Γιατί υπάρχει ο πόνος στη ζωή;

48 Shares

Γιατί υπάρχει ο πόνος στη ζωή; Ένα ερώτημα που βασανίζει τον κάθε άνθρωπο από εμάς ξεχωριστά. Ο οποιοσδήποτε πόνος, συναισθηματικός, σωματικός, ψυχικός. Θα προσπαθήσω να φέρω ένα παράδειγμα από τη δική μου ζωή, προσπαθώντας να δώσω μία δική μου απάντηση σε αυτή την τόσο σπουδαία ερώτηση.

Ομολογώ πως αυτοί οι μήνες στη ζωή μου ήταν από τους πιο δύσκολους συναισθηματικά, διότι ταλαιπωρήθηκα ιδιαίτερα ψυχικά και πληγώθηκα πολύ. Στην αρχή αισθανόμουν μόνο τη θλίψη να με έχει παρασύρει σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων. Αισθάνθηκα την ανάγκη να αποσυρθώ από την κοινωνική ζωή μου και να περνάω χρόνο με τον εαυτό μου. Και αυτό θεωρώ πως πρέπει να πράττει ένας άνθρωπος σε μία στιγμή μεγάλης εσωτερικής καταστροφής: να περνάει χρόνο με τον εαυτό του και να μη δίνει σε κανέναν τη δυνατότητα να τον βλέπει να υποφέρει.

Τότε ήταν που αποφάσισα να στέλνω τη δουλειά και τα κείμενά μου σε διάφορα περιοδικά ή σελίδες. Ανέκαθεν έγραφα, αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ ιδιαίτερα να ασχοληθώ με αυτό τον τομέα σε ένα πιο επαγγελματικό επίπεδο. Επιθυμούσα εκείνη την περίοδο να αισθανθώ πως κάτι από αυτό που είμαι ή κάνω θα μπορούσε να εκτιμηθεί – είχα πληγωθεί τόσο πολύ και είχα γίνει αποδέκτης τόσο μεγάλης περιφρόνησης που άρχισα να πιστεύω για τον εαυτό μου πως δεν αξίζει καθόλου.

Όταν η εργασία μου άρχισε να εκτιμάται, άρχισα να αισθάνομαι πιο όμορφα και περισσότερο άξια και ικανή. Αποφάσισα τότε να κάνω μία προσπάθεια να εκδώσω και ένα μικρό μου βιβλίο. Το αποτέλεσμα ήταν θετικό, κρατούσα τον καρπό του αγώνα και της δουλειάς μου στα χέρια μου.

Αποφάσισα τότε, να στείλω τη δουλειά μου και σε γνωστές εφημερίδες και περιοδικά ώστε να ακούσω μία πιο εμπεριστατωμένη γνώμη και να ξεκινήσω με αργά και σταθερά βήματα να «χτίζω» ένα όνομα στον δημοσιογραφικό χώρο. Μερικά περιοδικά τότε, απάντησαν με θετικό τρόπο στη δουλειά μου και θέλησαν να αναρτήσουν κάποια κείμενά μου προσφέροντάς μου κιόλας μία χρηματική αμοιβή. Εκείνη τη στιγμή έλαβα και την ηθική ικανοποίηση, αλλά και κάποια χρήματα που με βοήθησαν να καλύψω κάποιες ανάγκες μου.

Τότε, άρχισα να σκέφτομαι: Για ποιο λόγο ξεκίνησα να ασχολούμαι πιο επαγγελματικά με τη συγγραφή; Ποιο ήταν το έναυσμα; Και η απάντηση που μου έδωσα ήταν: μα φυσικά, ο πόνος που αισθανόμουν εκείνη την περίοδο και που με είχε διαποτίσει με το αίσθημα ανεπάρκειας που αισθανόμουν για τον εαυτό μου επειδή μου φέρθηκαν με τόσο άσχημο τρόπο, επειδή με έγραφαν και με περιφρονούσαν διαρκώς. Τότε άρχισα να σκέφτομαι πως πρέπει να πεισμώσω και να πω στον εαυτό μου πως πρέπει να αγωνιστεί για να αποδείξει το αντίθετο. Εκείνη ήταν η στιγμή που με έβγαλε από την αδράνεια και με κινητοποίησε, εκείνη η στιγμή του αφόρητου συναισθηματικού πόνου.

Τότε, άρχισα να βλέπω τον πραγματικό λόγο ύπαρξης του πόνου: την επιθυμία για δημιουργία και για να θέλεις να γίνεις καλύτερος. Ίσως αν δεν είχα πληγωθεί να μην είχα θελήσει να πετύχω και να καταφέρω αυτά τα λίγα που πέτυχα μέχρι στιγμής.
Και τότε κατάλαβα το πραγματικό νόημα του πόνου: τη δημιουργία. Έκτοτε, ευχαριστώ όποιον μου φέρθηκε άσχημα, διότι με ώθησε περισσότερο στην προσωπική μου βελτίωση και εμφύσησε μέσα μου τη διάθεση για πρόοδο.

Κάθε στενάχωρη στιγμή έρχεται σε αυτή τη σύντομη ζωή για να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ο πόνος έρχεται και μας πληγώνει, αλλά δε μένει στη ζωή μας παντοτινά. Ας μην απογοητευόμαστε, ο κάθε άνθρωπος που μας συμπεριφέρεται φτωχά και απαξιωτικά περιγράφει τον εαυτό του. Ας εκμεταλλευόμαστε την κάθε άσχημη στιγμή για να μαθαίνουμε και να χτίζουμε ένα ομορφότερο μέλλον. Πραγματικά, σκέφτομαι τους ανθρώπους που με πλήγωσαν αν έβλεπαν τη δουλειά μου αναρτημένη τόσο συχνά στο διαδίκτυο πώς θα ένοιωθαν. Όλα θα πάνε καλά!

Σχετικό άρθρο: 5 τρόποι για να αντιμετωπίζεις τις αρνητικές σκέψεις


Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Comments are closed.