«Ανήθικο», «εργαλείο χειραγώγησης», «χωρίς ιδιαίτερη βάση» «Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλίων φυλακών»[1], «απαγορευμένο από μερικές φυλακές της Αμερικής»[2]. Αυτές είναι μερικές φράσεις γύρω από το βιβλίο «Δύναμη: Οι 48 Νόμοι της», του Ρόμπερτ Γκριν. Μάλιστα μια αρθρογράφος γράφει «δεν θα ήθελες να σε δει ο κόσμος έξω με αυτό το βιβλίο». Επειδή μου αρέσει να ζω επικίνδυνα παράκουσα την πρόταση του άρθρου και όχι μόνο βγήκα δημόσια έξω με το βιβλίο στα χέρια μου, αλλά εκεί που καθόμουν σε μια καφετέρια άνοιξα το laptop μου και άρχισα να γράφω κριτική βιβλίου…αν έχουμε το Θεό μας…

Δύναμη: Οι 48 Νόμοι της. Δες το βιβλίο εδώ.

«Γιατί τέτοιες άσχημες κριτικές;»

Σε ακούω να ρωτάς ενώ κάθεσαι και διαβάζεις αυτό το απίστευτο άρθρο…

Τα περισσότερα σχόλια και κριτικές παραβλέπουν το πλέον προφανές στοιχείο:

Οι 48 Νόμοι της Δύναμης (δυσκολεύομαι να λέω το βιβλίο Δύναμη: Οι 48 Νόμοι της), δεν κατέχουν σε καμία περίπτωση την ίδια βαρύτητα με τους νόμους της φυσικής. Γιατί την ακρίβεια η λέξη «νόμοι» χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους. Την τεχνική αυτή την χρησιμοποιεί σε όλη την έκταση του βιβλίου και σύμφωνα με όλη την αναμπουμπούλα που είχε δημιουργηθεί, μπορούμε να πούμε ότι έχει τεράστια επιτυχία. Το να λαμβάνει ο αναγνώστης τις συμβουλές του βιβλίου καθολικά έρχεται σε αντίθεση με την συμβουλή του ίδιου του Ρόμπερτ Γρκιν, ο οποίος στο βιβλίο «Οι Νόμοι της Ανθρώπινης Φύσης» σημειώνει «αμφισβήτησε αυτά που διαβάζεις».

Σχετικό άρθρο: Ποιες είναι οι 6 βασικές προκαταλήψεις;

Λόγοι για να διαβάσεις το βιβλίο:

HTML Image as link Qries
  • Θέλεις να κάνεις ένα διάλλειμα από την «θετική ενέργεια» που περιλαμβάνουν μερικά βιβλία αυτοβελτίωσης, με φράσεις όπως  «μπορείς να τα καταφέρεις» «η ζωή είναι στα χέρια σου».
  • Αναγνωρίζεις πως μερικές φορές ο κόσμος μπορεί να γίνε πιο σκοτεινός από την εικόνα που είχες φτιάξει στο μυαλό σου.
  • Ενδιαφέρεσαι να δεις μια διαφορετική οπτική εικόνα του κόσμου μέσα από ιστορικά γεγονότα.

Προειδοποίηση: Το βιβλίο γίνεται αρκετά «ωμό» σε μερικά κεφάλαια. Μερικοί νόμοι του θα σε αποξενώσουν σε τέτοιο βαθμό όπου θα νομίζεις ότι ο Μακιαβέλη είναι παιδί δημοτικού και άλλα κεφάλαια θα περάσουν αδιάφορα μπροστά από τα μάτια σου. Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία που αξίζει να σταθείς. Σε αυτήν περιλαμβάνονται οι νόμοι που θα σου φανούν χρήσιμοι.

Σημειώσεις: Δύναμη: Οι 48 νόμοι της

Παρακάτω βρίσκονται οι πιο χρήσιμοι (κατά τη γνώμη μου) νόμοι του βιβλίου αναμειγμένοι με προσωπικές μου σημειώσεις. Θα σε βοηθήσουν να πάρεις μια γεύση για το βιβλίο.

Νόμος #9: Νίκησε με τις πράξεις, όχι με τα λόγια σου

«Αυτά που κάνεις φωνάζουν τόσο δυνατά που δεν ακούω τι λες» Ραλφ Γουόλντο Έμερσον.

Ραλφ Γουόλντο Έμερσον[3]. By άγνωστος – Originally uploaded to en.wikipedia by User:Infrogmation. Photogravure from 19th century book on 14. Nov 2002.

Μπορείς να νιώσεις για μια στιγμή την αίσθηση του να έχεις δίκιο; Δεν έχει σημασία αν τα επιχειρήματα σου είναι τόσο στέρεα και τα στατιστικά που αναφέρεις ακριβή,  αυτό που αρκεί είναι να έχεις «το δίκιο με το μέρος σου». Τις περισσότερες φορές κυνηγάμε αυτό το αίσθημα μέσω του προφορικού λόγου. Άλλες φορές ακόμα και αν η αλήθεια είναι προφανής για εμάς και καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, τα λόγια είναι εύκολα παρερμηνεύσιμα από τους υπόλοιπους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι είμαστε αρκετά κακοί ακροατές. Πολλές φορές η ιστορία που τρέχει μέσα στο κεφάλι μας ακούγεται πολύ δυνατά φτάνοντας σε σημείο συνεχής παρερμήνευσης των ανθρώπων που μας μιλάνε. Αποροφούμαστε πανεύκολα από τις ίδιες μας τις σκέψεις αγνοώντας τον κόσμο. Από ένα σημείο και μετά πρέπει να κάνουμε συνειδητή προσπάθεια για να ακούσουμε όντως τι έχει να μας πει ο συνομιλητής μας.  

Σύμφωνα με το βιβλίο υπάρχει ένας πολύ πιο απλός τρόπος:

Δείξε με πράξεις αυτό που θέλεις και όχι με λόγια.

Δρώντας ως κύριο γνώμονα τις πράξεις και τα αποτελέσματα εστιάζεις πολύ καλύτερα στον επιχείρημα σου.

“Η δράση με στόχο την παρουσίαση των επιχειρημάτων σου είναι πολύ ισχυρό και σημαντικό εργαλείο.[…] Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αποδεδειγμένη αλήθεια” απόσπασμα του βιβλίου Δύναμη: Οι 48 νόμοι της

#10 Μόλυνση: Απέφυγε τους άτυχους και τους δυστυχείς

«Μπορεί να πεθάνεις από την μιζέρια κάποιου άλλου. Οι συναισθηματικές καταστάσεις είναι τόσο μεταδοτικές όσο οι αρρώστιες.» απόσπασμα του βιβλίου Δύναμη: Οι 48 νόμοι της

Το συγκεκριμένο κεφάλαιο είχε μια από τις ενδιαφέρουσες ιστορίες, η οποία ήταν αυτή της Λόλα Μοντέζ.

Τι έκανε η συγκεκριμένη; 

Λόλα Μοντέζ [4] – By Joseph Karl Stieler

Με μια φράση, κατέστρεφε ότι ακουμπούσε, από σχέσεις μέχρι ολόκληρα Βασίλεια.

Όταν άκουγα το συγκεκριμένο κεφάλαιο (διάβασε παρακάτω στις “εκδόσεις του βιβλίου”) έμεινα έκπληκτος από το μέγεθος της καταστροφής που είναι ικανό να φέρει ένα μόνο άτομο, δεδομένων των συνθηκών. Για την ακρίβεια με είχε πιάσει νευρικό γέλιο από τις «επιτυχίες» της Λόλα, η οποία μετά από όλες τις πράξεις της, αποσύρθηκε σε μια μονή και έβγαζε λόγους για την αλήθεια του Θεού.

Υπάρχουν άνθρωποι που (κατά τη δικιά μας εκτίμηση) χρήζουν βοήθεια. Αυτό που μας ελκύει σε αυτούς είναι συνήθως μια ιστορία για το πόσο άδικα τους έχει φερθεί η ζωή και πως ότι και αν κάνουν δε μπορούν να τα καταφέρουν. Ο συνδυασμός του θύματος με την προσωπική μας διάθεση να βοηθήσουμε μας κάνει επιρρεπείς στις συναισθηματικές καταστάσεις του ανθρώπου που νομίζουμε ότι βοηθάμε. Παρόλο αυτά υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν χρειάζονται καμία βοήθεια, και παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα για να τραβήξουν προσοχή ή για άλλους δικούς τους λόγους. Το πιο πιθανό είναι τα λόγια τους να ακούγονται πειστικά, περιγράφοντας το σκεπτικό τους και τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη ζωή τους. Παρόλο αυτά οι πράξεις τους κατευθύνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τα λεγόμενα τους.

Μπορεί να νιώθεις υπερήφανος/η που βοηθάς έναν άνθρωπο αλλά αν βλέπεις σημάδια συνεχής θυματοποίησης και άλλων αρνητικών καταστάσεων, το πιο πιθανό είναι ότι θα παρασυρθείς και εσύ στο μοτίβο της μιζέριας αργά ή γρήγορα (ή στην καλύτερη περίπτωση θα χάνεις την ενέργεια σου).

#2 Μην εμπιστεύεσαι πολύ τους φίλους σου, μάθε πως να χρησιμοποιείς τους εχθρούς σου

Στο άρθρο «Φρίντριχ Νίτσε: 7 Αποφθέγματα Που Θα Σε Βάλουν Σε Σκέψεις», το πρώτο απόφθεγμα γράφει «Φίλος είναι αυτός που μοιράζεται τη χαρά μαζί σου, όχι την λύπη»

Φρίντριχ Νίτσε [5] By Friedrich Hartmann

Σημείωση: O Ρόμπερτ Γκριν αναφέρεται στη φιλία μέσα στα πλαίσια της δουλειάς.

Γυρνώντας πίσω στον Γκριν, το βασικό του επιχείρημα είναι ότι οι φίλοι έχουν την τάση να ζηλεύουν τα επιτεύγματα σου, μπορεί να λένε καλά πράγματα για σένα για να μην επηρεάσουν τη σχέση τους μαζί σου. Θα σε θάβουν πίσω από την πλάτη σου και θα σου ζητάν χάρες οι οποίες από ένα σημείο και μετά καταντούν καταπιεστικές για σένα.

Κοινώς στον βωμό της φιλίας και της πλασματικής εικόνας «ποια πρέπει να είναι η σωστή φιλία» περιμένουν από εσένα να κάνεις συγκεκριμένα πράγματα. Από εκεί που έκανες φίλους για να απολαμβάνεις την ελευθερία σου μαζί τους τώρα προσπαθείς να ξεφύγεις από τα τείχη προσδοκιών που έχουν χτίσει γύρω σου.

«[…]δεν ξέρεις του φίλους σου όσο καλά νομίζεις. Οι φίλοι συχνά θα συμφωνήσουν μαζί σου για να αποφύγουν μια διαφωνία.[…] Σπάνια ο φίλος είναι αυτός που θα είναι πιο ικανός/η για μια συγκεκριμένη δουλειά. Στο τέλος της ημέρας οι ικανότητες έχουν μεγαλύτερη αξία από τα συναισθήματα φιλίας» απόσπασμα του βιβλίου Δύναμη: Οι 48 νόμοι της

Από την άλλη μεριά οι προσδοκίες που έχεις από έναν εχθρό είναι σχεδόν μηδαμινές και η δουλειά που ρίχνεις για να τον ξεπεράσεις μεγάλη. Τις περισσότερες φορές αξίζει πολύ περισσότερο να μετατρέψεις τον εχθρό σε φίλο γιατί θα έχει προηγηθεί η δουλειά που βρίσκεται πίσω από την συνεχή αντιπαλότητα.

#18 Όταν ζητάς βοήθεια επικεντρώσου στα συμφέροντα των ανθρώπων, όχι στο έλεος και την ευγνωμοσύνη τους.

Μεταφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Σύβοτα.

Εκεί που πας τώρα για μπανάκι το 433π.Χ πραγματοποιήθηκε μάχη μεταξύ της Κέρκυρας και της Κορίνθου. Καιρό πριν τη ναυμαχία οι δύο αντίπαλοι έστειλαν διπλωμάτες στην Αθήνα, την πόλη με την μεγαλύτερη ισχύ στη θάλασσα. Πρώτα μπήκαν οι διπλωμάτες της Κέρκυρας, οι οποίοι δεν είχαν φιλικές σχέσεις με τους Αθηναίους. Τα επιχειρήματα βασίζονταν στο γεγονός ότι μετά από την Αθήνα είχαν τη μεγαλύτερη δύναμη στη θάλασσα. Μια δύναμη που θα μπορούσε ακόμα και να βοηθήσει τους Αθηναίους να νικήσουν τους Σπαρτιάτες. Στη συνέχεια μπήκαν οι Κορίνθιοι διπλωμάτες, των οποίων τα επιχειρήματα βασίζονταν πάνω στην φιλία που είχαν συνάψει τα δύο κράτη. Οι Κόρινθος σε αντίθεση με την Κέρκυρα, είχε βοηθήσει σε μάχες την Αθήνα, θέτοντας την βοήθεια προς αυτούς την μόνη λογική και ηθική επιλογή.  

By F. Mitchell, Department of History, United States Military Academy [6]

Το αποτέλεσμα;

Οι Αθηναίοι με αρχηγό τον εγγονό του Μιλτιάδη, Λακεδαιμόνιο[7] έστειλαν βοήθεια στον στόλο των Κερκυραίων.

«Αν χρειάζεσαι βοήθεια από έναν σύμμαχο σου, μην χάνεις τον χρόνο σου θυμίζοντας του πόσο τον έχεις βοηθήσει στο παρελθόν.[…] Αντ΄αυτού εξέτασε πως μπορείς να τον βοηθήσεις να πετύχει κάτι που κυνηγάει ο ίδιος, το οποίο συγκλίνει με τον δικό σου στόχο.» απόσπασμα βιβλίου Δύναμη: Οι 48 νόμοι της

Book Fact: Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί κεφάλαιο του βιβλίου «Πως να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους».

Εκδόσεις βιβλίου – Δύναμη: Οι 48 Νόμοι της

1.Το βιβλίο το συνάντησα για πρώτη φορά σε μορφή audiobook, την οποία βρήκα πολύ ενδιαφέρον, ειδικά την φωνή του αφηγητή. Πέρα από το αφιερώσεις χρόνο να το ακούσεις είναι αρκετά ψυχαγωγικό για το αμάξι (αν δεν έχεις βαρεθεί ακόμα να ακούς ξανά και ξανά τα ίδια τραγούδια), τη σκοπιά για του φαντάρους. 

2.Μετά από την audiobook έκδοση σου προτείνω την γραπτή μεγάλη έκδοση. Περιλαμβάνει όλη την έρευνα και τις ιστορίες που έχει κάνει ο Ρόμπερτ Γκριν κάνοντας το βιβλίο εξαιρετικά απολαυστικό.

Κάνε “κλικ” εδώ για την μεγάλη έκδοση.

3.Στην τελευταία θέση βρίσκεται η πιο μικρή και αντίστοιχα πιο φθηνή έκδοση, η οποία περιλαμβάνει το 5% των ιστοριών της μεγάλης έκδοσης και περιγράφει κανονικά όλους μόνο τους νόμους, στοιχείο ξενέρωτο για να είμαι ειλικρινής, είναι λες και είναι ο σκελετός χωρίς τη σάρκα και τα όργανα. Παρόλο αυτά είμαι αρκετά ανοιχτός άνθρωπος και αναγνωρίζω ότι υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω με διαφορετικά γούστα (αν είναι δυνατόν…), οπότε αν θέλεις μια σύντομη έκδοση μπορείς να την προμηθευτείς. Δεν βρήκα τη συγκερκιμένη μορφή του βιβλίου στα Ελληνικά οπότε μπορείς να την βρεις ως “The 48 Laws of Power”.

Πηγές- Δύναμη: Οι 48 Νόμοι της


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα