Όταν σπούδαζα Γιάννενα και έκανα την πτυχιακή μου, η ζωή ήταν εύκολη… Συνδεόμουνα με το εκάστοτε δίκτυο της σχολής μου ή της βιβλιοθήκης και απολάμβανα δωρεάν επιστημονικές έρευνες.

Ο καιρός πέρασε και ήρθε η ώρα να ψάξω εργασίες για διάφορα θέματα της δουλειάς μου. Μπαίνω με χαρά (και πλήρη άγνοια) σε σελίδες όπως το science direct για να αγοράσω τις επιστημονικές εργασίες που με ενδιαφέρουν. Φυσικά και ήμουν διατεθειμένος να πληρώσω, μέχρι που κατάλαβα ότι κάθε έρευνα κόστιζε 30+ ευρώ.

Τι μπορείς να κάνεις αν δεν επιλέξεις να δώσεις το λιγότερο 19.95 ευρώ/paper ή αν είσαι τυχερός/η και η έρευνα που σε ενδιάφερει διατίθεται δωρεάν (20% των συνολικών άρθρων);

Μπαίνεις στο SCI-HUB και κατεβάζεις δωρεάν επιστημονικές έρευνες της επιλογής σου!

Τη συγκεκριμένη σελίδα μου την πρότειναν δύο φίλοι, την χρησιμοποιώ λίγο παραπάνω από ένα μήνα σχεδόν και έχω να δηλώσω πολύ ικανοποιημένος. Πάμε να δούμε τα βήματα για να κατεβάσεις δωρεάν τις έρευνες που θέλεις…

Βήμα 1: Βρίσκεις την επιστημονική έρευνα που σε ενδιαφέρει

Βήμα 2: Αντιγράφεις τον σύνδεσμο και τον κάνεις επικόλληση στο Sci-hub

Βήμα 3: Είτε διαβάζεις άμεσα την έρευνα, είτε την κατεβάζεις στον υπολογιστή σου

Είναι δίκαιο για τον δημιουργό να κατεβάζεις τζάμπα υλικό;

Προσωπικά έχω κόλλημα και θέλω να πληρώνω τους δημιουργούς του περιεχόμενου που λαμβάνω από βιβλία μέχρι videogames. Λόγω της μάνας μου, η οποία εργάζεται ως συγγραφέας, έχω καταλάβει πως μερικοί άνθρωποι θα παρακολουθήσουν μια δωρεάν ομιλία, θα σημειώνουν όσα περισσότερα μπορούν και θα κάνουν πολλές ερωτήσεις έχοντας στόχο να εκμαιεύσουν κεντρικά σημεία του βιβλίου, αλλά στο τέλος δεν θα μπουν στον κόπο να το αγοράσουν. Οπότε είμαι αρκετά επηρεασμένος από τέτοιου είδους περιστατικά και κατ’ επέκταση όχι μεγάλος λάτρης του “τζάμπα”.

Όσον αφορά όμως τα κόστη των επιστημονικών άρθρων ξυπνάει μέσα μου ένα (καθαρά υποκειμενικό) αίσθημα δικαίου. Η κίνηση που έκανε η Alexandra Elbakyan με τη δημιουργία του Sci-Hub αποτελεί μια απόδειξη ότι αυτό το αίσθημα δεν το έχω μόνο εγώ αλλά και πολλοί άλλοι.

HTML Image as link Qries

Υπάρχει ένα testimonial στην ιστοσελίδα, το οποίο αναφέρει ότι χωρίς το sci-hub ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν θα μπορούσε να τελειώσει την πτυχιακή του.

Γιατί να πρέπει όλοι οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να κάνουν πτυχιακή εργασία και έχουν κάνει την πειραματική τους δουλειά, να βρίσκουν “οικονομικό τοίχο” όταν πρέπει να μαζέψουν 80 με 100 πηγές;

Γιατί ένας άνθρωπος που τελείωσε τη σχολή του και επιθυμεί να διαβάσει κάποια στιγμή 5 με 8 έρευνες, που σχετίζονται με τη δουλειά του, να πρέπει να δώσει συνολικά 100 με 200 ευρώ;

Πολλές κατηγορίες υπάρχουν από ανθρώπους που θέλουν να συνεχίζουν να διαβάζουν δωρεάν επιστημονικές έρευνες και στις περισσότερες (αν όχι σε όλες) το sci-hub δίνει τη λύση.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα