Όταν άρχισα να διαβάζω βιβλία, τα διάβαζα γιατί ήθελα να βρω τις σωστές απαντήσεις. Στην πορεία κατάλαβα ότι εκτός από τον κλάδο της φυσικής όπου οι σωστές απαντήσεις επιβεβαιώνονται με μια αλληλουχία πειραμάτων και οι λάθος καταρρίπτονται με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, στον τομέα της αυτοβελτίωσης δεν υπάρχει μια μυστική φόρμουλα.

Οπότε άρχισα να ψάχνω διαφορετικές πραγματικότητες, δηλαδή διαφορετικές οπτικές γωνίες. Στο βιβλίο “The parallel universes of self” παρομοιάζει την πραγματικότητα με τη σχέση ενός ακροατή και της τηλεόρασης. Το κανάλι που βλέπει ο ακροατής παρομοιάζεται με τη συναισθηματική κατάσταση που έχει  ο ακροατής. Ο ακροατής μπορεί να αλλάξει κανάλι (συναισθηματική κατάσταση) , όποτε αυτός επιθυμεί.

Μακάρι να ήταν έτσι και στην πραγματική ζωή…

Κενό και αναπνοή

Τώρα που το σκέφτομαι σύμφωνα με τον Eckhart Tolle το μόνο που χρειάζεται για να μεταβείς από μια συναισθηματική κατάσταση στην άλλη είναι «μια συνειδητή» αναπνοή (one conscious breath). Στην ουσία λέει ότι αν παρατηρήσεις την αναπνοή σου και πιο συγκεκριμένα την εισπνοή και την εκπνοή σου , καταλαβαίνεις ότι υπάρχει ένα κενό. Μάλιστα πολύ συχνά μέσα στα βιβλία του δεν παραλείπει να κάνει αναφορές στον κενό χώρο.

Ας μου επιτραπεί η έκφραση «παίχτης» για όποιον μπορεί να αλλάζει τη συναισθηματική του κατάσταση με μια μόνο αναπνοή. Προσωπικά απέχω χιλιόμετρα :P.

Δείτε το βίντεο «Eckhart Tolle Space Consciousness» από το κανάλι «ish» για να πάρετε μια γεύση από τα λεγόμενα του Eckhart.

Γυρνώντας όμως στην έννοια του κενού, είναι όντως έτσι τα πράγματα;

HTML Image as link Qries

Κενό και επιστήμη

Όταν είχα διαβάσει αυτή τη φράση για πρώτη φορά πριν πολλά χρόνια, ήμουνα σκεπτικός. Παράλληλα παρακολουθούσα στη σχολή το μάθημα της κβαντομηχανικής. Κάποια στιγμή ο καθηγητής στα εισαγωγικά μαθήματα είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ύλης είναι κενό. Μόλις το άκουσα θυμήθηκα τη συμβουλή του Tolle…

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι το 99,9999999% του σώματος μας είναι κενό. Αν παρομοιάζαμε το μέγεθος του πυρήνα ενός ατόμου με ένα φιστίκι τότε το άτομο θα είχε το μέγεθος ενός σταδίου. Αν δεν υπήρχε αυτός ο κενός χώρος τότε όλη η ανθρωπότητα θα χωρούσε σε ένα κύβο ζάχαρης!

Ένα από τα άρθρα πάνω σε αυτό το θέμα έχει πλάκα γιατί τελειώνει με την πρόταση: «Το πολύ σημαντικό σώμα σου είναι κατά κάποιον τρόπο ένα σύμπλεγμα από κενούς χώρους σε έναν άδειο πλανήτη που είναι σε ένα άδειο Σύμπαν. Αλλά τουλάχιστον εσύ έχεις ένα μεγάλο αμάξι.»

Καταλαβαίνουμε ότι ο συγγραφέας έχει αρχίσει να κουράζεται με τον υλισμό 😛

Γυρνώντας πίσω στο θέμα μας, είμαστε αρκετά τυχεροί να ζούμε στην εποχή που η επιστήμη αποδεικνύει ή καταρρίπτει φαινόμενα που πιστεύω πως  είναι απόρροια κυρίως των  θρησκειών.

Όπως και να έχει μπορείτε να δοκιμάσετε, να παρατηρήσετε την αναπνοή σας, να παρατηρήσετε το κενό που υπάρχει. Ο λόγος που το κάνω τον τελευταίο καιρό είναι γιατί με βοηθάει στην διαχείριση της έντασης που νιώθω μερικές φορές, οπότε σας το συνιστώ.

Πηγές

1)   https://www.sciencealert.com/99-9999999-of-your-body-is-empty-space

2)   https://www.symmetrymagazine.org/article/the-particle-physics-of-you

3)  «The Power of Now» / H δύναμη του τώρα – Eckhart Tolle (Αγοράστε το βιβλίο εδώ)

4)  «Για μια νέα ζωή» – Eckhart Tolle (Αγοράστε το βιβλίο εδώ)

5)   «Meditations for a New Earth» 

6)    The parallel universes of self 

7)   https://www.youtube.com/watch?v=dBRKUOaDqhg


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα