Δίνοντας προσοχή στην υγεία μας!
Photo by Samuel Zeller on Unsplash

Δεν υπάρχει ανώτερο αγαθό από την υγεία μας, και όμως όλοι μας δείχνουμε να το ξεχνάμε καθημερινά. Πάντοτε την παραγκωνίζουμε και βάζουμε όλες τις έγνοιες και τα άγχη πάνω από αυτή. Και μόνο όταν κάτι μας συμβεί, μόνο τότε θυμόμαστε την αξία της και μετανιώνουμε για την αδιαφορία που της δείχναμε μέχρι πρότινος.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική; Η πρόληψη είναι η σπουδαιότερη θεραπεία, όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης. Παρακάτω, αναφέρω πέντε τρόπους που μπορούμε όλοι να υιοθετήσουμε για μεγαλύτερη ευδοκίμηση και υγεία στη ζωή μας.

Με ποιους τρόπους, λοιπόν, προστατεύουμε την υγεία μας;

• Με την παρακολούθηση της υγείας μας: Το να κάνουμε ιατρικές εξετάσεις είναι ο πιο εμπεριστατωμένος τρόπος να μαθαίνουμε την κατάσταση της υγείας μας. Είναι γνωστό πως η πρώτη μαστογραφία πρέπει να γίνεται στα 38 έτη, η πρώτη κωλονοσκόπηση στα 50 (εκτός αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό) και τεστ Παπ για τις γυναίκες κάθε χρόνο κάθε χρόνο. Επίσης για τους άνδρες καλό είναι να γίνεται έλεγχος του προστάτη και ουρολογικές εξετάσεις. Η παρακολούθηση της καρδιάς και των τιμών στο αίμα δεν πρέπει και αυτά να αμελούνται. Οι ιατρικές εξετάσεις δείχνουν την κατάσταση της υγείας μας και αν γίνονται προληπτικά και τακτικά, μπορεί να αποβούν και σωτήριες. Επιπλέον, προστατεύουν από τις ανυπόστατες σκέψεις για την υγείας μας απέναντι σε διάφορα σωματικά συμπτώματα.

• Με τη σωστή διατροφή: Μία διατροφή που περιέχει φρούτα, λαχανικά, όσπρια και όλες τις υπόλοιπες τροφές με μέτρο, ασφαλίζουν τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες και σοβαρές παθήσεις και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει και αυτή να γίνεται με μέτρο ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής δράση που επιφέρει η υπερβολική του κατανάλωση.

Με τη διακοπή του καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι η πιο επιβλαβής συνήθεια των ανθρώπων με απεριόριστες κακές επιδράσεις σε όλο το σώμα και τα όργανα του καπνιστή, αλλά και των κοντινών ανθρώπων που εισπνέουν και εκείνοι τον καπνό (παθητικοί καπνιστές). Κόβοντας το κάπνισμα, χαρίζουμε στον εαυτό μας περισσότερα χρόνια ζωής. Αν κάποιος δεν μπορεί να απεξαρτηθεί με ευκολία, τότε καλό είναι να προσφύγει σε έναν ειδικό γιατρό για τη διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα καταστρέφει τη ζωή μας και μας δημιουργεί περιττό άγχος, παρά την ευρεία αντίληψη των φανατικών καπνιστών ότι τους χαλαρώνει.

• Με την αποφυγή του άγχους: Το άγχος μικραίνει τη ζωή, δυσχεραίνει και μεγαλοποιεί καταστάσεις ενώ παράλληλα καθιστά αδύναμη τη λογική σκέψη και δράση. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε κάθε φορά που στεναχωριόμαστε για κάτι ‘’μετά από χρόνια αυτό θα έχει σημασία για εμένα ή θα είναι τόσο σημαντικό;’’ Αν όχι, τότε δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε τόσο πολύ για αυτό ούτε σήμερα. Ας μην αφήνουμε την ψυχή μας να χαλιέται για ανούσιους ανθρώπους, ας μην αφήνουμε την καρδιά μας πληγώνεται από τις πράξεις κανενός. Για κάθε πρόβλημα υπάρχει και η λύση του. Ας μην επιτρέπουμε στο άγχος να κυριαρχεί επάνω στη ζωή μας, ας μην του επιτρέπουμε να κάνει να αισθανόμαστε λίγοι και ανίκανοι να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολες καταστάσεις. Ας μη ντρεπόμαστε να ζητάμε βοήθεια όταν νοιώθουμε την ανάγκη, ας μη φοβόμαστε να εκφράζουμε ανοιχτά τις αγωνίες μας.

• Με την ενασχόληση με τον αθλητισμό: Ο αθλητισμός προστατεύει τη σωματική υγεία, ενισχύει την κοινωνικότητα και δυναμώνει το πνεύμα. Είτε ο αθλητισμός αφορά ένα ομαδικό είτε ένα ατομικό άθλημα, σίγουρα το κάθε σπορ έχει να προσφέρει διαφορετικά μαθήματα στον άνθρωπο που θα ασχοληθεί με αυτό και θα του αφιερώσει ώρες από την πολύτιμη ζωή του. Όταν αθλούμαστε, δίνουμε την ευκαιρία στο σώμα και το πνεύμα μας να βελτιωθούν και απομακρυνόμαστε από τη βλαπτική επιρροή της τηλεόρασης.

Η ζωή μας είναι μία, για αυτό ας προσέξουμε περισσότερο την υγεία μας και ας αγαπήσουμε περισσότερο τον εαυτό μας.