Επεισόδιο I: Δωρεάν βιβλία 


Δωρεάν Βιβλίο : Nikola Tesla: Imagination and the Man That Invented the 20th Century

Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν γνώριζα απολύτως τίποτα για τον Tesla, πράγμα που δικαιολογεί κατά κάποιο τρόπο το γεγονός ότι μου πήρε αρκετή ώρα να «χωνέψω» πως αυτός ο άνθρωπος είναι δημιουργός 800 εφευρέσεων! Για να είμαι ειλικρινής η μόνη γνώση που είχα λάβει για αυτόν ήταν μέσω quotes για το πόσο άδικα του είχε φερθεί ο Thomas Edison (κρατηθείτε θα φτάσουμε και εκεί) και για το ότι πέθανε μόνος του σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Ο Tesla όντως πέθανε μόνος του, τον Ιανουαρίου του 1943. Την επόμενη μέρα ο ξάδερφος του πήγε να βρει το νεκρό σώμα. Προς μεγάλη του έκπληξη το σώμα καθώς και όλες οι σημειώσεις, σχέδια και μικρά μοντέλα είχαν «κάνει φτερά» από την αρμόδια αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο πατέρας του ραδιοφώνου

Το μόνο καλό αυτής της κατάστασης ήταν η απόδειξη ότι ο μέχρι τότε «πατέρας του ραδιοφώνου» Guglielmo Marconi είχε βασιστεί σε εφευρέσεις του Tesla, τις οποίες τις είχε κατασχέσει το αρμόδιο γραφείο εφευρέσεων των ΗΠΑ, 30 χρόνια πριν τον θάνατο του μεγάλου εφευρέτη. Μετά την ταυτοποίηση των σημειώσεων, ο Tesla αντικατέστησε δίκαια τον Marconi παίρνοντας τη θέση του «πατέρα του ραδιοφώνου».

Δεν θα σας κάνω άλλα spoils γιατί η ιστορία είναι πολύ καλογραμμένη και αξίζει να διαβαστεί…

Thomas Edison

Ο Tesla ξεκίνησε το ταξίδι του για την Νέα Υόρκη και έχοντας ως κύριο στόχο του να δουλέψει πλάι στον Thomas Edison. Μετά από ένα πολυτάραχο ταξίδι στη θάλασα κατά το οποίο το πλήρωμα επαναστάτησε παίρνοντας στο λαιμό του και τον Tesla, ο οποίος συλλήφθηκε με το που πάτησε στεριά. Βγαίνοντάς αθώος, αλλά χάνοντας τα περισσότερα του χρήματα και τις αποσκευές του, το πρώτο που έκανε ήταν να πάει στον Edison.

Ο Edison είχε γεννήτριες συνεχούς ρεύματος με σκοπό να πουλάει ρεύμα στον κόσμο. Η τεχνολογία αυτή ήταν 10 χρόνια περίπου στην αγορά.

HTML Image as link Qries

Όταν ο Tesla εξήγησε την ιδέα του εναλλασσόμενου ρεύματος στον Edison, ο δεύτερος την απερριψε κατευθείαν ως οικονομικότερη λύση παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Μια ιστορία κοροϊδίας από τον Edison

To 1885 o Tesla πληροφόρησε τον Edison ότι μπορούσε να κάνει βελτιώσεις και να σχεδιάσει από την αρχή μερικές από τις γεννήτριες του Edison, με στόχο την βελτίωση της απόδοσης και την εξοικονόμηση χρημάτων. O Edison θεώρησε το παραπάνω εγχείρημα απίθανο και υποσχέθηκε στον Tesla ότι αν τα καταφέρει θα του δώσει 50000 δολάρια. Ο Tesla δούλευε στις γεννήτριες για ένα χρόνο περίπου. Όταν τελείωσε την δουλειά του ο Edison έμεινε έκπληκτος με τα αποτελέσματα, αλλά όταν ο επιστήμονας του ζήτησε τα λεφτά που του υποσχέθηκε ο Edison γέλασε και του είπε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μια πλάκα.

Μετά από αυτό του προσέφερε αύξηση 8 δολάρια παραπάνω τη βδομάδα. O Tesla αρνήθηκε και δήλωσε την παραίτηση του.

Μερικά Επιτεύγματα

1)Το 1891, στο εργαστήριο του στη Νέα Υόρκη ο Tesla απέδειξε ότι ο η ηλεκτρική ενέργεια μεταφέρεται και μέσω του αέρα χρησιμοποιώντας ασύρματες λάμπες.
2)Μετά την μεγάλη επιτυχία του εναλλασσόμενου ρεύματος στην καθημερινότητα των ανθρώπων, χάρη στον Tesla, στην Νέα Υόρκη τον αποκαλούσαν «Ο μάγος της δύσης».
3)Το 1898, ανακοίνωσε μιας από τις εφευρέσεις του. Έναν τρόπο να ελέγχει μηχανές μέσω ραδιοφωνικών κυμάτων.

Τι δεν μου άρεσε στο βιβλίο

O Tesla παρουσιάζεται αρκετές φορές ως «θύμα» με αποτέλεσμα να μην δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις επιστημονικές ανακαλύψεις, τουλάχιστον όση βαρύτητα θα περίμενα να δοθεί για έναν άνθρωπο με 800 εφευρέσεις. Από ότι κατάλαβα από τα μέρη που δεν παρουσιάζετε με αυτόν τον τρόπο, ο Tesla ήταν ένας χαρούμενος και γενναιόδωρος άνθρωπος, ο οποίος τα είχε πολύ καλά με τον εαυτό του. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από την παραγωγικότητα που τον διακατείχε.

Τι μου άρεσε στο βιβλίο

Ήταν το πρώτο δωρεάν βιβλίο που πήρα και δεν περίμενα να είναι τόσο καλογραμμένο. Πολύ ωραία αφήγηση των γεγονότων.

Μια χάρη

Μιας και διαβάσατε το κείμενο και ευελπιστώ να κατεβάσετε το βιβλίο, θα ήθελα μια χάρη από εσάς.

Θέλω να μου προτείνετε και άλλες βιογραφίες για τον Nikola Tesla, έτσι ώστε να αποκτήσω μια πιο σφαιρική άποψη.

Επίσης αν σας βοήθησε το κείμενο, κάντε το share με τους φίλους σας και όσους πιστεύουν ότι έχουν να μάθουν κάτι ή να συνεισφέρουν στην ιστορία του Tesla.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα