Γιατί δεν χωρίζεις με κάποιον/ κάποια που νιώθεις ότι δεν «πάει» άλλο και ότι δεν σε καλύπτει σε διάφορους τομείς;

Γιατί έχεις ακόμη φίλους που πίσω από την πλάτη σου κατακρίνουν τις επιλογές σου ενώ μπροστά σου τις επικροτούν;

Γιατί εχθές το βράδυ, την ώρα που όλοι κοιμούνται, πήγες στο σαλόνι και έφαγες τρία κομμάτια κέικ με γάλα ενώ κάνεις δίαιτα; (Δηλώνω ένοχος :P)

Διότι οι περισσότεροι έχουμε μάθει στην βραχυπρόθεσμη ευχαρίστηση. Θέλουμε να περνάμε συνέχεια καλά, κυνηγώντας την «ευτυχία». Ουσιαστικά, είμαστε εθισμένοι στο «κυνήγι» των θετικών συναισθημάτων και στην αποφυγή αρνητικών, ξεχνώντας πως και αυτά είναι μέρος της ζωής μας. Μπορούμε να δείξουμε ανοχή ως προς μια κατάσταση έως ότου φτάσουμε στο σημείο όπου ο πόνος υπερβαίνει εκείνον που μας επέτρεπε την ευχαρίστηση.

Less is More

«Δεν βρίσκω κάτι κακό με το να κυνηγάω την ευτυχία. Εξάλλου, ποιος δεν θα ήθελε να είναι ευτυχισμένος;»

Το ίδιο το κυνήγι της υποδηλώνει ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη πορεία στη ζωή μας, πως πρέπει να έχουμε περισσότερα υλικά αγαθά και περισσότερους φίλους για να κατακτήσουμε την ευτυχία.

To “περισσότερο” όμως ίσως τελικά και να μην είναι η εγγύηση της ευτυχίας. Ίσως ο ευτυχισμένος άνθρωπος δεν χρειάζεται να κυνηγήσει κάτι. Αντίθετα απλώς εκτιμά και ζει όλες εκείνες τις ευτυχισμένες στιγμές που του χαρίζονται και ας μην είναι και πολλές. Σημασία έχει πως τις ζει.

HTML Image as link Qries

«Ο ανώτερος άντρας είναι ήδη γεμάτος καθώς οι ώρες που περνάει με την οικογένεια του, με τους φίλους και στη δουλειά του είναι η ευκαιρία του να προσφέρει».

David Deida

Έχετε υψηλά στάνταρ;

Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή εξαρτώνται από τις συνθήκες που λαμβάνουμε ως βάση. Αν κάνουμε δίαιτα και χάσουμε 10 κιλά αλλά οι συνθήκες που έχουμε θέσει για το ίδιο χρονικό διάστημα είναι να είμαστε «φέτες», τότε είναι φυσικό επακόλουθο να απογοητευτούμε. Μόνο όταν προσαρμόσουμε τα στάνταρ μας στην πραγματικότητα μπορούμε να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε καταφέρει.

Το μυστικό είναι να κατανοήσουμε πως είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης να ζητάμε διαρκώς περισσότερα πράγματα. Αν λοιπόν σταματήσουμε να θυμώνουμε με την ιδέα και αποδεχτούμε για αρχή τη φύση μας, έπειτα μένει μόνο να το ρυθμίσουμε. Θέλουμε με το που φτάσουμε στο σημείο Α να βρούμε πως πάμε στο Β. Η συμπεριφορά αυτή ευδοκιμεί για την πρόοδό μας και έχει διαδραματίσει πρωτεύων παράγοντα για την εξέλιξή μας ως « ανθρωπότητα». Πάραυτα, αν αφαιρεθούμε έστω και για μια στιγμή, μπορεί το ίδιο μας το όπλο να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας, καταλήγοντας παγιδευμένοι σε μια ατέρμονη αναζήτηση.

Ειδικά στο πολυσυζητημένο θέμα της ευτυχίας είναι εξαιρετικά χρήσιμο να μειώσουμε τα «στάνταρ» μας, διότι αυτοί που εκτιμάνε τα απλά πράγματα, τα βαρετά για μερικούς είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι. Η χιλιοειπωμένη φράση «αν έχουμε την υγεία δεν θέλουμε κάτι άλλο», είναι το κλασικό παράδειγμα της μείωσης των εν λόγω στάνταρ που θέτουμε για να «κατακτήσουμε» την ευτυχία.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα