Φιλία: Ποια στοιχεία την καθιστούν αληθινή;

Φιλία Ποια στοιχεία την καθιστούν αληθινή;
Photo by Tim Marshall on Unsplash
29 Shares

Η φιλία είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή ενός ανθρώπου και επιβεβαιώνει την έμφυτη ανάγκη του ανθρώπου να συνάπτει στενές σχέσεις με άλλα άτομα. Με τη λέξη φιλία χαρακτηρίζουμε μία σχέση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ανθρώπους και χαρακτηρίζεται από την αμοιβαία πλατωνική αγάπη, υποστήριξη και βοήθεια. Όλοι στο διάβα της ζωής δημιουργούμε περισσότερες ή λιγότερες φιλίες. Έχει χυθεί άπειρο μελάνι ώστε να δοθεί ο ορισμός του καλού φίλου. Ποια είναι εκείνα τα συστατικά που κάνουν μία φιλία αληθινή;

Συστατικά αληθινής φιλίας

Αληθινή αγάπη: Ο Αριστοτέλης είχε ορίσει τη Φιλία ως «μία ψυχή στην οποία κατοικούν δύο σώματα». Στην αληθινή φιλία δεν κυριαρχεί το συμφέρον, δεν επιθυμείς να εκμεταλλευτείς τον άλλον. Έρχεσαι κοντά στον άλλο άνθρωπο μόνο από αγάπη και επιθυμείς να είσαι δίπλα του στα εύκολα και στα δύσκολα από αγνές προθέσεις και ανιδιοτέλεια.

Ειλικρίνεια: Στην αληθινή φιλία πρυτανεύει η αλήθεια και η αντίληψη των γεγονότων όπως έχουν συμβεί, χωρίς να ωραιοποιείται ή να καλύπτεται. Οι αληθινοί φίλοι μας επισημαίνουν τα λάθη μας, προσπαθούν να μας βοηθήσουν να γίνουμε καλύτεροι και δεν επιθυμούν να μας χαϊδεύουν τα αυτιά για να γίνονται αρεστοί ή για να φαίνονται καλοί άνθρωποι σε εμάς. Οι αληθινοί φίλοι μιλάνε ανοιχτά για αυτά που τους στεναχωρούν, παραδέχονται τα λάθη τους και εκφράζουν με ειλικρίνεια όλα αυτά που επιθυμούν.

Σεβασμός: Οι αληθινοί φίλοι σέβονται τα όριά μας, τις επιθυμίες μας και δεν επιθυμούν να καταπατούν διαρκώς την προσωπικότητά μας. Σέβονται την άρνησή μας να μη μιλήσουμε για ένα θέμα μας και δεν επιθυμούν να μας ελέγχουν. Ο αληθινός φίλος μας δέχεται και μας αγαπάει για αυτό που είμαστε, όχι για αυτό που θα ήθελε εκείνος να είμαστε.Είναι σημαντικό να δίνουμε πάντοτε προσοχή στους ανθρώπους που έχουμε στη ζωή μας. Αν έχουμε για παράδειγμα, 20 φίλους, δε σημαίνει ότι πρέπει να συζητάμε τα πάντα και με τους 20, έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε επιλογή των ανθρώπων που θέλουμε να συζητήσουμε κάτι, όπως και να εμπιστεύτουμε κάτι δικό μας σε εκείνον που κρίνουμε ως τον καταλληλότερο.

Εμπιστοσύνη: Στην αληθινή φιλία η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του άλλου ανθρώπου είναι απαραίτητη. Είναι ζήτημα ήσσονος σημασίας να νιώθεις ότι ο άλλος άνθρωπος είναι άξιος εμπιστοσύνης, να πιστεύεις ότι σε αγαπάει πραγματικά για αυτό που είσαι και σε υπολογίζει. Αν ο άλλος άνθρωπος μας θέλει μόνο για το συμφέρον, τότε δεν είναι φίλος αλλά ένας τοξικός άνθρωπος. Οι αληθινές σχέσεις δεν έχουν ανάγκη από ντετέκτιβ συνεχώς, αλλά από ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να πορευθούν μαζί μέσα στο δρόμο της ζωής. Είναι σημαντικό να διαλέγουμε με προσοχή τους φίλους μας.

Επικοινωνία: Σε μία φιλική σχέση υπάρχει έκφραση παραπόνων και μπορείς να ξεδιπλώνεις την προσωπικότητα σου ανοιχτά. Το κλειδί για υγιείς σχέσεις ( όχι μόνο φιλικές) είναι η σωστή επικοινωνία και το γεγονός να θέλεις να μιλάς με τον άλλο για όλα όσα σε απασχολούν, να επιθυμείς να μοιράζεσαι. Γενικώς, η συζήτηση θεωρώ πως μπορεί να γιατρέψει κάθε προβληματική σχέση και να διορθώσει κάθε παρεξήγηση όταν είναι ανοιχτή και ειλικρινής.

Αλληλοκατανόηση: Το να κατανοούμε και να αποδεχτούμε το γεγονός ότι και οι φίλοι μας είναι άνθρωποι με ελαττώματα, ότι μπορούν μερικές φορές να ξεχαστούν, να είναι κουρασμένοι, είναι και αυτό απαραίτητο. Όταν μάθουμε να συγχωρούμε ο ένας τον άλλο , τότε δίνουμε την ευκαιρία στον εαυτό μας να μάθει από τα λάθη του και όχι να τιμωρείται από ενοχές οι οποίες πολλές φορές βαλτώνουν και ταλαιπωρούν ψυχικά έναν άνθρωπο.

Αφοσίωση: Οι αληθινοί φίλοι δεν αφήνουν τη φιλία τους να κλονιστεί από εφήμερα και ανούσια συναισθήματα όπως ο φθόνος, ο ανταγωνισμός και η ζήλια. Χαίρονται πραγματικά με τη χαρά του φίλου και λυπούνται πραγματικά όταν βρεθεί κάποιος από αυτούς σε μία δυσάρεστη θέση. Ο αληθινός φίλος δεν επιθυμεί με δόλιο τρόπο να μειώσει τη χαρά του φίλου του, ούτε να του αποστερήσει αυτά που εκείνος έχει.

Ισοτιμία: Όλες οι σχέσεις μας πρέπει να είναι ισότιμες. Αγάπη δε σημαίνει ότι πρέπει πάντα μόνο εγώ να δίνω και ποτέ ο άλλος. Αν όντως οι φίλοι σας δε σας δίνουν ποτέ όσα τους προσφέρετε εσείς, τότε πρέπει να σας απασχολήσει στο πώς θα μπορέσετε να διορθώσετε την υπάρχουσα κατάσταση και να δημιουργήσετε υγιείς σχέσεις στις οποίες ενδιαφέρονται και συμμετέχουν όλα τα άτομα. Να θυμάστε ότι σε όλες τις σχέσεις πρέπει να υπάρχει και το «παίρνω», αλλά και το «δίνω». Δεν είναι εγωισμός, αλλά σωστή κατανομή των υποχρεώσεων – καμία σχέση δεν εξαρτάται μόνο από έναν άνθρωπο.

Η φιλία είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά και δώρα της ζωής προς τον άνθρωπο. Είναι απαραίτητη για την ψυχική μας υγεία και συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των δυσκολιών. Όταν δε είναι και αληθινή, τότε είναι ένα πραγματικό δώρο Θεού για το οποίο ένας άνθρωπος και μπορεί αλλά και οφείλει να νοιώθει χαρούμενος και ευγνώμων.


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.