απορρίπτει την ιδέα για κατασκευή ενός ρομπότ που θα συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος μιας και δεν θα έχει καμία χρησιμότητα ως οπλικό σύστημα.

Προς υπεράσπιση της CEO, ο Ντιόν βιαστικά μπαίνει μέσα στο γραφείο της και αρχίζει να της μιλάει για ένα ρομπότ που θα μπορεί να γράφει ποιήματα και να ζωγραφίζει, ενώ μέχρι τώρα έφτιαχνε πρακτικά ρομπότ-αστυνομικούς και δουλεύει σε μια εταιρεία που πουλάει όπλα..

HTML Image as link Qries

Επίσης όπως μπορείς να καταλάβεις, παρόλο που έφτιαξε αυτά τα αστυνομικά ρομπότ δεν κατέχει ο ίδιος τα δικαιώματα αλλά η εταιρεία που εργάζεται. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας άλλος Νίκολα Τέσλα.

Από αστυνομικό ρομπότ σε ένα μικρό παιδί

Ο Ντιόν δεν τα παρατάει όμως και κάθε μέρα, μετά τη δουλειά του πηγαίνει σπίτι και δουλεύει για το πρότζεκτ του με όνομα συνείδηση.exe.

Φυσικά σε όλες αυτές τις ταινίες, όπως και στο social network για παράδειγμα, δε μπορεί να σου δείξει πόση δουλειά έχει γίνει για να ολοκληρωθεί το οποιοδήποτε εγχείρημα. Οπότε επιλέγει, είτε να στο πει ο πρωταγωνιστής είτε να στο δείξει με γρήγορο μοντάζ.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ντιόν, μας λέει ότι 900+ μέρες δουλεύει σε αυτό το πρόζεκτ, παρέα με δωδεκάδες redbull και την τελευταία μέρα πετυχαίνει να ψηφιοποιήσει την συνείδηση.

Η εγκατάσταση του λογισμικού σε ένα ρομπότ που προοριζόταν για καταστροφή έγινε με επιτυχία. Από εκείνο το σημείο και μετά, παίρνει τα ηνία ο ηθοποιός Sharlto Copley, ο οποίος υποδύεται τον Chappie.

Fun fact: Για να πω την αλήθεια δεν ήξερα ποιος υποδυόταν στην αρχή τον Chappie αλλά όταν τελείωσε η ταινία, μου ήρθε ξαφνικά στο μυαλό το District 9, μια ταινία που είχα δει πέντε χρόνια πριν. Τα συναισθήματα και η αίσθηση που σου δημιουργούν και οι δύο ταινίες μοιάζουν πολύ. Όταν αποφάσισα να γράψω το άρθρο διάβασα ότι πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης του Chappie είναι και του District 9. 

Η ερμηνεία του Copley, δίνει ζωή στο φαινόμενο της ανατροφής του παιδιού που περιγράφει ο Don Miguel Ruiz στο βιβλίο του 4 Συμφωνίες.

Σχετικό βίντεο: Μην παίρνεται τίποτα προσωπικά

Όταν γεννιόμαστε έχουμε τον δικό μας κόσμο, όπως το λέει στο βιβλίο το δικό μας «όνειρο». Με τον καιρό μέσα από τις διαδράσεις με την οικογένεια, το σχολείο και την εκάστοτε θρησκεία μπαίνουμε στο συνολικό «όνειρο» του κόσμου.

Στην περίπτωση του Chappie από το δικό του κόσμο έπρεπε να μεταβεί στο «όνειρο» τριών gangster, οι οποίοι ήθελαν να τον χρησιμοποιήσουν για μια ληστεία.  Όπως μπορείς να φανταστείς η μετάβαση σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι καθόλου εύκολη.

Ποιο σημαντικό από το πως μοιάζεις είναι το ποιος/α είσαι

Όσο της μόδας και να είναι η φράση «τα Α.Ι θέλουν να καταλάβουν τον κόσμο» (και όσο δεν γίνεται, δες ένα σχετικό επεισόδιο από τη σειρά what the fact), με τόσο περιγραφικό, όμορφο και λίγο creepy τρόπο δίνει αυτόν τον συμβολισμό η ταινία.

Σε μια προσπάθεια εκπαίδευσης του δημιουργήματος του, ο Ντίον κάνει δώρο στον Chappie το βιβλίο «Μαύρο Πρόβατο» του συγγραφέα Stephan J. Harper, θέλοντας να δώσει το μήνυμα ότι όπως και αν μοιάζεις, οι άνθρωποι που είναι γύρω σου μπορούν να σε αποδεχθούν για αυτό που είσαι.

Πέρα από τη δημιουργία τεχνικής νοημοσύνης, το επόμενο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη φορά ο ήρωας της ταινίας, Chappie, είναι ότι η μπαταρία που έχει στο σώμα του δεν μπορεί να αντικατασταθεί, λόγω ενός βλήματος από μπαζούκα.  Η μπαταρία έχει κολλήσει μαζί με ένα μέρος του μεταλλικού του σκελετού, οπότε το ερώτημα που προκύπτει είναι «Πως μπορεί να μεταφερθεί η συνείδηση από ένα σώμα στο άλλο;»

Ο Chappie χρησιμοποιώντας μια ντουζίνα από ps4, και έναν Sony Vaio (πάλι καλά που δεν το έκανε πίνοντας μια coca-cola) καταφέρνει και λύνει το πρόβλημα, σώζοντας έτσι τον δημιουργό του, Ντίον και την μητέρα του (αν δεν έχεις δει την ταινία σε αυτό το σημείο πρέπει να έχεις μπερδευτεί αρκετά).

Κλείνοντας

Δεν είμαι καλυμμένος από το review…Πάω να φτιάξω video!


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα