Όλοι έχουμε σε κάποια φάση της ζωής μας βιώσει μία λιγότερο ή περισσότερο δυσάρεστη κατάσταση στην οποία μας φαίνεται ότι δεν έχουμε ικανοποιητικές ή αποτελεσματικές επιλογές. Μια κατάσταση που μας προκαλεί δυσφορία στον χώρο εργασίας μας, στην προσωπική ή στην ερωτική μας ζωή. Ο/η σύντροφός μας έχει κάνει την καθημερινότητα στο σπίτι αφόρητη, το αφεντικό μας μας κάνει τη ζωή δύσκολη, η κυβέρνηση κατεβάζει συνεχώς τους μισθούς μας, ή οποιαδήποτε άλλη μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας κατάσταση που μας δυσαρεστεί.

Ένα μεγάλο μέρος της δυσφορίας μας σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλεται στην αδυναμία ή την αναποφασιστικότητα μας να κάνουμε κάποιο αποφασιστικό βήμα για να τις διαχειριστούμε. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα μόνο να αλλάξουμε τη συγκεκριμένη κατάσταση, αλλά ίσως και να βρούμε τρόπους να νιώσουμε καλύτερα μέσα σε αυτήν.

Όπως εξηγεί ο Adam Grant στο βιβλίο του Originals, όποια και να είναι η εν λόγω κατάσταση, πάντα έχουμε τις εξής 4 επιλογές: Έξοδο, Φωνή, Επιμονή, Αδιαφορία. Στην ουσία όλες οι συγκεκριμένες λύσεις που μπορεί να σκεφτούμε, εμπίπτουν σε μια από αυτές τις ευρύτερες κατευθύνσεις. Αλλά ας τις δούμε μία μία.

Έξοδος (Exit) 

Σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε τελείως από τη δυσάρεστη κατάσταση. Είτε πρόκειται για μια σχέση που μας δημιουργεί προβλήματα, μια εργασία που μας κουράζει πολύ και δεν μας γεμίζει ή μία χώρα σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, μπορούμε απλά να φύγουμε. Να κλείσουμε την πόρτα και να μην ξανακοιτάξουμε ποτέ πίσω. Αν και ξεκινάω με αυτή την επιλογή, συνήθως είναι η τελευταία στην οποία θα καταφύγουμε όταν όλες οι άλλες αποδειχτούν αναποτελεσματικές.

Φωνή (Voice) 

Είναι η ενεργή προσπάθεια αλλαγής της κατάστασης προς το καλύτερο εκφράζοντας τους προβληματισμούς και τα παράπονα μας. Εξηγούμε (με τον πιο κατάλληλο τρόπο που μπορούμε, ανάλογα την περίσταση) τι μας δυσαρεστεί και κυρίως προτείνουμε αλλαγές που θα μας έκαναν να νιώσουμε καλύτερα. Επίσης μπορούμε να αναλάβουμε έναν άμεσο, ενεργό ρόλο στη βελτίωση της κατάστασης, για παράδειγμα να γίνουμε ενεργοί στην πολιτική σκηνή της χώρας μας ώστε να προωθήσουμε ουσιαστικές αλλαγές.

Επιμονή (Persistence)

Σημαίνει να σφίξουμε τα δόντια και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, παρά τη δυσάρεστη κατάσταση. Αποδεχόμαστε δηλαδή ότι η κατάσταση δεν αλλάζει εύκολα ή άμεσα, αλλά παρόλα αυτά προσπαθούμε να είμαστε παραγωγικοί στη δουλειά μας, καλοί σύζυγοι ή εργατικοί και τίμιοι πολίτες, όσο κι αν η κατάσταση δεν μας ευχαριστεί. Μπορεί να φαντάζει ανούσια σαν επιλογή, αλλά συχνά είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να νιώθουμε εμείς καλά σε μία κατάσταση από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε κι ούτε φαίνεται να μπορεί να αλλάξει σύντομα.

Αδιαφορία (Neglect)

Πρακτικά σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει καθόλου τι συμβαίνει, απλά ανεχόμαστε την κατάσταση ξοδεύοντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια. Δουλεύουμε ίσα ίσα όσο χρειάζεται για να μην απολυθούμε, βρίσκουμε χόμπι για να μένουμε όσο γίνεται μακριά από τον/την σύζυγο μας, αποφασίζουμε να μην ψηφίσουμε στις εθνικές εκλογές. Δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να αλλάξουμε την κατάσταση, αλλά ούτε και να καταβάλουμε περιττή προσπάθεια στα πλαίσια αυτής.

HTML Image as link Qries

Προφανώς δεν μιλάμε για πρωτοποριακές και θαυματουργές λύσεις, αλλά μόνο για τους 4 βασικούς άξονες στους οποίους μπορούμε να κινηθούμε για την διαχείριση μίας οποιασδήποτε δυσάρεστης για εμάς κατάστασης. Καμία από αυτές δεν είναι ιδανική, όλες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ενώ κάποιες μπορούν και να συνδυαστούν, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς θα κρίνουμε τι είναι καλύτερο να κάνουμε.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας ικανοποιητικής για εμάς στρατηγικής είναι να ξεκαθαρίσουμε αυτές τις επιλογές στο μυαλό μας. Επειδή έτσι μπορούμε να επιλέξουμε ή να αποκλείσουμε κάποιες ώστε να αποκτήσουμε μία πιο σαφή εικόνα του πώς θέλουμε ή μπορούμε να κινηθούμε.

Επειδή αυτό που μας παραλύει περισσότερο και κάνει τέτοιες καταστάσεις να διαιωνίζονται ενώ εμείς παραμένουμε βαθύτατα δυσαρεστημένοι, είναι η αβεβαιότητα και η αναποφασιστικότητά μας.

Σχετικό κείμενο: «Άπιαστα» όνειρα


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


Previous articleΗ διαφορά του «είμαι» με το «κάνω»
Next articleΕξάρτηση και εθισμός: Κάτι έχουμε καταλάβει εντελώς λάθος
Είμαι ο Γιάννης και απολαμβάνω απίστευτα να γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο για σημαντικά θέματα που με απασχολούν και συνήθως με αγγίζουν προσωπικά, τα οποία αξίζουν λίγη περισσότερη σκέψη από ότι συνηθίζουμε να τους αφιερώνουμε. Μπορείτε να με βρείτε στο facebook αλλά και να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, στα αγγλικά, στο προσωπικό μου blog (hearmeout103.wordpress.com). Θα ήθελα πολύ να μαθαίνω τις σκέψεις/απόψεις σας πάνω στα θέματα που θίγω, οπότε μην διστάσετε να τις εκφράσετε στα σχόλια ή να επικοινωνήσετε μαζί μου!