Εαν λοιπόν ζεις στην Ελλάδα του 2018,σίγουρα τα τελευταία 8-9 χρόνια ακούς καθημερινά για την οικονομική κρίση και εννοείται πως ζεις τις συνέπειες της σε όλο τους το μεγαλείο. Είναι πλέον δυστυχώς αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.Είναι δηλαδή δεδομένο πως η κρίση δυσκολεύει την δική σου ζωή και των γύρω σου.

Γράφει η Τζορτζιάνα από το thetzolittlestories.blogspot.gr. Κάνε like στη σελίδα της στο Facebook Thetzolittlestories!

Τις τελευταίες μέρες συνειδητοποίησα πως αφού ανήκω στην ‘τυχερή’ γενιά όπου η ενήλικη ζωή μου ξεκίνησε μέσα στην κρίση,ουσιαστικά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου είναι προσαρμοσμένο στα δεδομένα της κρίσης.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εγώ και άλλοι τόσοι χιλιάδες νέοι που ανήκουν στην δική μου γενιά,δεν ξέρουμε πως είναι να κυλάνε όλα ομαλά στην ζωή σου.

Τι εννοώ?

Την εποχή πριν την κρίση, οι νέοι έπαιρναν το πτυχίο τους και δεν ξέρανε ποια δουλειά να πρώτο διαλέξουν.Ήταν στο χέρι τους σε ποια εταιρία θέλουν να δουλέψουν και όχι στο ποιος ‘καλός’ εργοδότης θα σου κάνει την τιμή να σε προσλάβει(το πιο πιθανό part time) και ας έχεις δυο τρία πτυχία και μεταπτυχιακά.

Δεν αναγκάζονταν να συμβιβαστούν δηλαδή, με επιλογές που δεν ήταν άξιες των ικανοτήτων τους.Τις περισσότερες φορές το αντίθετο συνέβαινε, άτομα χωρίς καθόλου δεξιότητες είχαν τα γνωστά σε όλους μας ‘μέσα’ και ως δια μαγείας είχαν μια τόσο ακριβοπληρωμένη δουλειά που τώρα ούτε και αν έχεις διδακτορικά δεν μπορείς να την φτάσεις.

HTML Image as link Qries

Η δική μου γενιά δεν πρόλαβε να ζήσει την ΄χρυσή΄ περίοδο όπου σχεδόν όλοι οι νέοι ζούσαν χωρίς έννοιες, άγχος και την αίσθηση της ανασφάλειας εμποτισμένη στο μυαλό τους.
Οι έννοιες περιορίζονταν στην επιλογή τρόπου διασκέδασης και προορισμού του επόμενου ταξιδιού τους, όπως άλλωστε είναι φυσιολογικό σε αυτήν την ηλικία.

Μόνο που εκείνη την περίοδο οι νέοι τα ζούσαν όλα στην υπερβολή τους και έμεναν μόνο στο φαίνεσθαι. Η μόνη έννοια για τους περισσότερους ήταν η εικόνα τους και πως φαίνονται στους άλλους. Υπήρχε μια ασύστολη τάση για σπάταλη και καλοπέραση.

Όλα ήταν πιο ρηχά και δεν χρειαζόταν να μπουν οι νέοι σε βαθύτερες σκέψεις για το μέλλον τους και την ζωή τους.Θα μπορούσα να πω ότι ζούσαν ένα όμορφο όνειρο πιστεύοντας ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.

Για μένα η κρίση δεν είναι μόνο ο μπαμπούλας που μας κυνηγά, αλλά η ευκαιρία να γίνει ένα ωραίο ξεσκαρτάρισμα.Να φανεί ποιοι αξίζουν και ποιοι όχι(χωρίς δυστυχώς όμως οι πρώτοι να ανταμείβονται).

Άρχισαν οι άνθρωποι να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στα πιο σημαντικά πράγματα στην ζωή τους.Η δημιουργικότητα έχει φτάσει στο ζενίθ μέσα στην κρίση ,νέες και καινοτόμες ιδέες έχουν γεννηθεί στους περισσότερους τομείς. Εναλλακτικοί τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας, εναλλακτικοί τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων και καινούργιες ιδέες μπήκαν δειλά δειλά στην ζωή όλων μας.

Ευτυχώς πλέον νέοι και μη,έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από το φαίνεσθαι και στρέφονται προς το είναι. Ψάχνονται όλοι περισσότερο και δεν θεωρούν τίποτα δεδομένο. Προσπαθούν και παλεύουν για να φτάσουν τους στόχους τους και δεν επαναπαύονται.

Αν μιλήσω για μένα προσωπικά, μου αρέσει που άρχισα να καταλαβαίνω από νωρίς στην ζωή μου ότι τίποτα δεν σου χαρίζεται και ότι όλα έχουν το τίμημα τους.

Γίνομαι πιο δυνατή, ψάχνομαι περισσότερο και παρόλο που υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που στην εποχή αυτή νιώθω ότι με πνίγουν και θα ήθελα να τα αλλάξω, προσπαθώ να σταθώ στα θετικά που μπορείς να πάρεις από αυτή την κατάσταση και να τα αξιοποιήσεις αναλόγως.

Η κρίση αυτή με βοήθησε να συνειδητοποίησω ότι στην ζωή γενικά πάντα θα υπάρχουν δύσκολες στιγμές, πάντα θα υπάρχουν άδικιες,αν αναξιοκρατία, δυσμενείς συνθήκες που θα σε θυμώνουν και θα σε στεναχωρουν.Αλλά η επιλογή θα είναι πάντα δική σου,να τις δεις ως εμπόδια ή να ως ευκαιρία να δεις την ζωή από μια διαφορετικη οπτική γωνία.
Δεν θα αλλάξει κάτι αν απλά μιζεριάζουμε και τα βλέπουμε όλα μαύρα.

Κρίση είναι λοιπόν, θα περάσει!(καλά γεράματα)


Θέλεις να γράψεις και εσύ guest άρθρο στο baktoblog; Κάνε “κλικ” εδώ!


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα