Η κοινωνία ανέκαθεν μας ασκεί πίεση για να δημιουργήσουμε συντροφική σχέση, μας τονίζει διαρκώς πως ο σκοπός μας σε αυτή τη ζωή είναι να βρούμε το έτερον μας ήμισυ και πως μόνο έτσι θα ολοκληρωθούμε. Ειδικότερα οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοια πίεση και ιδεολογία, καθώς η πατριαρχική κοινωνία θέλησε να εμφυσήσει μέσα της την πεποίθηση πως η αξία της εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη ενός άνδρα στη ζωή της (αν μιλάμε ασφαλώς για ετερόφυλες γυναίκες).

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη. Διάβασε περισσότερα άρθρα της αρθρογράφου εδώ.

Κανένας όμως δε μας μιλάει σχεδόν ποτέ για το ασύγκριτο πλεονέκτημα του να μην έχεις σχέση, για το πόσο σπουδαίο είναι αυτό το αίσθημα ελευθερίας που βιώνεις και τις ευκαιρίες που σου δίνει η ζωή για πρόοδο και βελτίωση. Το να μην έχεις σχέση δεν είναι ούτε κουσούρι, ούτε μειονέκτημα. Είναι μία μοναδική ευκαιρία να μάθεις τον εαυτό σου, να ταξιδέψεις και να φλερτάρεις, να χαμογελάς δυνατά χωρίς να δίνεις σε κανέναν το δικαίωμα να σε κάνει να κλάψεις. Για εμένα προσωπικά, το σπουδαιότερο πλεονέκτημα που απολαμβάνει ένας άνθρωπος που δε βρίσκεται σε συντροφική σχέση, είναι το γεγονός πως δεν εξαρτάς την καλή σου διάθεση από τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα ενός άλλου ατόμου (θα με πάρει τηλέφωνο, θα πάμε διακοπές, με θέλει ακόμα ή θα με αφήσει για κάποιο άλλο άτομο).

Υπάρχουν εκατομμύρια δεσμευμένα άτομα εκεί έξω που θα ήθελαν να βρίσκονται στη θέση σου ή να βιώνουν συζυγικές κολάσεις πίσω από την πόρτα του σπιτιού τους. Μη βλέπεις μόνο τα λαμπερά χαμόγελα ευτυχίας που φαίνονται από τα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορείς να γνωρίζεις απόλυτα το τι συμβαίνει στο σπίτι ή στη σχέση του άλλου. Οι άνθρωποι πολλές φορές χαμογελούν και φαίνονται λαμπεροί, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και μπορεί να σε ξεγελάει…

Το να μην έχεις σχέση, είναι μία ευκαιρία να αισθανθείς ελεύθερος να εξερευνήσεις τον εαυτό σου και να τον μάθεις πραγματικά. Μαθαίνοντας τον εαυτό σου, θα αποκτήσεις μία πιο ξεκάθαρη άποψη για το ποιος είσαι αλλά και ποια είναι τα γνωρίσματα που θα ήθελες να έχουν οι άνθρωποι που θα υπάρχουν στη ζωή σου. Δεν είναι απόδειξη συναισθηματικής ανωριμότητας αλλά δείγμα πνευματικής ωριμότητας ενός ελεύθερου ανθρώπου ο οποίος δε θυσιάζει την αυτονομία του και δεν ψωνίζει από φθηνές συντροφιές φοβούμενος τη μοναξιά. Δείχνει τη δύναμη της υπομονής ενός ανθρώπου ο οποίος γνωρίζει και περιμένει μέχρι να βρει αυτό που πραγματικά του αξίζει. Αν κάποιοι επιθυμούν να εξαρτώνται από κάποιο άλλο άτομο σωματικά ή ψυχικά, δε σημαίνει πως την ανάγκη αυτή την έχουν όλοι.

Η έλλειψη συντροφικής σχέσης μας δίνει το έναυσμα να έρθουμε πιο κοντά με την οικογένεια και τους φίλους μας, να παίρνουμε και να δίνουμε αγάπη χωρίς όμως να περιοριζόμαστε. Δεν είναι λίγα και τα άτομα εκείνα που αισθάνονται τόσο γεμάτοι από την οικογένεια και τις φιλίες τους που δε νοιώθουν ιδιαίτερα την ανάγκη για να έχουν έναν ερωτικό σύντροφο. Βεβαίως και ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα το οποίο δεν προγραμματίζεις, αλλά τουλάχιστον ωριμάζεις και επιθυμείς να είσαι πιο κατασταλαγμένος όταν ανοιχθείς σε ένα άλλο άτομο χωρίς να επηρεάζεσαι από  επιπόλαιους ενθουσιασμούς.

Κανένας δεν πρέπει να πιέζεται για να ανήκει κάπου, αν δεν είναι αυτό που επιθυμεί πραγματικά. Δε ζούμε για να ικανοποιούμε τους άλλους, ούτε μπορούμε να κουβαλήσουμε επάνω μας το βάρος μίας σχέσης ή μίας οικογένειας απλά και μόνο για να ευχαριστήσουμε τον κοινωνικό μας περίγυρο.

HTML Image as link Qries

Όχι, δεν είσαι μόνος αν δεν έχεις σχέση. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για εσένα, απλώς πρέπει να ανοίξεις τα μάτια σου και να τους δεις. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, του κουμπί θα κυλήσει και θα βρει τη δική του κουμπότρυπα!


Θέλεις να γράψεις και εσύ guest άρθρο στο baktoblog; Κάνε “κλικ” εδώ!


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα