Κάπνισμα, μία καταστροφική συνήθεια

Κάπνισμα, μία καταστροφική συνήθεια
0 Shares

Έχω πάρει την απόφαση να μην καπνίσω ποτέ στη ζωή μου. Ως αθλήτρια, ως άνθρωπος που νοιάζεται για την υγεία του δεν μπόρεσα ποτέ μου να καταλάβω την πραγματική ωφέλεια που δίνει το τσιγάρο στον καπνιστή. Η εξάρτηση που προσφέρει όχι μόνο δεν απαλλάσσει τον άνθρωπο από το άγχος και τη νευρικότητα, αλλά τουναντίον, του δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο εθισμό. Ο φανατικός καπνιστής δεν αισθάνεται ελεύθερος μακριά από εκείνο, βιώνει έντονη νευρικότητα και αγωνία και αυτό τον απομακρύνει από την ιδιότητα του ελεύθερου ανθρώπου, του απαλλαγμένου από μεγάλα πάθη και εξαρτήσεις. Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός πως το τσιγάρο είναι η χειρότερη έξις που υπάρχει και με τραγικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία. Οι καρκινογενέσεις, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι σοβαρές καρδιοπάθειες και οι βλάβες στα δόντια και το δέρμα απειλούν τον κάθε καπνιστή, ακόμα και τους παθητικούς αποδέκτες του καπνού των άλλων. Είναι λυπηρό το γεγονός πως ενώ οι ιατροί μιλάνε συνεχώς για το κακό που προξενεί το κάπνισμα, να υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που δε λαμβάνουν αυτούς τους κινδύνους υπόψη.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε και άλλες τραγικές συνέπειες που αυτό επιφέρει, όπως την αντιαισθητική εικόνα του καπνιστή με τη χαρακτηριστική «καπνίλα» να γίνεται αντιληπτή μόλις βρεθείς μαζί του σε έναν κλειστό χώρο. Η αρνητική επίδραση του καπνίσματος στην αισθητική εμφάνιση ενός καπνιστή φαίνεται ιδιαίτερα στα νύχια, τα δόντια και το δέρμα.

Φυσικά, αξίζει να αναφέρουμε και το οικονομικό κόστος –αν και μπροστά στην υγεία αυτό είναι μηδαμινό- το οποίο όμως είναι και αυτό μία πληγή, αφού ο φανατικός καπνιστής ξοδεύει χρήματα τα οποία μπορεί να μην έχει σε αφθονία απλά και μόνο για να καταστρέψει την υγεία του!

Το κάπνισμα συνηθίζεται σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως οι έφηβοι. Η εφηβεία είναι η ηλικία της επανάστασης, και χιλιάδες έφηβοι θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο θα πάνε κόντρα στα κοινωνικά πρέπει και θα γίνουν περισσότερο αποδεκτοί από τις παρέες τους.

Είναι γνωστή η σύνδεση του καπνίσματος με τον σεξουαλικό πόθο –κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον κινηματογράφο- στον οποίο γυναίκες και άνδρες που χαρακτηριζόντουσαν αντικείμενα του σεξουαλικού πόθου κάπνιζαν. Αυτό, ασυνείδητα πέρασε στο μυαλό των εφήβων, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να θεωρούν πως το κάπνισμα θα τους κάνει περισσότερο ποθητούς σεξουαλικά.

Οι φανατικοί καπνιστές κλείνουν τα μάτια και τα αυτιά τους κάθε φορά που τους μιλάς για το κακό που κάνουν στους άλλους και τον εαυτό τους. Έχουν έτοιμες χίλιες δύο δικαιολογίες και προφάσεις, όπως «έτσι και αλλιώς η ατμόσφαιρα γύρω μας είναι μολυσμένη’» ή «και άλλοι καπνίζουν και παραμένουν υγιείς». Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως επιστήμονας γιατρός θα σου μιλήσει με δεδομένα. Σαφώς και υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν καταχρήσεις και παραμένουν υγιείς, η πλειοψηφία των ανθρώπων όμως που πάσχουν από καρκίνο του πνεύμονα, έχει διαπιστωθεί πως ήταν καπνιστές. Έτσι και ο γιατρός θα σου μιλήσει για την πλειοψηφία και θα σου αναφέρει αυτό που έχει αποδείξει η ιατρική έρευνα, ακόμα και αν δεν έχει βλάψει όλους τους ανθρώπους.

Εννοείται πως η ατμόσφαιρα γύρω μας είναι μολυσμένη. Εννοείται πως μπορείς να αναπνεύσεις τα καυσαέρια ενός αυτοκινήτου τα οποία βλάπτουν σοβαρά την αναπνευστική λειτουργία. Όμως, η διαφορά με τον καπνιστή είναι ότι δεν το κάνουμε εσκεμμένα, δε θα βάλω με τη θέλησή μου το πρόσωπο σε ένα αυτοκίνητο για να αναπνεύσω το καυσαέριο, το υφίσταμαι βιαίως πολλές φορές. Σε αντίθεση με τον φανατικό καπνιστή, ο οποίος δηλητηριάζει τον εαυτό του με τη θέλησή του και βλάπτει εν γνώσει του τον εαυτό του.

Το κάπνισμα δε μας βλάπτει μόνο σωματικά, μας υποδουλώνει και πνευματικά. Γίνεσαι σκλάβος μίας νοσηρής συνήθειας και δεν μπορείς μακριά από εκείνη να αισθανθείς πραγματικά ευτυχισμένος και χαρούμενος.

Οι ενημερωτικές καμπάνιες πρέπει να αυξηθούν με ενημερώσεις στα σχολεία και την τηλεόραση, η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων σε ανήλικα άτομα πρέπει να απαγορευτεί και οι γονείς ακόμα και αν καπνίζουν, ας μην το κάνουν μπροστά στα παιδιά τους.
Ας γίνουμε ελεύθεροι άνθρωποι και ας μην εξαρτάμε τη χαρά μας από υποκατάστατα..


Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δημοσιογράφος. Η Ψυχολογία είναι ένα από τα αγαπημένα αντικείμενα μελέτης της διότι μελετά τα μύχια και τα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης, μαζί με τη Φιλοσοφία. Η γραφή είναι για αυτή ένας τρόπος ζωής, ένα ξέσπασμα και μία φυγή από την κουραστική πραγματικότητα.