Η ατάκα «είναι πολύ καλός φίλος γιατί μου στάθηκε στα δύσκολα» είναι μια μεγάλη απάτη. Δεν δημιουργούμε φιλίες για να έχουμε δεκανίκια όταν στραβώνουν οι καταστάσεις. Κάνουμε φιλίες για να γευτούμε μαζί τη δόνηση της αγάπης. Επομένως, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον τρόπο που λειτουργούμε και κατ’ επέκταση εκφραζόμαστε.

Γιούλια Πομπόρτση, Βιβλίο: «Όταν οι αριθμοί φωτίζουν την καρδιά»

Ψάχνοντας προς τα έξω

Πολλές είναι οι φορές που αναζητούμε την ευτυχία όχι μέσα μας αλλά στον περίγυρό μας. Αυτό που βρίσκω ιδιαίτερα παράδοξο είναι ότι οι ίδιοι άνθρωποι που μπορεί να συμφωνούν με αυτό το σκεπτικό παράλληλα…

  • Κάνουν παιδιά για να νιώσουν οι ίδιοι καλύτερα μέσα από την επίτευξη ενός ευτυχισμένου γάμου.
  • Αγοράζουν πράγματα για να ξεπεράσουν μια κατάσταση ή να διώξουν αρνητικά συναισθήματα.
  • Πιστεύουν ότι χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού (π.χ ψυχαναλυτή) είναι ανήμποροι να κάνουν το οτιδήποτε για να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση.
  • Βρίσκουν φίλους τους οποίους φορτίζουν με τα προβλήματα τους ενώ παράλληλα οι λύσεις που τους προτείνουν οι φίλοι τους είναι «ανούσιες» μιας και είναι πιο πιθανό να λύσουν το πραγματικό τους πρόβλημά .

Καλώς ή κακώς το περιβάλλον το οποίο ζούμε τείνει να  προβάλλει αδιάκοπα την «προς τα έξω» αναζήτηση , δίνοντας μηδαμινή αξία στην «προς τα μέσα». Είμαι αρκετά σίγουρος πως  και εσείς οι ίδιοι έχετε έρθει κάποια στιγμή σε επαφή με ανθρώπους που απλά θέλουν να εξωτερικεύσουν τα προβλήματα τους στους φίλους τους, ψάχνοντας κατανόηση και επιβράβευση για την αντίστοιχη πράξη τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, «φίλος» είναι αυτός που έχει την ικανότητα να ακούει και να συμπαραστέκεται σε οποιαδήποτε κατάσταση. Αν αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, απομακρύνεται με εντάσεις και θυμό.

Το ερώτημα είναι «είσαι θύτης ή θύμα;»

Φιλίες, για τους θύτες

Όσες δικαιολογίες και να κατασκευάσει ο νους σας δεν είστε τα προβλήματα σας, είστε κάτι παραπάνω από αυτό. Οι άνθρωποι που κάνουν παρέα μαζί σας δεν σας επέλεξαν για τα προβλήματα σας αλλά για όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά  που θαυμάζουν σε εσάς. Δεν είναι ανάγκη να τους απομακρύνεται, θεωρώντας τους υπεύθυνους λύτες των προβλημάτων σας.

Από ένα σημείο και έπειτα αν ο φίλος/φίλη σας, δεχθεί την παράθεση προβλημάτων ως μέσο επικοινωνίας, τότε αυτόματα ο «θύτης» γίνεται «θύμα». Είναι ένας φαύλος κύκλος ο οποίος «μολύνει» σταδιακά το περιβάλλον.

HTML Image as link Qries

Σχετικό άρθρο: Βάζοντας όρια στις σχέσεις μας με τους άλλους…

Φιλίες, για τα θύματα

Πρακτικά δεν είστε το θύμα αλλά επιλέγετε τον ρόλο αυτού. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουμε να επικεντρωνόμαστε περισσότερο σε αρνητικές παρά θετικές σκέψεις σε καθημερινή βάση. Υπάρχει καλύτερη δικαιολογία για απραγία από το αναλαμβάνεις  ρόλο θύματος; Άρα, βρίσκεστε μπροστά σε δύο επιλογές. Είτε σταματήστε να κάνετε παρέα με αυτούς τους ανθρώπους είτε δράστε συνειδητά και δείξτε στους φίλους σας ότι δεν είναι ανάγκη να  ταυτίζονται με τα προβλήματα τους.

Κάποιος μπορεί να πει:

«Το να το λες είναι πολύ πιο εύκολο από το να το κάνεις»

Την επόμενη φορά που ένας φίλος/φίλη θα αρχίσει να μιλάει για τα θέματα που αντιμετωπίζει, μην κάνετε τίποτα, αφήστε την ησυχία να κυριαρχήσει.

Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η συζήτηση είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας και πειθούς προς τον συνομιλητή τους. Όμως ο άνθρωπος που ταυτίζεται με τα προβλήματα του συνήθως φορτισμένος συναισθηματικά εκφράζεται με εγωισμό. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι σε θέση να ακούσει πραγματικά την άποψη, συμβουλή του φίλου του επιθυμώντας διακαώς να υποστηρίξει τη θέση του.

Δοκιμάστε να επιλέξετε την ησυχία στην θέση μιας έντονης συζήτησης παρατηρώντας τα αποτελέσματα· διαφορετικά περιμένετε τη σειρά σας για να μετατραπείτε από «θύτης» σε «θύμα».

Μια πιθανή παρεξήγηση

Με τη φράση «αφήστε την ησυχία να κυριαρχήσει» δεν αναφέρομαι στην καταπίεση των συναισθημάτων και κατ’ επέκταση της έκφρασης αλλά της συνειδητής επιλογής να ακούσετε αυτόν που έχετε απέναντι σας.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα