Διάλεξε την ευτυχία!

Διάλεξε την ευτυχία!
0 Shares

Άνθρωποι δυστυχισμένοι, με μισές ζωές. Δίπλα μας, γύρω μας, παντού. Άνθρωποι που θυσίασαν τον εαυτό τους για τα πρέπει των άλλων. Άνθρωποι σαν τη Ζωή που σπούδασε Νομική για να μη στεναχωρήσει τη μητέρα της, σαν τον Κωστή που αγαπούσε τον Αλέξανδρο αλλά βολευόταν σε ψεύτικες σχέσεις με κορίτσια για τα μάτια του κόσμου. Άνθρωποι σαν το Δημήτρη, που θεωρούσε πως δε θα μπορούσε ποτέ να κάνει το κορίτσι που ήθελε να τον αγαπήσει, εξαιτίας της αναπηρίας του. Γυναίκες σαν την Έλσα που θεωρούσε πως αυτός που αγαπούσε δε θα την πρόσεχε ποτέ επειδή έχει κάποια περιττά κιλά. Άνθρωποι που λένε ψέματα όχι μόνο στους άλλους, αλλά και στον εαυτό τους. Άνθρωποι που άφησαν την ευτυχία να φύγει από τα χέρια τους, άνθρωποι που δεν τόλμησαν να πουν αυτό που αισθάνονται επειδή μπορεί να φοβήθηκαν το όχι.

Χωρίς να τους περάσει όμως από το μυαλό πως θα μπορούσαν να λάβουν και θετική απάντηση, χωρίς να σκεφτούν πως υπάρχει και το ναι. Άνθρωποι που θυσίασαν τον εαυτό τους για τα θέλω των άλλων, που στοιβάχτηκαν σε άβουλα πλήθη επειδή φοβήθηκαν να ακολουθήσουν το δρόμο του να είσαι μόνος και να διαφέρεις.

Όταν δεν κυνηγάς αυτό που θέλεις και δεν εκφράζεις ανοιχτά αυτό που έχεις ανάγκη, η απάντηση θα είναι πάντοτε αρνητική. Όταν αφήνεις το φόβο να σε κυριεύσει, στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να ήσουν εσύ ο ένας στους χίλιους που μπορεί και να πετύχαινε. Όταν δεν διεκδικείς την αγάπη, την αφήνεις να φύγει μακριά σου. Όταν φοβάσαι να ρισκάρεις, δεν κάνεις τίποτα, δεν πετυχαίνεις ποτέ τίποτα. Όταν δεν πεις ποτέ το «σε αγαπώ», δε θα μάθεις ποτέ ποια θα ήταν η απάντηση.

Η ζωή είναι μία και μοναδική, ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη. Ας μην κάνουμε μία δουλειά που δεν αγαπάμε, ας μη σπουδάσουμε κάτι που δε θέλουμε, ας μη ντραπούμε να γίνουμε ο εαυτός μας σε μία κοινωνία που προσπαθεί συνεχώς να μας κάνει κάτι άλλο. Σε μία κοινωνία που διαρκώς σε βομβαρδίζει με το μήνυμα ότι πρέπει να είσαι ο εαυτός σου, αλλά μετά σε κατακρίνει για αυτό. Μπορούμε να δημιουργήσουμε χρήματα, αλλά δε θα μπορέσουμε να φέρουμε ποτέ πίσω το χρόνο που έχουμε χάσει.

Ας μην προσπαθούμε να υλοποιούμε διαρκώς τα όνειρα των άλλων, ας σταματήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να τραβήξουμε την προσοχή εκείνων που μας πληγώνουν. Ας διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε ανοιχτά, ας βγάλουμε από μέσα μας όλα αυτά που μας βαραίνουν την ψυχή και δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Ας πούμε το «σε αγαπώ», το «μου λείπεις» και το «συγγνώμη».

Ας μη γίνουμε άνθρωποι που εξαρτώνται από τους άλλους, ας μην υιοθετήσουμε τα δικά τους όνειρα. Όχι, εμείς έχουμε ήδη τα δικά μας. Πες στον πατέρα σου πως εσένα σου αρέσει ο χορός και όχι το ποδόσφαιρο, στη μητέρα σου πως σε ενδιαφέρει η κομμωτική και όχι η νομική, στην οικογένειά σου πως αγάπησες τον άνθρωπο της καρδιάς σου και όχι εκείνον που σου επέβαλλαν τα πρέπει μίας κοινωνίας.

Τόσοι άνθρωποι γύρω μας δυστυχισμένοι, ας μην τους μοιάσουμε. Μας αξίζει η ευτυχία, μας αξίζει να κυνηγάμε αυτό που θέλουμε και να αγωνιστούμε για τα όνειρά μας.

Ακόμα και η αποτυχία να μας χτυπήσει την πόρτα, τι έγινε; Δεν υπάρχει, βασικά, η λέξη αποτυχία: αποτυχία είναι απλώς ένας τρόπος της ζωής να μας προετοιμάσει για κάτι καλύτερο. Όχι, κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απαιτεί από εμάς να ζήσουμε τη ζωή που δεν έζησε εκείνος και να εκπληρώσουμε τα δικά του όνειρα που έγιναν μέσα στην ψυχή του απωθημένα. Κανένας δεν πρέπει να μας κάνει να θεωρούμε πως αξίζουμε λιγότερη ευτυχία, λιγότερα δικαιώματα.

Η ζωή μας είναι μία και μοναδική, πρέπει να το καταλάβουμε. Από σήμερα κιόλας λοιπόν, διάλεξε την ευτυχία!

Σχετικό άρθρο:  Το κυνήγι για την ευτυχία, οδηγεί στην καταστροφή της


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.