Έχεις κουραστεί να μην μπορείς να συγκεντρωθείς, αδυνατώντας να μάθεις καλά περίπλοκα (για την ώρα) πράγματα;

Δεν είσαι μόνος…

Πέρα από μένα και εσένα, σύμφωνα με το statista.com η διάρκεια προσοχής ενός μέσου ανθρώπου το 2013 ήταν μικρότερη κατά 1 δευτερόλεπτο από ένα χρυσόψαρο. Πάρε τον χρόνο σου να το συνειδητοποιήσεις, εγώ ακόμα προσπαθώ

Αν αρνείσαι να συμβάλεις καθημερινά στη ραγδαία πτώση της προσοχής σου, τότε σε προσκαλώ να εφαρμόσεις έστω και μια από τις συμβουλές του Deep Work.

Τι σημαίνει Deep Work;

Deep Work = (Βαθμός Συγκέντρωσης + Χρόνος που Αφιερώνεις σε μια Δουλειά)

Κλέψε τις πρακτικές ιδέες του βιβλίου

Είχα διαβάσει το βιβλίο ένα χρόνο πριν, αλλά παρατηρώ ότι στη δουλειά μου κάνω μικρά λάθη τα οποία τις περισσότερες φορές συμβαίνουν λόγω συγκέντρωσης. Ξαναέπιασα το βιβλίο και σημείωσα τις καλύτερες ιδέες για να αρχίσω να τις δουλεύω ξανά.

Κλέψε όποια ιδέα σου φανεί χρήσιμη από τις παρακάτω.

HTML Image as link Qries

Αν θέλεις να «βουτήξεις» ακόμα περισσότερο στα θέματα που πραγματεύεται το Deep Work, αγόρασε το εδώ.

Ποιοι έχουν θέση στην νέα οικονομία; (Πέρα απ’ τα χρυσόψαρα…)

Σύμφωνα με τον συγγραφέα αυτοί που έχουν θέση στην νέα οικονομία είναι οι άνθρωποι που:

1.Μπορούν να δουλέψουν καλά και δημιουργικά σε συνδυασμό με την αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

2.Είναι οι καλύτεροι στον τομέα τους.

3.Διαθέτουν ένα σημαντικό χρηματικό κεφάλαιο.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην πρώτη κατηγορία, δίνοντας στον αναγνώστη ιδέες για να βελτιώσει τον βαθμό συγκέντρωσης του.  

Βασικά συστατικά για Deep Work

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι:

1.Το ταλέντο δεν έχει να μας πει κάτι αν δεν συνοδεύεται από συνεχή εξάσκηση πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα/μια συγκεκριμένη δουλειά.

2.Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα «ανατροφοδότησης» (feedback) για να μπορούμε να κρίνουμε αν η προσέγγιση στο θέμα αυτό είναι σωστή ή αν θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον δουλεύουμε.

Όσο χρόνο και συγκέντρωση επενδύεις σε αυτό που κάνεις, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχεις. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά θυμήσου την τελευταία φορά που αφιέρωσες 3 ώρες σε μια συγκεκριμένη δουλειά χωρίς να διακόψεις καθόλου. Καλώς ή κακώς οι πειρασμοί που συναντάμε κατά τη διάρκεια της ημέρας πολλαπλασιάζονται με τα χρόνια. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να απαντήσουμε σε τρεις βασικές ερωτήσεις του deep work για να μπορούμε να δουλέψουμε ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε έχει σκοπό να μας διακόψει.

Μια μικρή παρένθεση για το 2ο: Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Γκριν στο βιβλίο του Mastery, ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνεις feedback είναι να έχεις μέντορες.

3 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον μακριά από συνήθειες που σου αποσπούν την προσοχή.

1.Που θα δουλέψεις και για πόση ώρα;  Ένα σημείο που θα μπορείς να συγκεντρωθείς εύκολα.

2.Πως θα αρχίσεις να δουλεύεις; Ο συγγραφέας προτείνει να χρησιμοποιούμε εφαρμογές που θα μας απαγορεύουν την πρόσβαση στο internet.

3. Πως θα βοηθήσεις τη διαδικασία της δουλειάς σου; Τι θα έχεις μαζί σου όταν δουλεύεις; Είτε καφέ, νερό, φαγητό. Γενικότερα πράγματα που θα βοηθήσουν τον εγκέφαλο σου να συνεχίσει.

Deep Work και social media

Σύμφωνα με τον συγγραφέα κάθε εργαλείο που χρησιμοποιούμε και ειδικά τα social media, (τα οποία για πολλούς θεωρείται μια όαση στη βαρεμάρα και την όρεξη να συνδεθεί με τους υπόλοιπους ανθρώπους), πρέπει να συγκλίνει με τους προσωπικούς στόχους σου. Οπότε πρέπει να εξετάσεις τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς στόχους και την συμβοτότητα τους με το αντίστοιχο μέσο κοινωνικής δυτκίωσης.

Συμπίπτει η χρήση του Facebook για παράδειγμα με τις αξίες και στόχους που έχεις;

Παίρνει περισσότερα από ότι δίνει;

Ή το χρησιμοποιείς κατάλληλα έτσι ώστε να πετύχεις αυτό που θέλεις;

(Πέρα από τους προσωπικούς λόγους, διάβασε ένα άρθρο για “πιθανές” πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δύκτια)

Αποσυνδέσου από τα social media: Ένα πείραμα

Το βιβλίο αφιερώνει ένα ολόκληρο κεφάλαιο σε ιστορίες μεγάλων σύγχρονων συγγραφέων οι οποίοι μπορούν και προωθούν τα βιβλία τους χωρίς δημοσιεύουν αναρτήσεις στο twitter και στο facebook. Στη συνέχεια μας προσκαλεί να αποσυνδεθούμε από τα κοινωνικά δίκτια για ένα μήνα, χωρίς μεγάλες δηλώνεις και απότομες μόνιμες αποσυνδέσεις.

Με το πέρας των 30 ημερών, ρώτησε τον εαυτό σου:

1.Αυτές οι τελευταίες μέρες θα ήταν καλύτερες αν χρησιμοποιούσα την συγκεκριμένη υπηρεσία;

2.Έδωσαν σημασία οι άνθρωποι για την απουσία σου;

Αν η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι «όχι» τότε αποσυνδέσου μόνιμα από την συγκεκριμένη υπηρεσία. Αν μια από τις δύο απαντήσεις είναι θετική, τότε συνέχισε να την χρησιμοποιείς. Αν η απάντηση βρίσκεται ανάμεσα στο «ναι» και στο «όχι» τότε εσύ αναλαμβάνεις την απόφαση για την επόμενη σου κίνηση (αν και ο συγγραφέας προτείνει να παρατείνεις την αποσύνδεση σου). 

Από το χάος στην οργάνωση

Πολλές φορές μπορεί να περάσει μια μέρα σαν νερό χωρίς να έχουμε κάνει τίποτα από αυτά που θέλουμε. Το αφεντικό ή ο προϊστάμενος μας θα θέλει να κάνουμε μια δουλειά, κάποιο πρόβλημα προέκυψε και πρέπει να διακόψουμε. Όσο περισσότερες ευθύνες έχουμε τόσο περισσότερα πράγματα θα ζητάνε από εμάς και τόσο μειώνεται η ικανότητα μας να δουλέψουμε αναπόσπαστα.

Διαβάζοντας το Deep Work, θα βρεθείς σε ένα κεφάλαιο το οποίο αναλύει την σημαντικότητα του να χωρίζεις την ημέρα σου σε μέρη, έτσι ώστε να μετατρέψεις την αβεβαιότητα των πολλών υποχρεώσεων σε μια δομημένη μέρα.

Τις περισσότερες φορές το μόνο που μας κρατάει από το να δομήσουμε τη μέρα μας είναι ο φόβος της αποτυχίας εκτέλεσης του προγράμματος που οι ίδιοι έχουμε φτιάξει.

Προσωπικά ο λόγος που με οδήγησε σε αυτό το βιβλίο είναι το χάος από πράγματα που δεν έβαζα στο πρόγραμμα μου παρόλο που ήθελα να τα κάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν είναι να διαλέξω μια ζωή μέσα στο χάος καλύτερα να ζω με τον φόβο να χάσω μια-δύο δουλειές από το πρόγραμμα μου ενώ κάνω τις υπόλοιπες όπως θέλω.

Κλείνοντας

Τα Non-fiction βιβλία είναι εργαλεία. Μερικές φορές ο αναγνώστης ξεχνάει αυτή την παραδοχή διότι χαίρεται που διαβάζει κάτι καινούργιο ασχέτως από το αν θα το εφαρμόσει στη ζωή του. Από την άλλη πολλοί συγγραφείς αδιαφορούν, βάζοντας προτεραιότητα τη διαφήμιση της εταιρείας τους.

Στο Deep Work, ο συγγραφέας έχει εκπληρώσει το δικό του μέρος και επικεντρώνεται όντως σε πρακτικές συμβουλές.

Τώρα σειρά έχει ο αναγνώστης…


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα