Μετά το πέρας μια ευχάριστης χρονιάς που απαντά στο όνομα «Τρίτη Λυκείου» πίστευα με το φτωχό μου το μυαλό ότι η έκθεση που έγραψα στις πανελλαδικές θα ήταν και η τελευταία. Δεν είχα την καλύτερη σχέση με την το συγκεκριμένο μάθημα και αυτό έβγαινε προς τα έξω. Πέρα από τα ανεξερεύνητα προσωπικά μου κίνητρα υπάρχουν πολλοί λόγοι που αποθαρρύνουν ένα νέο παιδί απ’ το να γράφει έκθεση, ειδικότερα αν έχει επιλέξει διαφορετική κατεύθυνση από αυτή της θεωρητικής. Παρόλο αυτά το παρακάτω κείμενο δεν αναλώνεται στο στοιχεία που πάνε στραβά στο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά παρουσιάζει τα σημεία που πραγματικά να βοηθήσει σε η έκθεση, δίνοντας στο τέλος και έναν δωρεάν οδηγό για να γράφεις καλύτερα.
Για ποιον γράφεις έκθεση;
Αν είσαι μαθητής γράφεις για το σχολείο, φοιτητής για μια εργασία της σχολής και επαγγελματίας για τελειώνεις με εκείνο το report που ψάχνεις λόγους να μην το κάνεις. Το κίνητρο τις περισσότερες φορές δεν είναι εσωτερικό αλλά προέρχεται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα. Όλη αυτή η υποβόσκουσα δυσαρέσκεια κατά πάσα πιθανότητα θα φανεί στην ποιότητα της δουλειάς σου, μιας και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς στα θετικά που λαμβάνεις αλλά βρίζεις τον εκάστοτε εξωτερικό παράγοντα. Με αυτόν τον τρόπο αγνοείς το γεγονός ότι γράφεις για σένα (όσο κλισέ και αν ακούγεται).
Όπως μπορείς να υποθέσεις δεν γράφεις κυρίως για το εκάστοτε θέμα αλλά για κάτι πολύ πιο σημαντικό.
Γράφεις έκθεση για να αναπτύσσεις τον τρόπο που θα εκφράζεις επιχειρήματα για την υπόλοιπη ζωή σου. Αν το συγκεκριμενοποιήσουμε παραπάνω γράφεις για να βάλεις το μυαλό σου σε μια σειρά με στόχο να καταλάβουν οι άνθρωποι τις ιδέες σου. Το θετικό με το σχολείο και το πανεπιστήμιο είναι ότι τα επιχειρήματα σου και ο τρόπος που τα παρουσιάζεις, αντιστοιχούν σε ένα βαθμό. Αν και οι περισσότεροι δεν το βλέπουμε όταν είμαστε κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία. Μετά το πανεπιστήμιο η έκθεση, είτε προφορική είτε γραπτή θα αντιστοιχεί στο αν θα σε καλέσουν σε μια συνέντευξη ή αν θα διαλέξουν κάποιον/α που έγραψε καλύτερο κείμενο.
Γράφεις έκθεση για να αναπτύσσεις ιδέες και να μπορείς να αξιολογείς αυτά που ακούς και διαβάζεις. Όσο και να έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη, υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που αν διαφωνείς μαζί τους είναι διατεθειμένοι να σε σπάσουν στον ξύλο. Η εισαγωγή σε νέες ιδέες καθώς και η διερεύνηση τους είναι κάτι το ξένο για αυτούς. Από την άλλη μεριά αρκετοί άνθρωποι θεωρούν πως ότι διαβάζουν πρέπει να είναι αλήθεια διότι το γράφει ένα βιβλίο (όσο και αν παραβιάζει, για παράδειγμα, τους νόμους της φυσικής). Είναι δικιά σου ευθύνη να μπορείς να εκφράζεις τις ιδέες μακριά από κάθε μορφή βίας και παράλληλα να ψάχνεις έγκυρες πηγές, απομακρύνοντας τον εαυτό σου από βασικές προκαταλήψεις.
Τελικά, αυτό που αρχικά φάνηκε «κλισέ» είναι ίσως το πιο σοβαρό επιχείρημα που πρέπει να αναλογιστείς. Ευτυχώς υπάρχουν τα εργαλεία στη διάθεση σου για να βελτιωθείς και μάλιστα δωρεάν.
Ένας δωρεάν οδηγός
Πιθανό να έχεις ακούσει τον Jordan Peterson από το βιβλίο του «The 12 Rules of Life» ή από την ψυχραιμία με την οποία απαντάει σε διάφορες συνεντεύξεις στο YouTube. Πέρα από αυτά και τις πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις στο κανάλι του, παρέχει και ένα δωρεάν οδηγό για να γράφεις καλύτερες εκθέσεις. Μπες στο jordanpeterson.com και ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να τον κατεβάσεις.
1.

2.

3.
