Στα 24 χρόνια της ζωής μου έχω υπάρξει φανατική βιβλιοφάγος, πάντοτε η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου ξεκούραζε την ψυχή μου. Και ενώ τα πεδία των ενδιαφερόντων ήταν κυρίως η φιλοσοφία και η ψυχολογία, αυτό δε στάθηκε ποτέ αφορμή για να κλείσω τους ορίζοντές μου. Ήθελα να μαθαίνω και είχα απορίες για τα πάντα. Μου προκαλούσε θλίψη το αποστειρωμένο σύστημα εκπαίδευσης που προσέγγιζε τη γνώση και τη μελέτη των αρχαίων συγγραφέων εντελώς επιδερμικά, προσπαθώντας μάλιστα να με πείσει πως με αυτό τον τρόπο θα γίνω πετυχημένη. Διάβαζα περισσότερα βιβλία που δεν αφορούσαν την ύλη του σχολείου, διότι ήθελα από μικρή να μορφωθώ ουσιαστικά και πραγματικά. Αυτό που πάντοτε μου άρεσε να διαβάζω –εκτός από φιλοσοφία και ψυχολογία- ήταν οι βιογραφίες.

Προσπαθούσα να ανακαλύψω τι ήταν αυτό που έκανε κάποιους ανθρώπους να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην εποχή τους αλλά και την Ιστορία ολόκληρη. Πώς γίνεται τελικά κάποιος μεγάλος; Αρκεί το φυσικό χάρισμα, χρειάζεται σκληρή δουλειά ή μήπως αυτό σχετίζεται και με την εποχή στην οποία ζει κάποιος;

Η ανάγνωση της ζωής σπουδαίων ανθρώπων εμφύσησε μέσα μου την πίστη πως ένας άνθρωπος είναι ικανός να καταφέρει τα πάντα, να ξεπεράσει όλες τις αντιξοότητες βουλώνοντας τα αυτιά του σε εκείνα τα μικρά ανθρωπάρια που του λένε πως δε μπορεί. Ένας άνθρωπος με ικανότητες ξεπερνάς τα στεγανά και την αυθεντία που προσπαθεί να σε διδάξει η σύγχρονη εκπαίδευση και δε διστάζει να διαφοροποιηθεί και να υψώσει το ανάστημά του.

Ένας και μόνο άνθρωπος μπορεί να αφυπνίσει μία κοινωνία ολόκληρη, να αλλάξει δεδομένα και καταστάσεις. Από τον Mahatma Gandhi και τον Martin Luther King μέχρι τον Elvis και τους Beatles, μπορούμε να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχει ένας άνθρωπος μέσα του.

Η ανάγνωση βιογραφιών μου έδωσε το μάθημα να μην απογοητεύομαι από τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, γιατί η απόρριψη είναι η αρχή και όχι το τέλος. Αν δεν επικριθείς, δε σε ειρωνευτούν και δε απορρίψουν, τότε έχεις χάσει έναν από τους σημαντικότερους λόγους για να φτάσεις στην κορυφή. Ποιος να το έλεγε ότι ο ίδιος ο Walt Disney είχε απολυθεί από την εφημερίδα στην οποία εργαζόταν, επειδή ο διευθυντής έλεγε πως δεν είχε ταλέντο και πρωτοτυπία στις ιδέες του; Και όμως, παρά την άρνηση των ανθρώπων όταν χαλυβδώσεις την πίστη στον εαυτό σου και έχεις αγάπη πραγματική για το αντικείμενό σου, τότε μπορείς να πετύχεις τα πάντα. Η απόρριψη δεν είναι αξιολόγηση της αξίας ή των ικανοτήτων μας; είναι απλώς μία περιγραφή του αισθητικού κριτηρίου του άλλου.

Σχετικό άρθρο για βιβλία και βιογραφίες

Η άρνηση των άλλων μας διδάσκει να πιστέψουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας και φτάσουμε μόνοι μας εκεί που μας αρνήθηκαν οι άλλοι. Και αυτό μας το δείχνει περίτρανα η κάθε πορεία ζωής ενός σπουδαίου ανθρώπου. Όταν ακούμε το όχι ας μην απογοητευόμαστε, εκείνη τη στιγμή η ζωή προσπαθεί να μας δώσει το κίνητρο για να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις.

HTML Image as link Qries

Αν έχεις ένα όνειρο, δε θα αφήσεις τίποτα να σε πτοήσει και να σε αποθαρρύνει. Και δεν έχει καμία σημασία αν δεν υπάρχουν δουλειές, αν η κατάσταση είναι δύσκολη. Και δεν έχει καμία σημασία ποιος φταίει ο κακός γείτονας, οι βουλευτές, ο πρωθυπουργός. Εσύ θα βγεις εκεί έξω και θα πεις ‘’μπορώ να τα καταφέρω!’’

Άσε τους άλλους να σου λένε πως δεν μπορείς. Άφησε το βούισμά τους στα αυτιά σου και άκουσε την εσωτερική σου φωνή. Αυτή και μόνο έχει σημασία. Να είσαι αυτός που θέλεις εσύ να είσαι, όχι αυτό που θέλει η μαμά, ο μπαμπάς, ο δάσκαλος, ο γείτονας, ο ιερέας η οποιοσδήποτε άλλος.

Αυτό με δίδαξε η ανάγνωση βιογραφιών. Για αυτό και συνιστώ ανεπιφύλακτα σε κάθε άνθρωπο που θα διαβάσει αυτό το άρθρο, να ξεκινήσει να διαβάζει και εκείνος.
Διότι όπως έλεγε και η σπουδαία Audrey Hepburn:

Nothing is impossible. Even the word itself say’s I’m possible!


Θες κιάλα άρθρα σαν το “Γιατί διαβάζω βιογραφίες;”


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα