Η Ελληνική κοινωνία βρίθει πολλών προκαταλήψεων και μερικών απόψεων οι οποίες παραμένουν αμετάκλητες και αρνούνται να αλλάξουν παρά τα καινούργια δεδομένα. Οι αντιλήψεις που αφορούν την οικογένεια, τη μητρότητα και την ανατροφή των παιδιών αποτελούν ίσως τις κυριότερες από αυτές.

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη. Διάβασε περισσότερα άρθρα της αρθρογράφου εδώ.

Η Ελληνική κοινωνία συνηθίζει πολλές φορές να κόβει τα φτερά των νέων ανθρώπων με την παρεμβατικότητά της. Οι γονείς πολλές φορές ,καθοδηγούμενοι από τα δικά τους απωθημένα και ανεκπλήρωτα όνειρα, σπρώχνουν τα παιδιά τους σε κατευθύνσεις που εκείνα δεν επιθυμούν και τα πιέζουν να θεωρήσουν για δικά τους όνειρα που δεν κατάφεραν να πετύχουν εκείνοι. Με αποτέλεσμα, αντί για ευτυχισμένους ανθρώπους να δημιουργούνται καταπιεσμένες ψυχικά υπάρξεις με εσωτερικά κενά και ανασφάλεια. Κυριαρχεί διάχυτη η αντίληψη ότι οι γονείς πρέπει να θυσιάζουν τα πάντα , κάθε τους όνειρο και επιθυμία, για χάρη των παιδιών τους. Θύματα αυτής της αντίληψης είναι κυρίως οι γυναίκες , οι οποίες για την αντίληψη της Ελληνικής κοινωνίας, ολοκληρώνεται αποκλειστικά και μόνο όταν τεκνοποιήσει.

Όταν όμως ένας άνθρωπος, ακόμα και γονιός, παραγκωνίσει εντελώς τον εαυτό του τότε αυτό όχι μόνο δε θα τον κάνει καλύτερο γονιό αλλά θα αποκτήσει νευρώσεις και απωθημένα τα οποία θα ξεσπάσουν αργότερα στα παιδιά τους με τραγικό τρόπο. Αντιθέτως, η αγάπη προς τον εαυτό και ο σεβασμός στα όνειρα και τις επιθυμίες μας οι οποίες δε σταματούν ακόμα και με τη δημιουργία οικογένειας, θα βοηθήσει τους γονείς να σεβαστούν περισσότερο τα όνειρα και των παιδιών τους. Τα παιδιά είναι αυτόνομες υπάρξεις ,οι οποίες μπορεί να έρχονται στη ζωή από τους γονείς αλλά δεν ανήκουν σε αυτούς. Είναι ξεχωριστές υπάρξεις με τη δική τους υπόσταση και οντότητα, οι οποίες έρχονται στη ζωή αυτή για να γίνουν αυτό που θέλουν εκείνοι, όχι η καριέρα που άφησε στη μέση η μαμά ή η νομική σχολή που δεν τελείωσε ο μπαμπάς.

Η αγάπη προς τον εαυτό δεν πρέπει να παύει όταν είναι γονιός; Πρέπει να αποδεχθούμε πως αντιθέτως, είναι απαραίτητη για τη δημιουργία υγιών σχέσεων και τη μεγαλύτερη επιτυχία στο γονεϊκό ρόλο. Ο ευνουχισμός της προσωπικότητας των παιδιών και η υπερπροστατευτικότητα τα καταντά μαλθακά, εντελώς εξαρτώμενα και και αποδυναμώνει μέσα τους κάθε επιθυμία για προσωπικό αγώνα κατάκτησης της ευτυχίας.

Γονείς, μην παραμελείτε εντελώς τον εαυτό σας. Μην παραγκωνίζετε απόλυτα κάθε σας όνειρο και επιθυμία. Μπορείτε να βρείτε τη χρυσή τομή η οποία θα σας επιτρέψει και να είστε συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις σας απέναντι στα παιδιά σας αλλά και ως προς τον ίδιο τον εαυτό σας. Μην περιμένετε τα παιδιά να γεμίσουν τα κενά που εσείς έχετε μέσα σας ή να εκπληρώσουν τα όνειρα που είχατε και κατέληξαν απωθημένα….


Θέλεις να γράψεις guest άρθρο στο baktoblog; Κάνε “κλικ” εδώ!

HTML Image as link Qries

Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα