Ποιοι είναι οι δύο μεγαλύτεροι μύθοι όσον αφορά το διάβασμα non-fiction βιβλίων;

διάβασμα non-fiction βιβλίω
0 Shares

  • Πρέπει να διαβάζουμε όλο το βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος, χωρίς να προσπερνάμε κεφάλαια.
  • Δεν μπορούμε να διαβάζουμε πολλά βιβλία ταυτόχρονα.

 

Κατάρριψη του 1ου μύθου

Αρκετές φορές όταν συζητούσα με φίλους για βιβλία, με ρωτούσαν αν τα διαβάζω ως το τέλος όλα ή αν «απλώς μεταπηδάω από το ένα στο άλλο». Για κάποιο άγνωστο λόγο έχει γεννηθεί η πεποίθηση πως πρέπει να αρχίζεις ένα βιβλίο από την πρώτη σελίδα για να θεωρείται ότι το έχεις διαβάσει. Ουσιαστικά, το βιβλίο είναι ο «αφέντης» και εσύ ο «δούλος». Ποιο είναι το πρόβλημα πέρα από την αντιστροφή των ρόλων;

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά βιβλία και αντίστοιχα λίγος χρόνος για να «πιέζεις» τον εαυτό σου να διαβάζεις κεφάλαια που δεν σε ενδιαφέρουν. Καλύτερα να δίνουμε χρόνο επιλεκτικά σε κεφάλαια που πραγματικά μας ενδιαφέρουν.

Την επόμενη φορά που θα αγοράσεις ένα βιβλίο άνοιξέ το και άρχισε από το κεφάλαιο που σου προκαλεί το περισσότερο ενδιαφέρον.

Κατάρριψη του 2ου μύθου (διάβασμα βιβλίων, ταυτόχρονα)

Όσο προφανής είναι η ιδιότητα του ανθρώπου να αποθηκεύει πληροφορίες, τόση είναι και η εγκράτεια πολλών ανθρώπων για την ανάγνωση πολλών βιβλίων ταυτόχρονα. Ο μύθος αυτός είναι συνδεδεμένος με τον δεύτερο μιας και το σύνηθες βρίσκεται στο να διαβάζουμε ένα βιβλίο τη φορά και «υπομονετικά» για να πούμε με περηφάνια πως το τελειώσαμε.

Η μεγάλη έκρηξη!

Για κάποιον που υπακούει απόλυτα στους δύο μύθους, θα βρεθεί σε μεγάλη έκπληξη όταν διαβάσει ένα κεφάλαιο από ένα βιβλίο, στη συνέχεια το παρατήσει και διαβάσει ένα κεφάλαιο από ένα διαφορετικό βιβλίο. Αν συνεχίσει τη διαδικασία θα εκπλαγεί από την «έκρηξη» ιδεών που θα ακολουθήσει.

Κάντε share το κείμενο και το παραπάνω video σε έναν φίλο σας που πιστεύετε ότι ακολουθεί πιστά τους δύο μύθους του διαβάσματος.


Υ.Γ  Δες τα καλύτερα βιβλία ! Κάνε «κλικ» εδώ!

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές

 

Liked it? Take a second to support Γιώργος Μπάκουλης on Patreon!

Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.