«Οι καλές ιδέες δεν αναδύονται μέσα από αέρα, αλλά κατασκευάζονται από ένα σύνολο κομματιών»          Steven Johnson

Σε ένα μέρος του βιβλίου «Where Good Ideas Come From», ο Steven Johnson αναφέρει ότι μια καλή ιδέα δεν δημιουργείτε από στιγμές «ΕΥΡΗΚΑ». Αν θέλουμε να έχουμε χρήσιμες ιδέες για εμάς και τους γύρω μας, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τα κομμάτια που ήδη έχουμε. Τα κομμάτια αυτά είναι γνώσεις, καταστάσεις ακόμα και άνθρωποι.

Ενώνοντας τα «κομμάτια» με στόχο τη διάσωση νεογέννητων 

Οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων, όπως τις ξέρουμε και σήμερα διαδόθηκαν στα πλαίσια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, σώζοντας το 75% των παιδιών που ήταν ανήμπορα να κάνουν τα πρώτα βήματα της ζωής τους, χωρίς εξωτερική μηχανική υποστήριξη. Η ιδέα αυτή είχε θεαματικά αποτελέσματα αλλά δυστυχώς τριτοκοσμικές χώρες δεν είχαν την πολυτέλεια να συντηρήσουν αυτές τις μηχανές μιας και τα ανταλλακτικά ήταν δυσεύρετα. Μετά το 2008, ο γιατρός Jonathan Rosen μένοντας για ένα διάστημα σε τριτοκοσμικές περιοχές παρατήρησε τα αυτοκίνητα των κατοίκων συμπεραίνοντας ότι παρά τις δυσχερείς συνθήκες αυτά βρίσκονταν σε αρκετά ικανοποιητική κατάσταση. Παρέθεσε, λοιπόν, την ιδέα στην αρμόδια εταιρεία να κατασκευαστούν θερμοκοιτίδες από ανταλλακτικά που θα προέρχονταν κυρίων από τα Toyota 4Runners που κατέκλυζαν την περιοχή. Μετά από 3 χρόνια, η εταιρεία «Design that Matters» έφτιαξε την πρώτη θερμοκοιτίδα, η οποία μπορούσε να επισκευαστεί χρησιμοποιώντας ανταλλακτικά αυτοκινήτου.

Εξωτερικά, το σχέδιο της ήταν παρόμοιο αν όχι ίδιο με μια οποιαδήποτε θερμοκοιτίδα. Στην καρδιά όμως του μηχανήματος βρίσκονταν μέρη όπως φώτα αυτοκινήτου τα οποία παρείχαν την κατάλληλη θερμοκρασία στο έμβρυο, ανεμιστήρες κλιματισμού, βοηθούσαν στη συνεχή ροή του αέρα καθώς και συναγερμός αυτοκινήτου αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Όταν διάβαζα την ιστορία αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι το κουμπί για να ανοίξει το μηχάνημα είναι το αντίστοιχο κουμπί για τον αναπτήρα του αυτοκινήτου. Τέλος, νομίζω είναι περιττό να πω ότι οι μπαταρίες της θερμοκοιτίδας ήταν από αυτοκίνητο ή μηχανή.

Με αυτό τον συνδυασμό κομματιών έσωσαν και πολύ πιθανόν να συνεχίζουν να σώζουν ζωές.

Εσφαλμένη  Έλλειψη

Μπορεί κάποιος να νομίζει ότι δεν έχει αρκετά «κομμάτια» για να δημιουργήσει μια καλή ιδέα. Πρώτον, είναι σημαντικό να πούμε ότι η λέξη «καλή» είναι καθαρά υποκειμενική. Είναι λογικό πως μοιραζόμενοι με ένα σύνολο ατόμων την ιδέα μας , αναμένεται σε κάποιους να αρέσει , σε άλλους όχι και κάποιους άλλους να μην τους ενδιαφέρει καθόλου.

HTML Image as link Qries

 


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


1 COMMENT

Comments are closed.