Από την κοινωνική ομάδα που διαμορφώνουν οι μαθητές ενός σχολείου έως και ένα εργασιακό περιβάλλον παρατηρείται ένας άγραφος, θα λέγαμε, κανόνας, ένας σκοπός ή στόχος που παροτρύνει τα μέλη της ομάδας να αφήσουν τις διαφορές τους και να συγκεντρωθούν στον κοινό στόχο. Ο κόσμος είναι γεμάτος από τέτοιου είδους κοινωνικά σύνολα τα οποία πολλές φορές «τέμνονται» μεταξύ τους.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν προβάλλει ο καθένας από εμάς σε μεγάλο βαθμό την μοναδικότητα του;

Τα υπόλοιπα μέλη εξωτερικά θα κάνουν υπομονή ή και θα επαινέσουν ακόμη την διαφορετικότητα, την ικανότητα του διαφορετικού μέλους να «σπάει» τους κανόνες, ακόμα και αν είναι κανόνες που έχουν φτιάξει τα υπόλοιπα μέλη. Στην πραγματικότητα, όμως, η προβολή του διαφορετικού συνεπάγεται το αίσθημα της ανησυχίας και της ανασφάλειας στους υπόλοιπους.

Χρειάζεται, λοιπόν, μαεστρία για να βάλουμε στη δουλειά μας το προσωπικό μας στοιχείο παραμένοντας παράλληλα, μέσα στα ευρεία κοινωνικά πλαίσια, ακολουθώντας τους κανόνες. Με λίγα λόγια, στα πρώτα στάδια, ο κομφορμισμός είναι απαραίτητο στοιχείο.

Πότε μπορώ να αλλάξω τους κανόνες;

Όλοι αντιδράνε κυρίως λεκτικά σε αυτά που τους ενοχλούν, σε αυτά που επιθυμούν να αλλάξουν. Λίγοι είναι αυτοί που μιλάνε με τις πράξεις και όχι τόσο με το λόγια. Ας παραδειγματιστούμε από τους ανθρώπους που κύριο μέσο έκφρασής τους είναι οι πράξεις και όχι οι λέξεις.

«Αυτό που κάνεις φωνάζει τόσο δυνατά που δεν ακούω τι μου λες» Ralph Waldo Emerson

Οι κανόνες αλλάζουν όταν μαθαίνεις πως λειτουργεί το εκάστοτε σύστημα και όχι όταν απλώς διαμαρτύρεσαι. Το αφομοιώνεις και πραγματοποιείς μικρές συστηματικές αλλαγές. Όταν έχεις μάθει πως λειτουργεί το σύστημα σημαίνει ότι έχει περάσει χρόνο μελετώντας το και δουλεύοντας πάνω σε αυτό. Έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που αρχικά ήταν σκεπτικοί στις νέες μεθόδους σου. Ο αρχικός κομφορμισμός θα μετατραπεί στον μοχλό για την αλλαγή των κανόνων.

Οι λίγοι έμπιστοι

Μέχρι ο κομφορμισμός να αποφέρει τους καρπούς του, συζήτησε τις ιδέες σου στους ανθρώπους που έχεις στη ζωή σου ως «έμπιστους».  Οι πρωτότυπες ιδέες δεν είναι για όλους. Μην χάνεις χρόνο αναλύοντας τα σχέδια σου σε άτομα που δεν ενδιαφέρονται ή ακόμα χειρότερα σε αυτούς που θέλουν να τις κλέψουν.

HTML Image as link Qries

Σε ένα κομβικό σημείο της ζωής μου, κατάλαβα ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα με συμπαθούν, άνθρωποι που θα με αντιπαθούν και άνθρωποι που θα είμαι ουδέτερος για αυτούς. Αν το σκεφτούμε καλά είναι το πλέον λογικό, είναι η φυσική συνέπεια του να προσπαθείς να μην ικανοποιήσεις τους πάντες.

Δίνοντας προτεραιότητα στους ανθρώπους που έχουμε καλές σχέσεις, ανάμεσα σε αυτούς είναι λίγοι έμπιστοι που είναι εκεί για να ακούσουν πραγματικά τα μεγαλεπήβολα σχέδια μας, να μας δώσουν και να τους δώσουμε ιδέες. Ακόμη είναι εκεί για μας να μας ενθαρρύνουν, να μας  δώσουν κουράγιο όταν οι συνθήκες είναι εναντίον μας ή να μας επιπλήξουν, να μας συμβουλέψουν ή να μας επισημάνουν πως αποκλίναμε από τον στόχο μας βοηθώντας μας να επανέλθουμε επικεντρωμένοι εκ νέου στην επιθυμητή μας πορεία .

Το κείμενο αυτό ήταν το δεύτερο από τη σειρά τριών κειμένων που έχουν ως θέμα «αρνητικές αρετές και πώς να τις χρησιμοποιήσετε», κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και subscribe για να παραμένετε ενήμεροι.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα