Κάνοντας εύκολο το διάβασμα για την εξεταστική και όχι μόνο

0 Shares

«Πιστεύουμε ότι το να ξεχνάμε είναι η αποτυχία του «συστήματος» μας. Παρόλο αυτά, τις περισσότερες φορές η απώλεια μνήμης για ένα γεγονός ή πρόσωπο συνδέεται με την εκμάθηση».

 Robert Bjork

Υπερβολική «δόση»

Συνήθως στο πανεπιστήμιο όταν καταφτάνει η εξεταστική περίοδος πολλοί φοιτητές θα διαβάσουν τις τελευταίες μέρες, θα ξενυχτήσουν για να μπορέσουν να βγάλουν την ύλη. Μερικές φορές η τεχνική αυτή πετυχαίνει, άλλες όχι. Η αποτυχία της επόμενης μέρας δεν οφείλεται στην ποιότητα του διαβάσματος της προηγούμενης μέρας αλλά της υπερβολικής «δόσης» διαβάσματος. Ο εγκέφαλος θα πρέπει να ξεχάσει μερικά πράγματα για να μάθει καινούργια, με αποτέλεσμα να ξεχνάει και μερικά από το μάθημα που δίνετε αύριο.

Σχετικό βιβλίο: 

Ποια είναι η κατάλληλη κατανομή χρόνου για το διάβασμα και πως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για την εξεταστική;

Το 2008 μια ομάδα επιστημόνων καθοδηγούμενοι από τους Wiseheart και Harold Pashler , ψυχολόγοι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια , πραγματοποίησαν μια έρευνα η οποία απαντάει στην παραπάνω ερώτηση. Η έρευνα περιελάμβανε 1354 εθελοντές και κατέληξε στο ελάχιστο διάστημα που θα πρέπει να διαβάσει ο εξεταζόμενος σε συνάρτηση με την ημερομηνία που διεξάγεται η εξέταση.

Τι έγινε στο πείραμα;

Η ομάδα των εθελοντών μελέτησε μια λίστα με ερωτήματα και τις απαντήσεις τους, για παράδειγμα

«Ποιος ανακάλυψε το γκολφ στο χιόνι;» :  Ο Rudyard Kipling

«Ποια ήταν η μέρα που ο Κολόμβος ξεκίνησε το ταξίδι του το 1942;» : Παρασκευή

Συνολικά ήταν ένα φύλο χαρτί με 32 ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε υπό-ομάδες. Κάθε ομάδα διάβαζε σε διαφορετικά διαστήματα τις ερωτήσεις/απαντήσεις. Μια ομάδα θα διάβαζε μια φορά το χαρτί και μετά θα το ξαναδιάβαζε μετά από ένα λεπτό. Μια άλλη ομάδα θα το ξαναδιάβαζε μετά από μια μέρα, διαφορετική ομάδα μετά από ένα μήνα. Στο τέλος ,μαζεύτηκαν 26 διαφορετικά διαγωνίσματα τα οποία οι επιστήμονες σύγκριναν για να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.

Αποτελέσματα

 Τα στοιχεία είναι στον παρακάτω πίνακα. Για παράδειγμα, αν δίνετε μάθημα σε 3 μήνες, το κατάλληλο διάστημα διαβάσματος είναι ανά 2 βδομάδες. (Να σημειωθεί ότι αναφέρομαι στο ελάχιστο διάστημα)

Πότε δίνετε το μάθημα ;Διάστημα Διαβάσματος
1 βδομάδα1-2 μέρες
1 μήνας1 βδομάδα
3 μήνες2 βδομάδες
6 μήνες3 βδομάδες
1 χρόνο1 μήνας

Να υπενθυμίσω ότι το γκρουπ των ατόμων της έρευνας ήταν σχετικά μικρό, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις από την πραγματικότητα. Παρόλο αυτά, αξίζει να το δοκιμάσετε και να δείτε το αποτελέσματα. Αν δοκιμάσετε τα παραπάνω διαστήματα, αφήστε ένα σχόλιο με τα αποτελέσματα σας ή στείλτε μας email.


Υ.Γ  Δες τα καλύτερα βιβλία κάνοντας «κλικ» εδώ!

 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές

Liked it? Take a second to support Γιώργος Μπάκουλης on Patreon!

Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.