Θέματα που καλύπτει το άρθρο: 1) Facebook , Instagram, e-mails και ντοπαμίνη 2) Διάβασμα με υπολογιστή στην εξεταστική 3) Διάβασμα με μουσική στην εξεταστική 4) Willpower – θέληση για δράση 5) Μάθε από τους καλύτερους.

Μία είναι η βασική λέξη που θα σε βοηθήσει σε μια επιτυχημένη εξεταστική (και στην επόμενη, και επόμενη :P) , μυελίνη. Η μυελίνη είναι πρακτικά μια παχιά στρώση ιστού, η οποία αναπτύσσεται γύρω από τους νευρώνες. Σκοπός της είναι η επιτάχυνση της λειτουργίας των κυττάρων του εγκεφάλου.

Μέσα από έρευνες μαθαίνουμε ότι όταν θέλεις να αναπτύξεις μια τεχνική, τότε πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερη μυελίνη στο συγκεκριμένο σύμπλεγμα νευρώνων.

Facebook , Instagram, e-mails και ντοπαμίνη

Δεν θα σου πω το κλασικό “δεν πρέπει είσαι Facebook όταν διαβάζεις” αλλά θα σου εξηγήσω τον μηχανισμό. Από εκεί και πέρα αποφασίζεις εσύ.

Ποιος είναι ο κύριος μηχανισμός όταν μπαίνουμε στα social media ή στα mail σου;

μάθε από τους καλύτερους ντοπαμίνη Διάβασμα με υπολογιστή στην εξεταστική

HTML Image as link Qries

Τη στιγμή που μπαίνεις να δεις ποιος/α σου έχει κάνει like ή αίτημα φιλίας εκκρίνεται ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη πρακτικά δρα στον εγκέφαλο ως νευροδιαβιβαστής και βοηθάει στην επικοινωνία των κυττάρων. Για να καταλάβουμε πόσο δραστική είναι η ντοπαμίνη, δραστικές ουσίες όπως η μενθαφεταμίνη και η κοκαϊνη δρουν στους ίδιους υποδοχείς με την ντοπαμίνη.

Αυτό που έχουμε στα χέρια μας είναι ένα online ναρκωτικό. Σε συνδυασμό με την επιβεβαίωση του διαδικτυακού μας κύκλου μέσω των likes, στον εγκέφαλο μας γίνεται ένα συνεχόμενο πάρτι απόλαυσης και χαράς και όσο περισσότερο απόλαυση λαμβάνουμε, άλλο το τόσο θέλουμε…ίσως και περισσότερο.

Πως αυτό μπορεί να επηρεάσει το διάβασμα σου;

Κάθε φορά που διαβάζεις και σταματάς για δεις τι γίνεται στα social media κάνεις διπλό κακό.

Πρώτον εθίζεσαι λίγο παραπάνω μέσω της ντοπαμίνης και δεύτερον και σημαντικότερο, εμποδίζεις την ανάπτυξη της μυελίνης, μιας και πάνω από ένα “κύκλωμα” νευρώνων είναι ενεργοποιημένο εκείνη τη χρονική στιγμή.  Βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη της μυελίνης είναι να αφιερώνεις την προσοχή σου σε μια συγκεκριμένη δράση, στην συγκεκριμένη περίπτωση το διάβασμα στην εξεταστική. Όσο περισσότερο αναπτύσσεις την συνήθεια του συγκεντρωμένου διαβάσματος μακριά από social media, τόσο περισσότερο μυελίνη παράγεται. Με τον καιρό μαθαίνεις πιο γρήγορα τις χιλιάδες πληροφορίες  για να δώσεις τα μαθήματα.

Σχετικό βίντεο:  Πως να περάσεις τα μαθήματα στην εξεταστική

Μια τελευταία σημείωση για τα social media

Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος, λέγοντας ότι δεν λέω να σταματήσεις τη χρήση των social media μιας και δεν ξέρω τον τρόπο και τον σκοπό σου. Ούτως ή άλλως πολύ πιθανό το συγκεκριμένο κείμενο να το βρήκες από το Facebook. Αυτό που θέλω να τονίσω παραπάνω, είναι ο εγκεφαλικός μηχανισμός όταν μπερδεύεις το διάβασμα με το κινητό.

Διάβασμα με υπολογιστή στην εξεταστική

μάθε από τους καλύτερους ντοπαμίνη Διάβασμα με υπολογιστή στην εξεταστική

Αυτή τη στιγμή που γράφω, τα βιβλία και οι πηγές που χρησιμοποιώ βρίσκονται όλα στον browser μου και έχω βγάλει το κινητό μου από το wify, παρόλο αυτά έχω δεν θα ανοίξω κάτι άλλο για να αποσπαστώ.

Είμαι μοναδικός; ή από τους λίγους που τα καταφέρνουν;

Όχι χιλιάδες άνθρωποι το κάνουν

Χρειάζεται προσπάθεια;

Όχι καμιά προσπάθεια. Tο μόνο που “χρειάστηκα” ήταν να διαβάσω το βιβλίο Deep Work για να καταλάβω τον μηχανισμό που λειτουργεί ο εγκέφαλος μου.

Παλιότερα όταν ήμουν φοιτητής είχα κατεβάσει ένα plugin στο chrome και είχα βάλει 3 λεπτά μόνο την ημέρα στο facebook.

Ήταν αποτελεσματικό;

Ήταν την πρώτη μέρα. Τη δεύτερη μέρα ανακάλυψα ότι αν μπω από “ιδιωτική περιήγηση” τα plugins που έχω, δεν υπάρχουν όποτε ανενόχλητος θα έκανα αυτό που ήθελα.

Το point μου είναι ότι αν θέλεις να κάνεις κάτι, θα το κάνεις όσα εμπόδια κι αν βάλεις στο δρόμο σου για να μην το κάνεις. Τα στοιχεία που χρειάζεται για να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου στο διάβασμα στην εξεταστική και όχι μόνο είναι να καταλάβεις πόσο καλό κάνεις στον εγκέφαλο σου όταν δεν τον αποσπάς.

Σε προσκαλώ να το δοκιμάσεις και μετά από ένα δύο μήνες διαβάσματος χωρίς διαρκείς αποσπάσεις να δεις τα αποτελέσματα. Θα κάνω την αρχή και θα σου πω ότι από εκεί που δυσκολευόμουνα να γράφω 300 λέξεις για άρθρο στο baktoblog. Τώρα μέσα σε 20 λεπτά με μισή ώρα, γράφω 1000.

Διάβασμα με μουσική στην εξεταστική

Στο βιβλίο Tools of Titans , ο Tim Ferris έχει συγκεντρώσει συνεντεύξεις με τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους,  από ένα τεράστιο φάσμα επαγγελμάτων και ειδικοτήτων μέσα σε 600+ σελίδες. Ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό από αυτούς τους ανθρώπους ακούει μουσική την ώρα της δουλειάς. Το βασικό στοιχείο είναι ότι ακούνε 1 κομμάτι σε replay και όχι διαφορετικά τραγούδια από κάποιο playlist.

Στο βιβλίο οι περισσότεροι τονίζουν ότι όταν ακούνε ένα κομμάτι ξανά και ξανά κερδίζουν πολλά από άποψη συγκέντρωσης.  Οπότε μπορούμε να πούμε ότι διαβάζοντας με μουσική ενισχύει την συγκέντρωση σου, ειδικά αν έχεις ένα επαναλαμβανόμενο τραγούδι σωστά;

Εξαρτάται από τον σκοπό του διαβάσματος ή της δουλειάς σου…Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.

Στο βιβλίο “How we learn” παρουσιάζεται μια έρευνα η οποία είχε στόχο να βρει αν οι άνθρωποι μαθαίνουν καλύτερα και αντίστοιχα μπορούν να αποδώσουν στις εξετάσεις ακούγοντας μουσική.

Το αποτέλεσμα της έρευνας λέει το εξής:
Η μουσική βοηθάει πολύ όταν την ακούς και την ώρα του διαβάσματος και την ώρα της εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της έρευνας οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική όταν διαβάζανε αλλά δεν άκουγαν όταν εξεταζόντουσαν, τα πήγαιναν χειρότερα από αυτούς που δεν άκουγαν καθόλου μουσική (ούτε στο διάβασμα ούτε στην εξέταση). Οπότε αν μπορείς να πείσεις τους εξεταστές να ακούς και την αγαπημένη σου μουσική την ώρα που γράφεις είσαι comple 😛

Θυμάμαι παλιότερα είχα παρατηρήσει κάτι παρόμοιο σε μια εξεταστική, διάβαζα ένα μάθημα με ένα συγκεκριμένο playlist και την ώρα της εξέτασης έπιανα τον εαυτό μου να απορεί “που είναι η μουσική;” την ώρα που έγραφα, αποσπώντας έτσι κατά διαστήματα την προσοχή μου.

Willpower – θέληση για δράση

Στο βιβλίο ‘Το ένα πράγμα” τονίζει ότι η θέληση για δράση είναι σαν το ντεπόζιτο βενζίνης ενός αυτοκινήτου. Αρχίζεις την ημέρα σου με ένα συγκεκριμένο πόσο και όσο περνάει η ώρα, τόσο το “ντεπόζιτο” αδειάζει.

Πως μπορεί να σε βοηθήσει αυτή η λογική στην εξεταστική;

1)Άρχισε το διάβασμα σου με το θέμα που σου φαίνεται πιο δύσκολο.

2)Κοιμήσου καλά το βράδυ (αν σε βολεύει και το μεσημέρι)

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο μεσημέρι. Είναι απίστευτο πόσο εύκολα μπορείς να κάνεις “reset” το μυαλό σου με έναν μεσημεριανό ύπνο, ξυπνάς αναζωογονημένος. Βέβαια ο μεσημεριανός ύπνος έχει και τα “ρίσκα” του, μιας και μπορεί να σε πάρει ο ύπνος και να ξυπνήσεις πιο βαρύς από ποτέ…

3) Βοήθησε το σώμα σου με μια σχετικά καλή διατροφή
Εντάξει εξεταστική είναι, ξέρω δεν παίζει να γίνει στο 100% αλλά είναι η καλύτερη περίοδος να βάλεις κιλά με την δικαιολογία ότι κάθεσαι και διαβάζεις (been there..). Ειδικά η ζάχαρη είναι αρκετά ύπουλη, μιας και όση ενέργεια σου δίνει τόσο απότομα σε πετάει μετά στο κρεβάτι.

Αν θέλεις να δεις περισσότερα για την “θέληση για δράση” διάβασε το σχετικό άρθρο “Τα πέντε ψέματα των εξαιρετικών αποτελεσμάτων”.

Διάβασμα με ανθρώπους που έχουν παρόμοιους στόχους

Πάντα θα υπάρχει κάποιος που είναι καλύτερος από εμάς και αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μάθουμε από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν λέω να κάνεις παρέα μόνο με καλούς φοιτητές/ φοιτήτριες μόνο για να περάσεις τα μαθήματα στην εξεταστική, έτσι το μόνο που θα κερδίσεις είναι να τους αποξενώσεις μιας και θα καταλάβουν ότι τους χρησιμοποιείς. Κάνε φιλίες και μάθε πράγματα από ανθρώπους που πραγματικά εκτιμάς και είναι καλύτεροι από εσένα.

Αυτό που θα ανακαλύψεις είναι δύο πράγματα:

1)Πρώτο δεν τα ξέρουν όλα και μπορείς και εσύ να τους βοηθήσεις, μαθαίνοντας έτσι καλύτερα το αντικείμενο σου.
2)Θα καταλάβεις και θα δεις από κοντά τις συνήθεις και το σκεπτικό που έχουν χτίσει για να γράφουν καλά στην εξεταστική.

μάθε από τους καλύτερους ντοπαμίνη Διάβασμα με υπολογιστή στην εξεταστική

Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στις περισσότερες φοιτητοπαρέες έχει να κάνει με το πρώτο bullet point παραπάνω. Όλοι θέλουν πάρουν (σημειώσεις, λύσεις, γνώσεις) αλλά ελάχιστοι θέλουν να δώσουν. Να είσαι σίγουρος/η ότι για να πάρεις κάτι θα πρέπει αντίστοιχα και να δώσεις. Τις περισσότερες φορές δεν είναι καν σημειώσεις, μπορεί να είναι το πιο απλό, όπως ειλικρίνεια. Άφησε πίσω τον εγωισμό σου και μάθε από τους καλύτερους.

Αυτά από εμένα ελπίζω να σε βοηθήσω στη σταδιοδρομία σου.

Επίσης να σου θυμίσω ότι οποιαδήποτε αγορά κάνεις μέσω των links που βλέπεις στο baktoblog, βοηθάς το blog να σταθεί οικονομικά στα πόδια του. Αν θέλεις να δεις τα καλύτερα βιβλία κάνε “κλικ” εδώ.

Καλή ανάγνωση

Σου άρεσε το άρθρο “Διάβασμα με υπολογιστή και μουσική στην εξεταστική” δες και το Πως να περάσεις τα μαθήματα στην εξεταστική


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


1 COMMENT

Comments are closed.