«Πιστεύουμε ότι το να ξεχνάμε είναι η αποτυχία του «συστήματος» μας. Παρόλο αυτά, τις περισσότερες φορές η απώλεια μνήμης για ένα γεγονός ή πρόσωπο συνδέεται με την εκμάθηση».

 Robert Bjork

Υπερβολική «δόση»

Συνήθως στο πανεπιστήμιο όταν καταφτάνει η εξεταστική περίοδος πολλοί φοιτητές θα διαβάσουν τις τελευταίες μέρες, θα ξενυχτήσουν για να μπορέσουν να βγάλουν την ύλη. Μερικές φορές η τεχνική αυτή πετυχαίνει, άλλες όχι. Η αποτυχία της επόμενης μέρας δεν οφείλεται στην ποιότητα του διαβάσματος της προηγούμενης μέρας αλλά της υπερβολικής «δόσης» διαβάσματος. Ο εγκέφαλος θα πρέπει να ξεχάσει μερικά πράγματα για να μάθει καινούργια, με αποτέλεσμα να ξεχνάει και μερικά από το μάθημα που δίνετε αύριο.

Ποια είναι η κατάλληλη κατανομή χρόνου για το διάβασμα και πως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις για την εξεταστική;

Το 2008 μια ομάδα επιστημόνων καθοδηγούμενοι από τους Wiseheart και Harold Pashler , ψυχολόγοι του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια , πραγματοποίησαν μια έρευνα η οποία απαντάει στην παραπάνω ερώτηση. Η έρευνα περιελάμβανε 1354 εθελοντές και κατέληξε στο ελάχιστο διάστημα που θα πρέπει να διαβάσει ο εξεταζόμενος σε συνάρτηση με την ημερομηνία που διεξάγεται η εξέταση.

Τι έγινε στο πείραμα;

Η ομάδα των εθελοντών μελέτησε μια λίστα με ερωτήματα και τις απαντήσεις τους, για παράδειγμα

«Ποιος ανακάλυψε το γκολφ στο χιόνι;» :  Ο Rudyard Kipling

HTML Image as link Qries

«Ποια ήταν η μέρα που ο Κολόμβος ξεκίνησε το ταξίδι του το 1942;» : Παρασκευή

Συνολικά ήταν ένα φύλο χαρτί με 32 ερωτήσεις και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε υπό-ομάδες. Κάθε ομάδα διάβαζε σε διαφορετικά διαστήματα τις ερωτήσεις/απαντήσεις. Μια ομάδα θα διάβαζε μια φορά το χαρτί και μετά θα το ξαναδιάβαζε μετά από ένα λεπτό. Μια άλλη ομάδα θα το ξαναδιάβαζε μετά από μια μέρα, διαφορετική ομάδα μετά από ένα μήνα. Στο τέλος ,μαζεύτηκαν 26 διαφορετικά διαγωνίσματα τα οποία οι επιστήμονες σύγκριναν για να εξάγουν τα συμπεράσματα τους.

Αποτελέσματα

 Τα στοιχεία είναι στον παρακάτω πίνακα. Για παράδειγμα, αν δίνετε μάθημα σε 3 μήνες, το κατάλληλο διάστημα διαβάσματος είναι ανά 2 βδομάδες. (Να σημειωθεί ότι αναφέρομαι στο ελάχιστο διάστημα)

Πότε δίνετε το μάθημα ; Διάστημα Διαβάσματος
1 βδομάδα 1-2 μέρες
1 μήνας 1 βδομάδα
3 μήνες 2 βδομάδες
6 μήνες 3 βδομάδες
1 χρόνο 1 μήνας

Να υπενθυμίσω ότι το γκρουπ των ατόμων της έρευνας ήταν σχετικά μικρό, οπότε είναι λογικό να υπάρχουν αποκλίσεις από την πραγματικότητα. Παρόλο αυτά, αξίζει να το δοκιμάσετε και να δείτε το αποτελέσματα. Αν δοκιμάσετε τα παραπάνω διαστήματα, αφήστε ένα σχόλιο με τα αποτελέσματα σας ή στείλτε μας email.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα