Η Φάρμα των Ζώων είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον βιβλίο που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα. Μεταφέρει τις κοινωνικές δυναμικές των ανθρώπων μέσα από τις σχέσεις μεταξύ μιας ομάδας ζώων που θέλουν να επαναστατήσουν και να απαλλαχτούν για πάντα από τα αφεντικά τους. Στόχος τους είναι η ελεύθερη βούληση και η απελευθέρωση από την σκλαβιά που τους έχουν επιβάλει οι άνθρωποι.

Δες το βιβλίο εδώ – Ελληνικά

Ο στόχος αυτός γεννήθηκε μέσα από ένα όνειρο που διηγήθηκε ένα από τα σοφά γουρούνια στη φάρμα. Το όνειρο αποτέλεσε την αρχική δύναμη για την επανάσταση και τη δημιουργία της Φάρμας των Ζώων.

Όλα τα ζώα συμφωνήσαν ότι θέλουν να είναι ελεύθερα και στην ανάγκη θα θυσιαστούν για να απαλλαχτούν από τους ανθρώπους. Αυτό που προφανώς δεν μπορούσαν να φανταστούν είναι ότι στην πράξη οι συνθήκες διαβίωσης τους θα χειροτερέψουν με τον καιρό.  

Αλλά τι σημασία έχει αφού θα ήταν ελεύθερα;

Μπορεί να δουλέψουν πιο σκληρά αλλά θα είναι από δική τους επιλογή και όχι επειδή ένα αφεντικό τους το επέβαλε.

Μπορεί να έβλεπαν τους νόμους να άλλαζαν ανάλογα με τα συμφέροντα των γουρουνιών αρχηγών τους αλλά είχαν μάθει ότι τα γουρούνια είχαν πάντα δίκιο. Όλοι το έλεγαν, ειδικά τα μεγαλύτερα και πιο σωματικά ικανά ζώα, τόνιζαν ότι κάθε απόφαση των αρχηγών τους θα ήταν και η σωστή για την φάρμα των ζωών. Ακόμα και αν αυτή η απόφαση ήταν αντιδιαμετρική από την προηγούμενη.

Πέντε μαθήματα ζωής από το βιβλίο

Η τυφλή πίστη στους θεσμούς και την λειτουργεία τους, μπορεί να δίνει καρπούς βραχυπρόθεσμα αλλά επιφυλάσσει θανατηφόρα αποτελέσματα στο μέλλον.

HTML Image as link Qries

Οι άνθρωποι που φτιάχνουν το δικό τους σύστημα και το προτείνουν στους υποψήφιους ακόλουθους τους, έχουν απεριόριστη δύναμη πάνω στους δεύτερους.

Η δύναμη της ομάδας αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα για την πορεία της ζωή του ανθρώπου.

Αυτός που θέλει να ηγηθεί πρέπει να τονίζει επανειλημμένα στους ακόλουθους του, ποιοι είναι οι εχθροί τους. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν οι εχθροί είναι υπαρκτά πρόσωπα και οι κατακριτέες πράξεις τους αληθινές. 

Για να μπορείς να κατευθύνεις τις μάζες πρέπει να κατασκευάσεις μια απλή γενική φράση και να την προωθήσεις ως γενικό σύνθημα της ομάδας σου.

Αυτό που απόλαυσα περισσότερο στην «Φάρμα των Ζώων» είναι ότι ο Orwell δεν αναφέρει τίποτα απ’ τα παραπάνω. Αντί να εκφράσει ευθέως τις πεποιθήσεις του, επιλέγει να εξιστορήσει τα γεγονότα που διαδραματίζονται μέσα σε μια φάρμα, αφήνοντας ελεύθερο τον αναγνώστη να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Με αυτόν τον τρόπο το βιβλίο αποτελεί μια όαση ανάμεσα σε non-fiction (μη-μυθοπλαστικά) βιβλία που παραθέτουν επιχειρήματα για το τι είναι σωστό και λάθος, παραγωγικό και «χάσιμο χρόνου».

Που μπορείς να βρεις το βιβλίο «Η Φάρμα των Ζώων»

Τη στιγμή που γράφεται το άρθρο μπορείς να βρεις το βιβλίο στα Ελληνικά με 30% έκπτωση αν το παραγγείλεις online, σε αυτόν τον σύνδεσμο. Από την άλλη μεριά, αν θέλεις να το διαβάσεις στα Αγγλικά μπορείς να το βρεις εδώ, με σχεδόν τη διπλή τιμή.

Δες το βιβλίο εδώ – Αγγλικά

Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


2 COMMENTS

  1. Θα ήθελα να συμπληρώσω ότι η αμάθεια και η άγνοια της ιστορίας κάνει τους ανθρώπους έρμαιο του κάθε επιτηδείου.

Comments are closed.