Μαθήματα επιβίωσης

Έχετε κανονίσει κάποιο αεροπορικό ταξίδι, φτάνετε στο αεροπλάνο, βρίσκετε τις θέσεις, κάθεστε αναπαυτικά (ή μη αναπαυτικά, ανάλογα την εταιρεία) και ακολουθούν οι οδηγίες από τα μέλη του πληρώματος. Μια από τις πιο σημαντικές αναφέρεται στην περίπτωση έλλειψης οξυγόνου στην καμπίνα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το πλήρωμα φροντίζει να σας πληροφορήσει να βάλετε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου και μετά να βοηθήσετε τους υπόλοιπους. Ακόμα και αν είναι η οικογένεια σας μέσα, προηγείστε εσείς και ακολουθούν οι άλλοι. Διαφορετικά δεν μπορείτε να βοηθήσετε κανέναν. Χωρίς οξυγόνο, είστε ανήμποροι.

«Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για κανέναν άλλον, αν δεν φροντίσεις πρώτα τον εαυτό σου» Terrie Williams

Έτσι, στην καθημερινότητα όπως και στο αεροπλάνο φροντίζουμε τον εαυτό μας πρώτα και στη συνέχεια τους υπόλοιπους.
Μπορεί ο κύκλος σας, η οικογένεια σας, ακόμα και εσείς να θεωρείται αυτήν την συμπεριφορά εγωιστική. Όσο πιο γρήγορα συνειδητοποιήσετε ότι είναι αναγκαία για να φροντίσετε αυτούς που νοιάζεστε και αγαπάτε, τόσο το καλύτερο.

Περιμένοντας αντάλλαγμα

Όταν βάζεις τους άλλους πάνω από εσένα, θα έρθει η ώρα που θα περιμένεις ανταλλάγματα για την επένδυση που έχεις κάνει. Απολύτως λογικό αφού ο άνθρωπος που έπρεπε να φροντίζεις πρώτα έχει αντικατασταθεί από κάποιον άλλον.

Μια πιθανή παρεξήγηση

Πριν χρόνια, όταν ήμουν ακόμη φοιτητής στο δεύτερο έτος, είχα ένα πρόβλημα με το δίκτυο για μια βδομάδα. Ήρθαν δύο φίλοι μου στο σπίτι και μέσα στη κουβέντα τους είπα το πρόβλημα που είχα. Ο ένας έκατσε στον υπολογιστή για να δει τι μπορεί να κάνει. Τον δυσκόλευε αρκετά το πρόβλημα της σύνδεσης και άρχισε να παίρνει τηλέφωνα σε φίλους και γνωστούς σχετικούς με το θέμα. Έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει.

Ο δεύτερος φίλος μου του είπε «Νίκο, μην είσαι τόσο καλός».

Το να φροντίζεις πρώτα τον εαυτό σου, δεν έχει να κάνει με το αν θα προσφέρεις ή όχι την βοήθεια σου στους υπόλοιπους. Για την ακρίβεια, είναι απαραίτητο να βοηθάμε, (όχι, όμως σε σημείο να παραγκωνίζουμε τον εαυτός μας και πιο συγκεκριμένα τις συναισθηματικές μας ανάγκες).

Επιπλέον δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πρώτα να ζητάμε πράγματα από τους άλλους και μετά να δίνουμε.
Στο βιβλίο “Click” ένας βασικός κανόνας για την επικοινωνία είναι:
“Give value first”

HTML Image as link Qries

Ευχαριστώ για την ανάγνωση 🙂

Υ.Γ

Μπορείτε να κάνετε share το άρθρο αυτό σε εκείνον τον φίλο σας που πιστεύει ότι πρέπει πάντα να βοηθάει τους άλλους, παραμερίζοντας τον εαυτό του.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα