«Πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίον συμπεριφερόμαστε είναι σχεδιασμένος να οδηγεί στη στεναχώρια. Περνάμε ένα μεγάλο μέρος την ζωής μας με τύψεις και απογοήτευση» Sam Harris

Το παράδοξο είναι ότι οι τύψεις, η στεναχώρια και τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουμε τα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι. Μια από τις μεγαλύτερες πηγές αυτοδημιούργητων αρνητικών συναισθημάτων είναι τα ψέματα.

Εν δυνάμει ψεύτης

Δύο φίλες που έχουν να βρεθούν καιρό κανονίζουν μετά από πολλά χρόνια μια συνάντηση. Η μια από αυτές, ας την πούμε Άννα, θα κάνει ένα μικρό ταξίδι για να επισκεφτεί τη φίλη της. Παρόλη την επιθυμία της Άννας να πάρει ένα δώρο στην φίλη της, ταξίδευε μαζί με τον μικρό της γιό, με αποτέλεσμα να μην διαθέσει χρόνο στα μαγαζιά. Όταν έφτασε στον ξενοδοχείο που θα διανυκτέρευε βρήκε στο μπάνιο μια σειρά από ωραία σαμπουάν και αρώματα. Τα πακέταρε σε ένα φανταχτερό κουτί δεμένο με μια κορδέλα, με σκοπό να τα κάνει δώρο στη φίλη της.

Μαζί με τον γιό της φτάνει στο φιλικό σπίτι και παρουσιάζει το δώρο:

-Τέλειο! Από πού το πήρες;

Εκείνη τη στιγμή η Άννα κατακλίστηκε από ένα αίσθημα ντροπής και απάντησε βεβιασμένα «Από ένα μαγαζί κάτω από το ξενοδοχείο που μένουμε…»

Το επόμενο δευτερόλεπτο ο γιος φωνάζει και λέει «Όχι μαμά! Το πήρες από το μπάνιο του ξενοδοχείου μας!»

Νομίζω μπορείτε να καταλάβετε πόσο άβολα ένιωσαν οι δύο φίλες. Οι περισσότεροι έχουμε δει αντίστοιχο σκηνικό «παιδί λέει την αλήθεια και όλοι νιώθουν άβολα» αρκετές φορές. Μάλιστα υπάρχουν γονείς που στη συνέχεια θα μαλώσουν το παιδί τους με το επιχείρημα ότι «δεν κάνει να τα λέμε αυτά» ή «δεν είναι σωστό», δημιουργώντας με τον καιρό έναν ψεύτη ή μια ψεύτρα αντίστοιχα.

HTML Image as link Qries

Τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται καθημερινά και το μόνο που προσφέρουν είναι άγχος και αποστασιοποίηση μεταξύ των ανθρώπων. Βέβαια υπάρχουν συνάνθρωποι μας που επιμένουν με σθένος στην χρήση μικρών παραποιήσεων την αλήθειας, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την ευγένεια.

Ο μανδύας της «ευγένειας»

Από μικροί μαθαίνουμε να συμπεριφερόμαστε σε συγκεκριμένα πλαίσια. Τα πλαίσια αυτά μετασχηματίζονται ανάλογα τα κοινωνικά, θρησκευτικά και οικογενειακά πρότυπα που προσκομίζει ο καθένας μας. Στις παρυφές των χρήσιμων πραγμάτων που μαθαίνουμε για το πώς να «κοινούμαστε» μέσα στην κοινωνία, βρίσκεται η θυσία των πραγματικών μας πεποιθήσεων στον βωμό της «ευγένειας». Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν την παραμόρφωση που έχει υποστεί η λέξη. Θα ήθελα όντως να είμαι διαλλακτικός αλλά όταν λέμε κάτι που δεν πιστεύουμε με την δικαιολογία της ευγένειας λέμε ψέματα.

Μπορεί να:
1)…νιώθουμε άβολα όταν εκφράζουμε την αλήθεια.
2)…μην θέλουμε να στεναχωρήσουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο.
3)…πιστεύουμε ότι λέγοντας ψέματα θα κάνουμε σεξ με το θύμα μας.

Η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Το αποτέλεσμα είναι όμως το ίδιο. Σίγουρα δεν είναι ευγενικό να παραπλανούμε τους γύρω μας.

Σχετικό βιβλίο : Lying


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα