Βιβλίο: Η δύναμη των εσωστρεφών

Ήμουνα φοιτητής όταν ξεκίνησαν να δημοσιεύονται καθημερινά στο 9gag, εικόνες τύπου comics, όπου αναπαριστούσε έναν άνθρωπο να απορρίπτει τους φίλους του και να προτιμάει να κάτσει στο σπίτι και να διαβάσει ένα βιβλίο. Συνήθως θα τελείωνε με μια φράση «δεν είμαι περίεργος…είμαι εσωστρεφής».

Πολλές σκέψεις περνάνε από το μυαλό μου όταν βλέπω τέτοιου είδους εικόνες στο internet:

Γιατί τόση ανάγκη να δείξω ότι είναι «οκ» να θέλω να κάτσω μόνος μου;

Ποιος είναι πραγματικά εξωστρεφής, εσωστρεφής ή αμφιστρεφής (spoiler alert είμαστε σχεδόν όλοι αμφιστρεφής)

Πως λειτουργεί ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου που έχει τάσεις εσωστρέφειας και αντίστοιχα εξωστρέφειας;

Το βιβλίο “Η δύναμη των εσωστρεφών”, όχι μόνο με κάλυψε αλλά μου έδωσε και παραπάνω πληροφορίες όσον αφορά τις έννοιες εσωστρέφεια και εξωστρέφεια.

HTML Image as link Qries

Είσαι εξωστρεφής ή εσωστρεφής;

Η παραπάνω ερώτηση είναι παγίδα, μιας και δεν υπάρχει ξεκάθαρα εξωστρεφής ή εσωστρεφής αλλά ένα φάσμα των δύο εννοιών. Όπως έλεγε και ο Jung:

“Δεν υπάρχει «ξεκάθαρα» εσωστρεφής, ούτε εξωστρεφής. Ακόμα και αν υπήρχε, αυτός ο άνθρωπος θα άνηκε σε φρενοκομείο”

Για να καταλάβεις σε ποια κατηγορία τείνεις παραπάνω απάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις με ένα «αλήθεια» ή «ψέμα»:

1)Προτιμώ τις τετ-α-τετ συζητήσεις πάρα τις ομαδικές.

2)Προτιμώ να εκφράζω τον εαυτό μου μέσω του γραπτού λόγου

3)Απολαμβάνω να περνάω τον χρόνο μου μόνος/η.

4)Φαίνεται να ενδιαφέρομαι λιγότερο απ’ τους συναδέλφους μου για χρήματα, δημοσιότητα και κοινωνική καταξίωση.

5)Δεν μου αρέσει το ψιλολόϊ, αλλά απολαμβάνω να συζητάω σε βάθος θέματα που με αφορούν.

6)Οι γύρω μου, μου λένε ότι είμαι καλός/η ακροατής/ακροάτρια.

7)Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα ρίσκα.

8)Μου αρέσει μια δουλειά που μπορώ να εμβαθύνω χωρίς να με διακόπτουν.

9)Μου αρέσει να γιορτάζω τα γενέθλια μου με δύο-τρεις φίλους και την οικογένεια μου.

10)Οι άνθρωποι με περιγράφουν ως soft spoken.

11)Προτιμώ να μην μιλάω με άλλους για την δουλειά μου μέχρι να τελειώσει.

12)Απεχθάνομαι τις διαμάχες.

13)Δουλεύω καλύτερα όταν είμαι μόνος/η μου.

14)Συνηθίζω να σκέφτομαι πριν μιλήσω .

15)Νιώθω εξαντλημένος όταν γυρνάω από μια έξοδο, ακόμα και αν πέρασα καλά.

16)Συνήθως δεν απαντάω και αφήνω τις κλήσεις στον τηλεφωνητή.

17)Αν είχα να επιλέξω ανάμεσα σε ένα σαββατοκύριακο που δεν έχω να κάνω τίποτα και σε ένα σαββατοκύριακο οργανωμένο με τις δραστηριότητες που έχω, θα διάλεγα το πρώτο.

18)Δεν μου αρέσει να κάνω πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

19)Μπορώ να συγκεντρωθώ εύκολα.

20)Προτιμώ τις διαλέξεις και όχι τα σεμινάρια.

Σύμφωνα με το βιβλίο “Η δύναμη των εσωστρεφών”, όσο περισσότερες φορές έχεις απαντήσει θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις, τόσο πιο εσωστρεφείς τάσεις έχεις. Αντίστοιχα αν έχεις απαντήσει «ψέμα» περισσότερες φορές, τότε είσαι πιο εξωστρεφής. Αν είσαι κάπου στη μέση καλωσόρισες στην ομάδα των αμφιστρεφών.

Disclaimer: Στο άρθρο που θα ακολουθήσει θα κάνουμε 2 βασικές παραδοχές

Εσωστρεφείς = άνθρωποι που έχουν εσωστρεφείς τάσεις στην καθημερινότητα τους

Εξωστρεφείς = άνθρωποι που έχουν εξωστρεφείς τάσεις στην καθημερινότητα τους

Μια άλλη ενδιαφέρουσα εξήγηση για την εξωστρέφεια και την εσωστρέφεια παρουσιάζεται στο βιβλίο «Οι νόμοι της ανθρώπινης φύσης» του Ρόμπερτ Γκριν.

 

Σύμφωνα με τον Γκριν, οι εξωστρεφείς άνθρωποι βασίζονται κυρίως σε εξωτερικά κριτήρια, μιας και τους κυβερνά η ερώτηση «Τι πιστεύουν οι άλλοι για μένα;». Οι επιλογές τους και τα πιστεύω τους θα βασίζονται κυρίως στον κοινωνικό τους κύκλο. Τους ενδιαφέρουν τα καλά ρούχα, το φαγητό και να περνάνε καλά με την παρέα τους. Δεν τους ενοχλεί ο θόρυβος και η πολυκοσμία και ψάχνουν συνέχεια την προσοχή των άλλων.

Οι εσωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι και κουράζονται με τις υπερβολικές εξωτερικές δραστηριότητες. Εξοικονομούν την ενέργεια τους, περνώντας χρόνο μόνοι τους ή με ένα-δύο φίλους. Σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς, οι εσωστρεφείς ενδιαφέρονται περισσότερο για τις ιδέες και τα συναισθήματα τους. Τους αρέσει να φτιάχνουν θεωρίες και να δημιουργούν δικές τους ιδέες. Δεν θέλουν να προωθούν τη δουλειά τους, διότι πιστεύουν ότι θα πρέπει «να πουλάει από μόνη της». Απολαμβάνουν την κρατούν την προσωπική τους ζωή μόνο για αυτούς και τους αρέσει να έχουν μυστικά. Οι ιδέες τους δεν προέρχονται από το περιβάλλον τους ή κάποια ηγετική φιγούρα αλλά από δικά τους κριτήρια ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν.

Γιατί οι περισσότεροι εσωστρεφείς ζητούν την αποδοχή των υπολοίπων για το ποίοι είναι;

Η απάντηση στο γεγονός ότι πολλοί εσωστρεφείς είναι δέσμιοι της ανάγκης για αποδοχή, βρίσκεται στην τάση περιθωριοποίησης εδώ και μερικά χρόνια από την κοινωνία.

Το βιβλίο αρχίζει με την ιστορία ενός μικρού παιδιού που δούλευε στα χωράφια και κατέληξε ως ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές της Αμερικής. Αυτό ο νέος ήταν ο Ντέιλ Κάρνεγκι. Το βιβλίο του «Πως να κερδίζεις φίλους και να επηρεάζεις τους ανθρώπους» έχει βοηθήσει πολλούς ανά τα χρόνια. Παρόλο αυτά, τα επιχειρήματα που θέτει το βιβλίο, Η δύναμη των εσωστρεφών, αποτελούν μια πρόσκληση να δεις τα πράγματα και από μια διαφορετική πλευρά.

Σε αυτήν την διαφορετική οπτική γωνία ο Κάρνεγκι ξεκίνησε ένα κίνημα εξωστρέφειας. Για να κάνεις περισσότερες πωλήσεις πρέπει να παρουσιάζεσαι ως  εγκάρδιος άνθρωπος, ο οποίος θα δείχνει ενδιαφέρον για τις ανάγκες του πελάτη.

Τα χαρακτηριστικά δεν αναφέρονται σε αξίες αλλά σε εξωτερικές μεθόδους που αποσκοπούν στην καλή εντύπωση που πρέπει να δημιουργήσεις. Σημασία έχει στο «τι να κάνεις», όχι στο «ποιος/α είσαι». Οπότε αναγκαστικά το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην προσωπικότητα που προβάλεις.

«Η μεταμόρφωση του Κάρνεγκι από το παιδί του αγρού σε πωλητή και είδωλο του public speaking, αποτελεί την ανάπτυξη του εξωστρεφούς ιδεώδους. Ο τρόπος με τον οποίον συμπεριφερόμαστε σε μια συνέντευξη, τα στοιχεία που ψάχνουμε στους μελλοντικούς εργαζόμενους, στον σύντροφο μας και ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, άλλαξε για πάντα» απόσπασμα του βιβλίου Η δύναμη των εσωστρεφών

Πέρα από τον Κάρνεγκι, το εκπαιδευτικό σύστημα έχει βάλει και αυτό το «λιθαράκι» του στον ανασχηματισμό της εσωστρέφειας σε εξωστρέφεια. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ένα απόσπασμα του βιβλίου “The Organization Man” κατά το οποίο ο συγγραφέας William Whyte μεταφέρει τα λόγια μιας ανήσυχης μητέρας:

«Ο Γιάννης δεν τα πάει καλά στο σχολείο. Η δασκάλα μου εξήγησε ότι έχει καλούς βαθμούς αλλά οι κοινωνικές του δεξιότητες δεν είναι τόσο καλές. Παίζει με ένα-δύο φίλους αλλά είναι εξίσου χαρούμενος όταν παραμένει μόνος του»

Μάλιστα συνεχίζει λέγοντας:

«Πέρα από μερικούς γονείς, οι περισσότεροι είναι ευγνώμονες που τα σχολεία δίνουν τόσο έμφαση στην μείωση εσωστρεφών τάσεων και άλλων ανωμαλιών». (απόσπασμα από το βιβλίο “Η δύναμη των εσωστρεφών”)

Όταν αρχίζουμε να βλέπουμε ως «ανωμαλία» ένα στοιχείο, το οποίο εκπέμπουμε εκ φύσεως, ανεβάζουμε τα ποσά καθημερινού άγχους στην καθημερινότητα μας.

Στην Αμερική το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν ότι είναι ντροπαλοί από 40% τη δεκαετία του 70, σκαρφάλωσε στο 50% το 1990, λόγω φόβου κοινωνικής περιθωριοποίησης και της προσπάθειας να παρουσιάζονται ως «άνετοι» και να δείχνουν ότι έχουν αυτοπεποίθηση.

Παίζει όμως η εκδήλωση αυτοπεποίθησης τόσο σημαντικό ρόλο;

Σε μια άλλη έρευνα που παρουσιάζεται στο βιβλίο, ζητήθηκε από μια ομάδα φοιτητών να δουλέψουν προβλήματα μαθηματικών μαζί και να αξιολογήσουν ο ένας τον άλλον όσον αφορά την εξυπνάδα και την αποφασιστικότητα τους. Οι φοιτητές που μιλούσαν πρώτοι και την περισσότερη ώρα λάμβαναν τις καλύτερες βαθμολογίες από τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους, παρόλο που οι προτάσεις τους (και οι γραπτές εξετάσεις τους SAT) δεν ήταν καλύτερες από αυτούς που μιλούσαν λιγότερο, λάμβαναν καλύτερη βαθμολογία.

Φυσικά μια δουλειά δεν κρίνεται μόνο από το πως νιώθει ο καθένας για τις ικανότητες του διπλανού του, αλλά από τα αποτελέσματα της ομάδας και τις ιδέες που ήρθαν στη ζωή.

Ο εφευρέτης του λεγόμενου «brainstorming», Osborn, είχε κατασκευάσει μερικούς κανόνες για το μοντέλο που πολλές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα:

1)Μην κρίνεις κακόβουλα άλλες ιδέες.

2)Σκέψου ελεύθερα.

3)Όσο πιο τρελή θεωρείτε μια ιδέα τόσο το καλύτερο.

4)Όσο περισσότερες ιδέες τόσο το καλύτερο.

5) «Χτίσε» πάνω σε ιδέες των συναδέλφων σου.

Παρόλη την χρήση του brainstorming, η ψυχολόγος Άντριαν Φέρχαμ αναφέρει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι τρελές για να χρησιμοποιούν ακόμα αυτό το μοντέλο. Έρευνες δείχνουν όσο αυξάνεται ο αριθμός των συμμετεχόντων, τόσο μειώνεται η αποδοτικότητα της ομάδας. Ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα σημειώνονται στο online brainstorming όταν υπάρχει σωστή διαχείριση, μιας και ο κάθε εργαζόμενος έχει τον χρόνο του να δουλέψει μόνος του και στη συνέχεια να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στην ομάδα.

Γιατί να συμβαίνει όμως κάτι τέτοιο και πως συνδέεται με την εσωστρέφεια και την εξωστρέφεια;

Οι ψυχολόγοι συνήθως προσφέρουν τρεις ερμηνείες:

Κοινωνική «χαλάρωση»: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να αράξουν αφήνοντας την δουλειά για τους υπόλοιπους.

Διακοπή παραγωγικότητας: Ένας μιλάει ή παράγει έργο τη φορά και οι υπόλοιποι αναγκάζονται να κάθονται παθητικά.

Ανησυχία αξιολόγησης: Ο φόβος του εκάστοτε υπαλλήλου να νιώσει μειονεκτικά σε περίπτωση ενός λάθους ή μιας κακής ιδέας.

Επιπλέον όπως τονίζει και ο ψυχολόγος Χανς Άιζενκ, οι εσωστρεφείς προτιμούν να δουλεύουν ανεξάρτητα και μόνοι τους, έτσι ώστε να μένουν συγκεντρωμένοι στην εκάστοτε δουλειά και να μην χάνουν ενέργεια σε κοινωνικά θέματα.

Από την άλλη μεριά δεν είμαι σίγουρος αν η ανθρωπότητα θα έφτανε μέχρι εδώ αν οι άνθρωποι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους. Όταν διάβαζα το βιβλίο βιάστηκα να βγάλω το συμπέρασμα και ρώτησα τον εαυτό μου:

«Και πως συνεργάζονται με επιτυχία ομάδες σε πολλούς χώρους και επαγγέλματα;»

Η συγγραφέας δεν προτείνει να σταματήσουμε να συνεργαζόμαστε αλλά να μετασχηματίσουμε τον τρόπο που το κάνουμε:

«Θα πρέπει να αναζητούμε για ένα υγιές ισοζύγιο των εξωστρεφών και εσωστρεφών ανθρώπων με τους οποίους συνάπτουμε σχέσεις. Έρευνες δείχνουν ότι οι πιο παραγωγικές ομάδες αποτελούνται από μια καλή ανάμειξη εσωστρεφών και εξωστρεφών» απόσπασμα του βιβλίου Η δύναμη των εσωστρεφών.

Μερικές εταιρείες έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν αυτόν τον απαραίτητο συνδυασμό ανθρώπων και δημιουργούν χώρους εργασίας που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εσωστρεφών. Οι εγκαταστάσεις αυτές συνδυάζουν χώρους με δωμάτια και γραφεία που μπορεί ο οποιασδήποτε να απομονωθεί και να μην τον διακόψουν, αλλά και αίθουσες που ενθαρρύνουν την επικοινωνία. Με αυτόν τον τρόπο αν έχεις δουλειά που απαιτεί συγκέντρωση, μπορείς να μείνεις μόνος σου και να δουλέψεις. Όταν τελειώσεις συναντάς τους συναδέλφους σου σε ένα reading room για να συζητήσεις για το εκάστοτε project.  

Μικρή παρένθεση: Θα ήθελα πολύ να είμαι δίπλα σε έναν εργαζόμενο της Ελληνικής αγοράς για να δω την έκφραση του όταν διαβάζει για «ανοιχτούς χώρους» και «reading rooms».

Πως λειτουργεί ο εγκέφαλος των εξωστρεφών και των εσωστρεφών;

Στο κέντρο του εγκεφάλου, όλοι έχουμε μια ομάδα νευρώνων που ονομάζεται αμυγδαλή. Αυτή την ομάδα είναι από τις πιο πρωτόγονες (μερικά θηλαστικά έχουν την δικιά τους έκδοση της αμυγδαλής) και καθίσταται υπεύθυνη για τις ενστικτώδεις λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως ο φόβος, η όρεξη για φαγητό, και σεξ. Μπορεί να την πετύχεις σε βιβλίο εκλαϊκευμένης επιστήμης ως τον «συναισθηματικό εγκέφαλο».

Έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε μωράκια ηλικίας 4 μηνών έδειξαν ότι αυτά που κουνούσαν τα χεράκια τους πάνω κάτω για να αλληλοεπιδράσουν με το περιβάλλον, δεν ήταν εξωστρεφείς αλλά ακριβώς το αντίθετο. Τα παιδιά αυτά έχουν πιο «ευαίσθητη αμυγδαλή», οπότε είναι πιο ευαίσθητα σε ήχους, εικόνες και μυρωδιές. Αντίθετα τα παιδάκια που ήταν πιο ήσυχα, διαθέτουν ένα νευρικό σύστημα το οποίο δεν είναι τόσο επιρρεπές σε εξωτερικά ερεθίσματα.

Η ευαισθησία της αμυγδαλής συνδέεται με μεγαλύτερους καρδιακούς παλμούς, με διαστολή της κόρης του ματιού, με πιο στενές φωνητικές χορδές και πιο υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Τα παιδιά αυτά βιώνουν τον κόσμο πιο έντονα συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν λιγότερο ευαίσθητη αμυγδαλή.

Μια έρευνα που διεξάχθηκε το 1967, αφορούσε την παρατήρηση ενήλικων ανθρώπων μετά την από την επαφή λεμονάδας στην γλώσσα τους. Οι εσωστρεφείς, όντας πιο ευαίσθητοι σε εξωτερικά ερεθίσματα, εκκρίνουν περισσότερο σάλιο.

Το νευρικό σύστημα των παιδιών που είναι πιο ευαίσθητο σε εξωτερικά ερεθίσματα (εσωστρεφείς) ζητά περισσότερη «ησυχία», οδηγώντας στην ανάγκη για περισσότερη απομόνωση. Από την άλλη μεριά αυτά τα παιδιά σε συνδυασμό με ένα καλό περιβάλλον στο σπίτι και φροντίδα, γίνονται ενήλικες με λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα και καλές κοινωνικές δεξιότητες.

 «Καμιά από τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί δεν είναι τέλειες, παρόλο αυτά δείχνουν ότι η εξωστρέφεια και η εσωστρέφεια είναι 40%-50% κληρονομικές τάσεις» απόσπασμα του βιβλίου Η δύναμη των εσωστρεφών

Φυσικά όπως και με τις περισσότερες έρευνες δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες και πολλές φορές τα ποσοστά μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Το γεγονός ότι κατά 50% είναι κληρονομικό δεν σημαίνει ότι ένας εσωστρεφής άνθρωπος έχει πάρει τα μισά γονίδια εσωστρέφειας από τους γονείς του. Μπορεί να έχει πάρει το 100% αλλά μπορεί να μην έχει πάρει και τίποτα. Η πιο σωστή απάντηση βρίσκεται στον συνδυασμό γονιδίων και εμπειριών.

Όπως λέει και ο Τζερόμ Κάγκαν «Το να ρωτάς από που προέρχεται η εσωστρέφεια είναι σαν να ρωτάς  από που προέρχεται μια χιονοθύελλά, από την θερμοκρασία ή την υγρασία; (απόσπασμα του βιβλίου “Η δύναμη των εσωστρεφών”)

Μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος:

«Άρα οι εξωστρεφείς γενικά είναι πιο cool (αφού είναι πιο δεκτικοί σε εξωτερικά ερεθίσματα) και λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. Σωστά;»

Ναι στο πρώτο μέρος, όχι στο δεύτερο.

Ο νευροβιολόγος Ριτσαρντ Ντεπιού, από το πανεπιστήμιο του Cornel, έδωσε αμφεταμίνες σε μια ομάδα η οποία περιλάμβανε εσωστρεφείς και εξωστρεφείς. Η εξωστρεφείς παρουσίασαν μεγαλύτερη αντίδραση από αυτή των εσωστρεφών.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στις ανταμοιβές που μπορεί να λάβουν από μια κίνηση, οπότε πραγματοποιούν πιο βιαστικές κινήσεις, σε αντίθεση με τους εσωστρεφείς οι οποίοι είναι πιο προσεκτικοί και παρατηρούν τα «σήματα κινδύνου». 

Σε μια άλλη έρευνα, επιστήμονες έδωσαν στους συμμετέχοντες να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο ανταμοιβές ενώ παράλληλα τους σκάναραν τον εγκέφαλο. Η πρώτη ήταν μια μικρή δωροκάρτα από το Amazon που θα μπορούσαν να πάρουν εκείνη τη στιγμή. Η δεύτερη ήταν πάλι μια δωροκάρτα πολύ μεγαλύτερου ποσού, την οποία όμως θα λάμβαναν σε διάστημα δύο με τεσσάρων εβδομάδων.

Στους ανθρώπους που διάλεξαν τη μικρή δωροκάρτα, φάνηκε να ενεργοποιούνται τα κέντρα ανταμοιβής, ενώ στους συμμετέχοντες που επέλεξαν να περιμένουν για την μεγάλη ανταμοιβή ενεργοποιήθηκε ο μετωπιαίος λοβός.

Οι εσωστρεφείς μπορεί να έχουν πιο ευαίσθητη αμυδγαλή, αλλά διαθέτουν και έναν καλά εξασκημένο μετωπιαίο λοβό, που μπορεί να τους «φρενάρει» έτσι ώστε να πάρουν την σωστή απόφαση.

Προσωπικά πιστεύω πως αυτή είναι η μεγαλύτερη δύναμη των εσωστρεφών.

Γενικές εντυπώσεις : Η δύναμη των εσωστρεφών

Καταρχάς να ευχαριστήσω τον Κώστα Μιρμίγκο που μου πρότεινε αυτό το βιβλίο.

Η δύναμη των εσωστρεφών δεν με ιντρίγκαρε τόσο για τις διαφορές των εσωστρεφών με τους εξωστρεφείς, αλλά για τον τρόπο που περιγράφει τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις λειτουργίες του.

Προσωπικά πιστεύω ότι είμαι μια μίξη εσωστρεφούς με εξωστρεφή οπότε τα περισσότερα στοιχεία και αναλύσεις μου φάνηκαν χρήσιμες.

Αυτό το βιβλίο αποτέλεσε άλλο ένα λιθαράκι στο σκεπτικό «Πως διαβάζοντας εκλαϊκευμένη επιστήμη μπορείς να καταλάβεις περισσότερο τον εαυτό σου και τους ανθρώπους γύρω σου.»


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα