Ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες βιολογικές μας ανάγκες. Το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ακόμη και μετά από ένα μόνο 24ωρο χωρίς ύπνο, ενώ τα άλλα συστήματα του οργανισμού δεν αργούν κι αυτά να απορυθμιστούν τελείως. Όλοι έχουμε βιώσει την λόγω έλλειψης ύπνου απουσία εγρήγορσης, τη δυσκολία συγκέντρωσης και τους ανεξέλεγκτους μίνι-ύπνους, που υπό ορισμένες συνθήκες (όπως κατά την οδήγηση) μπορούν να βάλουν ακόμη και τη ζωή μας σε κίνδυνο.

Too busy to sleep?

Στις μέρες μας όμως ο χρόνος είναι χρήμα και συχνά ευχόμαστε να είχε η μέρα 26 ώρες ώστε να προλαβαίναμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις υποχρεώσεις μας. Σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια λοιπόν, ο ύπνος τείνει να αντιμετωπίζεται ως κάτι περιττό που καταλαμβάνει πολύτιμο χρόνο μέσα στη μέρα, όπως κάθε τι φαινομενικά μη παραγωγικό στις ζωές μας. Έτσι έχουμε βρει διάφορους τρόπους για να τον περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό, διατηρώντας τις πνευματικές μας λειτουργίες σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Ο κύριος σύμμαχος των περισσότερων σε αυτή την προσπάθεια είναι ο θαυματουργός καφές. Χρειαζόμαστε ένα, δύο, τρία (ή και περισσότερα!!) ποτήρια την ημέρα: για να ξυπνήσουμε το πρωί, για να μην μας πάρει ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας, για να βγάλουμε λίγο περισσότερο διάβασμα ή δουλειά αργά το βράδυ… Ξεγελάμε κάπως έτσι τον οργανισμό μας ώστε να είναι λειτουργικός ακόμη και με σημαντική έλλειψη ύπνου.

Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου

Τόσο όμως η αντίληψη ότι ο ύπνος είναι χάσιμο χρόνου, όσο και η πεποίθηση ότι μπορούμε να είμαστε πλήρως αποδοτικοί χωρίς να κοιμόμαστε σωστά και αρκετά, είναι ψέμματα. Ψέμματα που λέμε εμείς στους εαυτούς μας ή τα έχουμε καταπιεί αμάσητα από άλλους. Ο σταθερός και επαρκής ύπνος (7-8 ώρες την ημέρα, κατά προτίμηση τις νυχτερινές ώρες) είναι αναντικατάστατος και πολύτιμος για πολλές από τις διεργασίες εξισορρόπησης των συστημάτων του οργανισμού μας. Ακόμη και η ιδέα του μεταμεσονύχτιου διαβάσματος πριν από ένα διαγώνισμα έχει ίσως τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε, καθώς ένα σημαντικό μέρος της αποθήκευσης πληροφοριών στη μνήμη μας φαίνεται να γίνεται αποκλειστικά κατά τον βαθύ ύπνο. Μπορείτε να δείτε αυτό το βίντεο για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες.

Η καφεΐνη από την άλλη, μας έχει γίνει τόσο απαραίτητη ώστε πλέον ο καφές αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ατομικής αλλά και κοινωνικής μας πραγματικότητας. Παρότι δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνος για την υγεία μας, ο καφές από ένα σημείο και μετά γίνεται κάτι παραπάνω από ένα πολύτιμο βοήθημα της καθημερινότητας μας… γίνεται αναγκαίος. Πολλοί αδυνατούν πλέον να ξυπνήσουν και να λειτουργήσουν χωρίς να πιουν μία κούπα καφέ ή/και τον χρειάζονται μέσα στη μέρα για να παραμείνουν σε εγρήγορση. Μία τέτοιου βαθμού εξάρτηση είναι προβληματική από μόνη της, χωρίς καν να συνυπολογίσουμε πόσο κακό κάνει στον πολύτιμο ύπνο μας.

Πόσο σημαντικός είναι ο καλός ύπνος

Είτε μας αρέσει, είτε όχι χρειαζόμαστε εκ φύσεως αρκετό ύπνο και μάλιστα τις ώρες που δεν υπάρχει φυσικό φως. Όσο πολεμάμε αυτή την βιολογική μας ανάγκη, απλά κάνουμε τη ζωή μας αχρείαστα πιο δύσκολη. Η κακή διάθεση, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, η δυσκολία συγκέντρωσης σε κάτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ακόμη και προβλήματα με τη μνήμη μας, μπορεί κάλλιστα να οφείλονται (μεταξύ άλλων) και στις κακές συνήθειες μας γύρω από τον ύπνο: τον σύντομο ύπνο, τον ύπνο μέχρι το μεσημέρι, τον σπαστό ύπνο (λίγο το μεσημέρι, λίγο περισσότερο το βράδυ) ή τις μεγάλες διακυμάνσεις στις ώρες που κοιμόμαστε κάθε μέρα.

Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε πόσο απαραίτητος είναι για τη ζωή μας ο σωστός ύπνος και επαναφέρουμε τις βραδινές μας συνήθειες στα δεδομένα της π.Κ. εποχής (προ Καφεΐνης) τόσο πιο γρήγορα θα νιώσουμε την ανανέωση που φέρνει η καθιέρωση του (όσο γίνεται) σταθερού 7-8ωρου ύπνου και η απελευθέρωση από την ανάγκη για καθημερινό καφέ. Όπως βέβαια συμβαίνει και για πολλά άλλα πράγματα, δεν θα καταλάβουμε τη διαφορά μέχρι να το δοκιμάσουμε και να συνηθίσει ο οργανισμός μας στα νέα δεδομένα.

HTML Image as link Qries

Αν θέλετε να εμπνευστείτε λίγο παραπάνω για να αλλάξετε τις συνήθειες σας γύρω από τον ύπνο κι επειδή το θέμα είναι αρκετά σύνθετο, σας προτείνω αυτή τη λίστα από TED talks! Απολαύστε! 😉

Επίσης θα ήθελα πολύ να ακούσω τις απόψεις σας ή/και τις εμπειρίες σας γύρω από τον ύπνο! Σχολιάστε ελεύθερα εδώ από κάτω ή στη σελίδα του BaktoBlog στο Facebook!

 


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


Previous article“Τι έχεις;”- “Τίποτα”
Next articleΓιατί φοβόμαστε το διαφορετικό;
Είμαι ο Γιάννης και απολαμβάνω απίστευτα να γράφω στον ελεύθερο μου χρόνο για σημαντικά θέματα που με απασχολούν και συνήθως με αγγίζουν προσωπικά, τα οποία αξίζουν λίγη περισσότερη σκέψη από ότι συνηθίζουμε να τους αφιερώνουμε. Μπορείτε να με βρείτε στο facebook αλλά και να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου, στα αγγλικά, στο προσωπικό μου blog (hearmeout103.wordpress.com). Θα ήθελα πολύ να μαθαίνω τις σκέψεις/απόψεις σας πάνω στα θέματα που θίγω, οπότε μην διστάσετε να τις εκφράσετε στα σχόλια ή να επικοινωνήσετε μαζί μου!