Καθόμουν και σκεφτόμουν τις προάλλες… τι έγινε με το baktoblog; Από εκεί που έγραφα κυριολεκτικά ότι μου έρθει στο μυαλό 😛 , ότι διαβάζω από βιβλία κτλ, άρχισα να γράφω έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι το ένα άρθρο θα πρέπει να είναι καλύτερο από το άλλο σε περιεχόμενο και μορφή κτλ.

Όπως κάθε φορά που εμποδίζει κάποιος τον εαυτό του και τον ωθεί σε μια φανταστική «τελειότητα»,δεν έγραφα τόσο συχνά όσο θα ήθελα. Το καλό είναι ότι ένα μέρος αυτής της πιεσμένης δημιουργικότητας βγήκε στο YouTube.

Δεν σας κρύβω ότι μέσα στο καλοκαίρι ταρακουνήθηκαν πολλές αξίες που είχα για την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση. Πάλι καλά που έγιναν έτσι τα πράγματα μιας και βγήκε στην επιφάνεια κάτι καινούργιο και ισχυρό. Και τι εννοώ με αυτό; Θα σας εξηγήσω αμέσως…

Η διαφορά του «είμαι» με το «κάνω»

Μέσα στο καλοκαίρι έκανα το απόλυτο challenge!!

Ούτε καν… 😛

Για 1,5 μήνα έβαλα ένα “challenge” στο εαυτό μου, να διαβάζω πέρα από βιβλία και 4 με 5 “τούμπανα” άρθρα κυρίως στα αγγλικά στον τομέα της αυτοβελτίωσης την ημέρα. Με τον επιστημονικό όρο «τούμπανα» εννοώ ότι μια μέρα μπορεί και να διάβαζα καμιά 10 άρθρα και κρατούσα τα 5 καλύτερα με κριτήριο το προσωπικό μου γούστο, το πόσο ωραία ήταν γραμμένο κτλ.

“Τεχνικές για να έχεις μια ήρεμη ζωή”

HTML Image as link Qries

“Πώς να χαλαρώσεις”

“5 τρόποι διαλογισμού”

“6 τρόποι για να διαχειρίζεσαι το άγχος όταν τα πράγματα δεν σου πηγαίνουν καλά”

“Ξέχνα τους «έξυπνους» στόχους και δοκίμασε αυτή την τεχνική”

“7 τρόποι για να ικανοποιήσεις την πεινασμένη σου καρδιά”

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι αντιμετωπίζεται η ανθρώπινη ψυχή λες και θέλεις να χτίσεις ένα σπίτι. Για να φτιάξεις κάτι στον υλικό κόσμο χρειάζεσαι τα υλικά, ένα σχέδιο, ένα μέσο παρασκευής/ κατασκευής και να ακολουθήσεις την εκάστοτε μεθοδολογία.

Όλα αυτά τα άρθρα είναι εξαιρετικά και χρήσιμα, αλλά τα περισσότερα κατευθύνονται προς τη μεριά της έλλειψης. Δηλαδή λαμβάνει ως δεδομένο ότι ο αναγνώστης δεν έχει κάτι και πρέπει να ακολουθήσει μια μεθοδολογία για να γίνει αυτό που θέλει.

Λειτουργεί άραγε έτσι η ανθρώπινη ψυχολογία στον τομέα της αυτογνωσίας;

Στο βιβλίο “Parallel universes of self” Frederick Dodson παραθέτει πως για να κατακτήσεις κάτι είναι πολύ πιο αποδοτικό να είσαι αυτό που κάνεις, παρά να κάνεις πράγματα για να το αποκτήσεις.

Φυσικά και αυτή η φράση θέλει παραπάνω επεξήγηση…

Μέσα στο βιβλίο έχει ένα απλό παράδειγμα Ας πάρουμε για παράδειγμα την αναπνοή, όταν παίρνεις μια ανάσα δεν σκέφτεσαι καν ότι πρέπει να πάρεις και την επόμενη και αν θα τα καταφέρεις ή όχι. Και γιατί να το κάνεις άλλωστε; Πέρα από τα μεγάλα υψόμετρα, το περιβάλλον έχει αέρα τον οποίο μπορούμε να εισπνεύσουμε δεν υπάρχει έλλειψη.

Όταν είσαι κάτι, οι πράξεις έρχονται από μόνες τους.

Τα περισσότερα κείμενα, όπως τα διάβαζα εγώ τουλάχιστον, χάνουν ένα σημαντικό μέρος των συμβουλών και της βοήθειας που προσφέρουν χρησιμοποιώντας τον αντίθετο δρόμο. Ακολουθούν τη διαδρομή του «κάνω» για να «είμαι».Το σκεπτικό ότι δεν είσαι καλός στο να ξέρεις τον εαυτό σου οπότε πρέπει να κάνεις 10 πράγματα για να τον μάθεις.

Είμαστε άραγε μόνο η επιφάνεια της “λίμνης”;

Στο βιβλίο Power of Now o Eckhart Tolle παρομοιάζει τον άνθρωπο με μια λίμνη. Αυτά που συμβαίνουν στην επιφάνεια μπορεί να είναι θετικά, αρνητικά συναισθήματα, συνήθειες.

Τι συμβαίνει, όμως, κάτω από την επιφάνεια;

Σύμφωνα με τον Eckhart εκεί κάτω υπάρχει «ακινησία / ηρεμία»(stillness).  Για να είμαι ειλικρινής, μερικές φορές δεν ξέρω τι γίνετε ούτε στην επιφάνεια. Anyway, εδώ δεν μιλάμε για μένα αλλά για το προσωπικό φάσμα και δυνατότητες που έχει ο καθένας, την προσωπική του «λίμνη».

Γιατί δυνατότητες ;

«Γιατί όταν βλέπεις καθαρά, κατευθύνεις την συγκέντρωση σου όπου επιθυμείς». Το είχα διαβάσει πρώτη φορά από τον Antony Robbins και το βλέπω σε καθημερινή βάση από τον αδερφό μου, ο οποίος όταν κάνει μια δουλειά σχεδόν καμιά συναισθηματική «φόρτιση» δεν τον επηρεάζει. (Ραφαήλ, πες μας το μυστικό σου 😛 ).

Πατώντας σε αυτό το σκεπτικό, όταν έχεις «καθαρό μυαλό» δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να «γίνεις» κάτι άλλο αλλά ακριβώς το αντίστροφο.  


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα