Αυτό το άρθρο αποτελείται από εμπειρίες σε συνδυασμό με βιβλία σχετικά με τον εγωισμό και τον τρόπο που εμφανίζεται στην καθημερινότητα μας. Μου αρέσει να τις περιγράφω μιας και νιώθω ότι είναι σαν μια μορφή “εξορκισμού”. Κάθε φορά που μπορείς να τις παρατηρήσεις εγωιστικές συμπεριφορές σου είναι σαν να αποφεύγεις ένα αντικείμενο στο δρόμο την ώρα που οδηγείς. Τις υπόλοιπες φορές απλά έχεις αποκτήσει “φόρα” (χτίσιμο αρνητικών σκέψεων) και συγκρούεσαι μετωπικά με το εμπόδιο. Παρακάτω θα δούμε πως ο εγωισμός μεταφέρεται μέσα από το δράμα, από τη σκέψη ότι “ο κόσμος σου χρωστάει” και πως “ξεσπάει” στις φιλίες. 

Εγωισμός και δράμα

Στο βιβλίο “Η δύναμη του τώρα” περιγράφεται πως λειτουργεί ο εγωισμός μέσα από ερωτήσεις ανθρώπων που έχουν παρευρεθεί σε κάποιο σεμινάριο του Eckhart Tolle.

Ο πιο διαδεδομένος μηχανισμός  του εγωισμού, που μπορούμε να δούμε καθημερινά είτε από τον ίδιο μας τον εαυτό, είτε από τους γύρω μας είναι το δράμα. Πρακτικά το “δράμα” είναι η προσωπική ιστορία του καθενός με την αόρατη σκέψη όλα συμβαίνουν εναντίον μου και “τα προβλήματα μου είναι μοναδικά” ( άρα κατά μια έννοια είμαι και εγώ μοναδικός) .

Τα προβλήματα που παρουσιάζουμε σπάνια είναι σημαντικά ή ζωτικής σημασίας (τουλάχιστον από την οπτική γωνία ενός τρίτου) αλλά η δύναμη ταυτότητας που δημιουργείται καθώς και η ταύτιση με τα συναισθήματα είναι τόσο μεγάλη που εύκολα μπορούμε να παρασυρθούμε.

Ποιο είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στον εγωισμό ;

μηχανισμός του εγωισμού δράμα φιλίες ο κόσμος σου χρωστάει
instagram : @baktoblog

Να δώσεις λύση

Μια πιθανή λύση σημαίνει ότι εξαλείφεται ο συγκεκριμένος εγωιστικός μηχανισμός. Θα μιλήσω εκ πείρας και θα πω ότι αν είσαι σε εγωιστικό state και ο συνομιλητής σου προτείνει μια λύση στην εκάστοτε ιστορία σου, τότε το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να αντιδράσεις. Το δράμα δεν θέλει να “πεθάνει”. Συνήθως είναι τόσο μεγάλη η συνήθεια μας να δραματοποιούμε καταστάσεις που συχνά ταυτιζόμαστε με αυτές. Οπότε, αν χαθεί το δράμα / δραματοποίηση κάθε κατάστασης πιστεύουμε ότι θα χαθεί και ένα κομμάτι του εαυτού μας.

Σχετικό άρθρο: Ποιος φταίει όταν θυμώνεις;

HTML Image as link Qries

Η παγιωμένη σκέψη ότι ο κόσμος σου χρωστάει

Η σκέψη ότι ο κόσμος σου χρωστάει είναι συνδεδεμένη με την δραματοποίηση και την προσωπική ιστορία του καθενός. Από τη στιγμή που έχουμε τη δικιά μας προσωπική ιστορία το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσουμε και τις ανάλογες απαιτήσεις από τους γύρω μας. Δεν είναι ανάγκη να τους γνωρίζουμε, μπορεί να είναι ακόμα και ο μπροστινός μας στο φανάρι που δεν ξεκίνησε το ακριβώς αμέσως δευτερόλεπτο στο πράσινο ή όταν κάνει πολύ ώρα στο STOP. “Μα καλά τι κάνει τόση ώρα σταματημένος, βιάζομαι!!”

Όταν πιστεύεις ότι ο κόσμος σου χρωστάει η ανάγκες σου σπάνια θα ακουστούν γιατί έχεις την ψευδαίσθηση πως “πρέπει να καταλάβει πως νιώθω”  ή “απορώ πως δεν καταλαβαίνουν τι περνάω”. Ακόμα και αν ακουστούν οι ανάγκες σου, θα είναι μέσα από υπονοούμενα και ειρωνείες

Φιλίες και εγωισμός

Γνωστό παράδειγμα αποτελούν και οι φιλίες, όπου ο φίλος/ φίλη πρέπει να με στηρίζει και στα δύσκολα φαίνεται. Αυτά που ζητάς να κάνουν οι φίλοι σου είναι ουσιαστικά το βαθύτερο “πιστεύω” ότι σου χρωστάνε γιατί είναι οι φίλοι σου, άσχετα που το καλύπτουμε με την γνωστή σε όλους φράση “’Ετσι είναι οι φίλοι! Πρέπει να σε στηρίζουν”. Με αυτή τη συμπεριφορά διώχνεις ανθρώπους από κοντά σου που μπορούν να σε βοηθήσουν πολύ περισσότερο από την λεκτική στήριξη, για παράδειγμα. Οι φιλίες, όπως και όλες οι σχέσεις, είναι αποτελεσματικές όταν και οι δύο πλευρές δεν χτίζουν προσδοκίες. Φιλίες που δεν υποβόσκεται η φράση “μου χρωστάς” ή “αφού είμαστε φίλοι πρέπει να μου φέρεσαι όπως εγώ περιμένω”.

Φυσικά η ανάλυση αυτή δεν τελειώνει εδώ…Πολύ πιθανό να επακολουθήσει και 2ο άρθρο πάνω στους μηχανισμούς του εγωισμού.

Κλείνοντας…

…θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου, ένα πράγμα που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον:

Πως γίνεται το “πρόσωπο” του εγωισμού / ο μηχανισμός του εγωισμού, να έχει την ίδια μορφή σε όλους μας, παρότι έχουμε διαφορετικά χαρακτηριστικά σαν άνθρωποι ; Aν γνωρίζεις κάποιο βιβλίο/βίντεο που εξηγεί αυτό το φαινόμενο θα ήθελα να το μοιραστείς μαζί μας.

Να σου θυμίσω ότι οποιοδήποτε προϊόν και αν αγοράσεις μέσω των links που βλέπεις στο baktoblog.com βοηθάς το blog να βιοποριστεί οικονομικά.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα