Τα τελευταία χρόνια έχω διαβάσει αρκετά blogging βιβλία τα οποία υπόσχονται να σου μάθουν όλα τα μυστικά της μπλογκόσφαιρας και πως να ξεχωρίσεις ανάμεσα στα εκατομμύρια διαθέσιμα blogs. Αυτά τα βιβλία έχουν όλα ένα κοινό, ωστόσο, και αυτό δεν είναι η εκμάθηση του blogging.

Η επιτυχία ενός ανθρώπου χάρη στην θρησκεία

Πάρε για παράδειγμα το βιβλίο του Jeff Goins με τίτλο “You Are a Writer (So Start Acting Like One),” το οποίο στοχεύει σε όλους όσους ονειρεύονται να γίνουν συγγραφείς ή γνωστοί bloggers. Στο Amazon, το βιβλίο έχει – αυτή την στιγμή που γράφετε το άρθρο – 69% θετικές κριτικές από τους ανθρώπους που το αγόρασαν και το διάβασαν. Αν, όμως, κάνεις ένα κλικ στο 1% των ανθρώπων που το έβαλαν μόλις ένα αστέρι, θα καταλάβεις πολλά για το βιβλίο και τον τρόπο με τον οποίο γράφει ο Jeff Goins – θα το συνεχίσω αυτό το κομμάτι όμως σε λιγάκι.

Με μια γρήγορη ματιά, μπορείς να καταλάβεις πως πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο έχει ως κύριο στόχο να σε βοηθήσει να γίνεις ένας επαγγελματίας συγγραφέας (ή blogger, εν πάση περίπτωση). Παρόλα αυτά, αν διαβάσεις την περιγραφή του βιβλίου, αναφέρεται πως ο Jeff μοιράζεται την ιστορία του για το πως έγινε αυτός ένας επιτυχημένος επαγγελματίας συγγραφέας και blogger.

Πάμε όμως πίσω στο 2% των ανθρώπων που έδωσαν στο βιβλίο μόλις ένα αστέρι. Αρκετοί αναφέρουν πως το βιβλίο όχι μόνο δεν τους βοήθησε για να γίνουν καλύτεροι συγγραφείς, αλλά πως μέσα από αυτό, ο συγγραφέας αναφέρει αρκετά την θρησκεία. Πράγμα το οποίο θεωρώ άκρως απαράδεκτο.

Τα blogging βιβλία που δεν βοηθάνε ποτέ κανέναν

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πίστη τον βοήθησε να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται τώρα. Δεν λέει πολλά αυτό για ένα βιβλίο το οποίο έχει ως κύριο στόχο να σε βοηθήσει να γίνεις καλύτερος συγγραφέας, έτσι δεν είναι; Φυσικά, στο βιβλίο θα βρεις επίσης συμβουλές για να γράφεις καλύτερα άρθρα, για το πως να προωθείς τον εαυτό σου και σημαντικές συμβουλές για το blogging και τα social media. Αλλά ακόμα κι όλα αυτά, στην πραγματικότητα δεν σε βοηθάνε. Για την ακρίβεια, κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Κι εδώ λοιπόν, μπαίνουμε στο κύριο θέμα μας: τα [περισσότερα] blogging βιβλία σε βοηθάνε να γίνεις χειρότερος blogger.

Το πρόβλημα με τα blogging βιβλία

Το πρόβλημα με τους συγγραφείς είναι πως προσπαθούν συνεχώς να παρέχουν συμβουλές για ένα θέμα στο οποίο είναι επαγγελματίες και ζούνε από αυτό, αλλά παράλληλα κρύβουν τα πιο σημαντικά στοιχεία μιας συμβουλής. Για παράδειγμα, ένας blogger ο οποίος γράφει βιβλία για το blogging, δεν θα αναφέρει όλα τα μυστικά του SEO ή του social media μάρκετινγκ μέσα στο βιβλίο του. Όχι γιατί θέλει να το κρατήσει σύντομο, αλλά γιατί δεν θέλει να τα ξέρεις εσύ. Γιατί, αυτά τα μυστικά, τον βοήθησαν να επιτύχει τους στόχους του. Γιατί, αν τα μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα [σύμφωνα με τις θεωρίες που κάνει στο μυαλό του] να πέσει η δουλειά του. Έτσι, φτάνουμε σε ένα σημείο να διαβάζουμε βιβλία για το blogging τα οποία ναι μεν παρέχουν εξαιρετικές συμβουλές, ναι μεν είναι μισές, ατελείωτες και πολλές φορές μη δοκιμασμένες.

HTML Image as link Qries

Διάβασε επίσης: Πούλα σαν καλλιτέχνης: βιβλιο-προτάσεις

Αυτά τα βιβλία έχουν μια πολύ συγκεκριμένη στρατηγική: να κάνουν τον αναγνώστη να πιστεύει πως έμαθε καινούργια πράγματα, ενώ στην ουσία δεν έμαθε τίποτα απολύτως. Μέσα από διάφορες ιστορίες επιτυχιών, συμβουλές ειδικών και “αποτελέσματα” γνωστών bloggers, γράφουν βιβλία τα οποία πουλάνε για να βγάλουν κέρδος από τους αγανακτισμένους.

Σύντομη σημείωση: Στην περίπτωση που δεν κατάλαβες ποιοι είναι οι αγανακτισμένοι, είναι οι bloggers που περνάνε αρκετές νύχτες ψάχνοντας ιδέες για να κάνουν το blog τους να πάει viral και να βγάλουν χρήματα από αυτό – αλλά δεν τα καταφέρνουν.

The Huffington Post Complete Guide to Blogging

The Huffington Post Complete Guide to Blogging
Image Credits: Baktoblog.com

Άλλο ένα βιβλίο που διάβασα πρόσφατα ήταν το “The Huffington Post Complete Guide to Blogging, ένα βιβλίο γραμμένο από την ίδια ομάδα του The Huffington Post. Το συγκεκριμένο e-book είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά blogging βιβλία που υπάρχουν αυτή την στιγμή και αυτά που περιλαμβάνει είναι γραμμένα από τους ανθρώπους που κατάφεραν να φτιάξουν το πιο linked-to blog σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 2008 με στόχο να βοηθήσει τους περισσότερους bloggers να γίνουν καλύτεροι στο blogging και να μάθουν πως λειτουργεί το παιχνίδι των μεγάλων ιστοσελίδων. Δυστυχώς, το βιβλίο κάνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν σε βοηθάει να γίνεις καλύτερος blogger, δεν σου παρέχει τις κατάλληλες συμβουλές για να επιτύχεις και σίγουρα δεν στόχευσε στο να βοηθήσει τους bloggers. Αυτό που κατάλαβα μέσα από το συγκεκριμένο e-book όταν το τελείωσα ήταν η προσπάθεια που έκαναν οι συγγραφείς για να προμοτάρουν ακόμα περισσότερο το The Huffington Post και το τι έχουν καταφέρει. Όχι πως αυτό είναι κακό, καθώς κατά τη διάρκεια που διάβαζα το βιβλίο εντόπισα ορισμένες ενδιαφέρον συμβουλές και κινήσεις που έκαναν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά καμία από αυτές δεν θα μπορούσε ποτέ να με βοηθήσει για να επιτύχω ως blogger. Σίγουρα, το βιβλίο γράφτηκε το 2008, μια εποχή όπου το blogging ήταν αρκετά διαφορετικό απ’ ότι είναι σήμερα, αλλά εδώ χάνεται άλλη μια ουσία: ενώ θα ‘πρεπε να ‘ταν διαχρονικό, δεν είναι.

Τα απαράδεκτα ελληνικά blogging βιβλία και ο δικός μου δρόμος για το γράψιμο ενός e-book

Τα blogging βιβλία που δεν βοηθάνε κανέναν
Image Credits: Baktoblog.com

Έχω διαβάσει επίσης αρκετά ελληνικά blogging βιβλία, αλλά αυτά είναι μια αντιγραφή από εκατοντάδες συμβουλές που παρέχουν άλλοι bloggers του εξωτερικού. Για την ακρίβεια, σε ορισμένα ελληνικά blogging βιβλία που διάβασα, βρήκα αρκετά quotes από γνωστούς μεγάλους bloggers, χωρίς φυσικά να αναφέρεται πουθενά το όνομα τους μέσα. Αλλά πόσο κακό μπορεί να είναι ένα βιβλίο που αφορά το blogging και έχει μέσα συμβουλές από επιτυχημένους bloggers; Αρκετοί θα σκεφτόντουσαν πως ένα τέτοιο βιβλίο που περιλαμβάνει τόσο καλές συμβουλές, θα ‘ταν ιδανικό γι ‘αυτούς και το ξεκίνημα στην blogging καριέρα τους. Κι όμως, δεν είναι. Ο λόγος, αν μη ποιος άλλος, είναι οι εμπειρίες του κάθε ανθρώπου. Δεν γράφω ποτέ ένα άρθρο παρέχοντας μια συμβουλή σε έναν blogger χωρίς να την έχω δοκιμάσει πρώτα εγώ. Άλλωστε, αρκετά από τα άρθρα που γράφω στο Inkstory, όπως αυτό για τις AMP σελίδες ή αυτό για τις διαφημίσεις της Google AdSense, μου παίρνουν μήνες για να τα ολοκληρώσω. Αμέτρητες ώρες δοκιμών, εκατοντάδες αποτυχίες και μόλις μια επιτυχία. Μόλις επιτύχω όμως, τότε γράφω το άρθρο και αναφέρω ακριβώς τι έκανα για να επιτύχω και τι έκανα και απέτυχα.

Διάβασε επίσης: Τα 5 ψέματα των εξαιρετικών αποτελεσμάτων

Θα είμαι ειλικρινής, προσπάθησα αρκετές φορές να ολοκληρώσω το “Ανακάλυψε την Τέχνη του Blogging,” ένα βιβλίο που γράφω σχεδόν τρία χρόνια τώρα. Ποτέ δεν κατάφερα να το ολοκληρώσω γιατί ποτέ δεν ήμουν ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα. Δεν θέλω να κυκλοφορήσω το πρώτο μου βιβλίο γνωρίζοντας πως δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα που θα βρεις στο ίντερνετ, ελληνικά και ξένα. Θέλω να είναι ξεχωριστό, μοναδικό και να περιλαμβάνει συμβουλές και τεχνικές που έχω δοκιμάσει και έχουν επιτύχει. Θέλω επίσης μέσα από αυτό να διηγηθώ ιστορίες από άλλους bloggers, να περιλαμβάνει συνεντεύξεις και quotes από συγκεκριμένους ανθρώπους. Θέλω όταν το τελειώσει κάποιος, να έχει γεμίσει το κεφάλι του από προβληματισμούς, ιδέες, απορίες και δημιουργικότητα για νέα πράγματα. Θέλω να έχει μάθει τόσα πολλά πράγματα για το blogging, που να αναθεωρεί όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής, ότι έχει αυτή την στιγμή και ότι σκεφτόταν να κάνει στο μέλλον. Θέλω στο τέλος να είναι πιο σίγουρος για τα επόμενα βήματα του. Χωρίς να κρύβω τίποτα. Θέλω ένα βιβλίο το οποίο να γνωρίζω πως είναι κατάλληλο για κάθε blogger και πως δεν μου διέφυγε τίποτα μέσα απ’ όσα έγραψα.

Σύνοψη..

διάβασμα non-fiction βιβλίω
Image Credits: Wallpaperflare.com

Προφανώς δεν έχω διαβάσει όλα τα blogging βιβλία που έχουν γραφτεί, οπότε αναφέρομαι μόνο σε ορισμένα που έχω διαβάσει. Υπάρχουν, παρόλα αυτά, μερικά e-books τα οποία αφορούν το blogging και, αν δεν τα έχεις διαβάσει, σου προτείνω να το κάνεις. Και για να μην σε κουράζω, ορισμένα από αυτά είναι τα παρακάτω:

Με μια γρήγορη αναζήτηση στην Google, “ebooks for blogging,” θα βρεις αρκετά blogging βιβλία που θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις το γράψιμο σου, το SEO του blog σου και να επεκτείνεις τις γνώσεις σου. Δυστυχώς δεν γνωρίζω αρκετά, και κάποια καλά που είχα διαβάσει κάποτε δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμα, αλλά αν γνωρίζεις κάποιο καλό, μη διστάσεις να μου το προτείνεις στα σχόλια στο τέλος του άρθρου.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


1 COMMENT

  1. Δεν έχω φτάσει ακόμα στο να ψάξω βιβλία για το blogging, γιατί τις πληροφορίες που θέλω τις βρίσκω online.
    Καταλαβαίνω όσα λες για τα βιβλία που σε απογοήτευσαν. Θα με ενδιέφερε ιδιαιτέρως να διαβάσω το βιβλίο που γράφεις! Πιστεύω όμως ότι θα χρειάζεται συνεχές update για να συμβαδίζει με τις νέες εξελίξεις σε όλους τους τομείς. (Αλλά σίγουρα την έχεις σκεφτεί αυτή την προϋπόθεση!)

Comments are closed.