Τα τελευταία χρόνια η θετική σκέψη έχει γίνει ένας ευρέως διαδεδομένος όρος στην ψυχολογία αλλά και στη κοινωνία μας.

Γράφει ο Σωτήρης Τσέλιγκας από το greatmind.gr . Ακολούθησε την σελίδα του greatminds.gr στο Facebook για νέα άρθρα, σεμινάρια και βιβλία.

Τι είναι όμως η θετική σκέψη σύμφωνα με την ψυχολογία ;

Σίγουρα η θετική σκέψη δεν έχει να κάνει με την λανθασμένη αντίληψη που έχει επικρατήσει ό,τι αγνοούμε την πραγματικότητα και δεν ασχολούμαστε με τα προβλήματα που επικρατούν γύρω μας .

Θετική σκέψη σημαίνει περισσότερο θετική στάση, θετική στάση ζωής.

Με άλλα λόγια το να μπορούμε να μένουνε θετικοί ακόμα και μέσα στις πιο αρνητικές καταστάσεις.

Αυτό βέβαια παίρνει χρόνο για να μπορέσει να γίνει και χρειάζεται δουλεία με τον εαυτό μας.

Θετική στάση ζωής σημαίνει να μπορώ οραματίζομαι το θετικό δηλαδή αυτό που θέλω να συμβεί ακόμα και αν δεν υπάρχει κανένα σημάδι στον εξωτερικό κόσμο που να με βοηθάει.

HTML Image as link Qries

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα νιώσω άσχημα η πως δεν θα νιώσω αισθήματα λύπης ή πόνου ,αυτό είναι αναπόφευκτο.

Η θετική σκέψη δεν έχει να κάνει μόνο όμως με εξωτερικές καταστάσεις αλλά και με εσωτερικές συνθήκες , δηλαδή απόψεις πεποιθήσεις αλλά και σκέψεις που κάνω για τον εαυτό μου.

Θα έλεγα πως κυρίως ο θετικός τρόπος σκέψης επικεντρώνετε στον εαυτό μας παρά σε όλα τα άλλα και το να επικεντρώνετε κανείς στον εαυτό του ίσως είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσει να παραμείνει θετικός στην καθημερινότητα του.

Πως επικεντρώνομαι όμως στον εαυτό μου ;

Για να το καταφέρεις αυτό μπορείς να ξεκινήσεις να παρατηρείς τις σκέψεις σου, αφού εξοικειωθείς με αυτό και αρχίσει να γίνετε μια αυτόματη διαδικασία θα αρχίσεις να παρατηρείς τα συναισθήματα που σου δημιουργούν οι σκέψεις που κάνεις και εκεί είναι που μπορείς να επιλέξεις να σταματήσεις μια αρνητική σκέψη η οποία σου προκαλεί ένα αρνητικό συναίσθημα .

Βέβαια αυτή είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει ξανά και ξανά για να μπορέσεις να απαλλαγείς από τις αρνητικές σου σκέψεις μια και το πιο πιθανόν είναι να βρίσκονται καλά ριζωμένες μέσα σου και να σου δημιουργούν έντονα συναισθήματα τα οποία χρειάζονται αρκετή αυτοπαρατήρηση ώστε να διαλυθούν .

Η παρατήρηση της αναπνοής και ο διαλογισμός είναι κάτι που επίσης μπορεί να βοηθήσει την διαδικασία αλλά και η αυτοπαρατήρηση στην καθημερινότητα είναι μια μορφή διαλογισμού.

Πως μπορώ να κρατήσω μια θετική στάση ζωής ;

Ζώντας μια καθημερινότητα γρήγορη και αγχωτική είναι δύσκολο να πούμε ό,τι όλα είναι καλά, πως δεν υπάρχουν προβλήματα κτλ.

Το θέμα εδώ είναι να προσπαθούμε για κάτι καλύτερο ακόμη και εάν τίποτα δε φαίνεται να πηγαίνει προς τα εκεί που θέλουμε.

Καμιά φορά ίσως το μόνο που μας έχει απομείνει είναι μια ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά και τίποτα παραπάνω.

Πέρα όμως από τη θετική σκέψη την θετική προβολή τον οραματισμό και ένα σωρό άλλες τεχνικές που υπόσχονται ό,τι θα προσελκύσουν όλα όσα θέλεις και πως θα λύσουν όλα σου τα προβλήματα η μια και μοναδική τεχνική που υπήρχε πάντοτε και απέδιδε πάντοτε είναι το να δράσεις.

Τι θα πει αυτό ;

Κάνε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση που θέλεις να αλλάξει , κάνε κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις καλά, θέσε ένα στόχο η οτιδήποτε άλλο θεωρείς ότι πρέπει να κάνεις.

Το να σκεφτόμαστε θετικά είναι καλό αλλά το να μένουμε μόνο σε αυτό περιμένοντας να αλλάξει κάτι δεν είναι και τόσο σοφό.

Συνειδητοποίησε πως η ζωή σου είναι δική σου ευθύνη και ό,τι μα ό,τι και αν γίνεται στον έξω κόσμο εσύ μπορείς να καταφέρεις αυτό  που θες αρκεί να το θες πολύ ,πράγμα που σημαίνει πως είσαι έτοιμος να διεκδικήσεις αυτά που πρέπει και να κάνεις ό,τι χρειάζεται να γίνει.

Θα έχεις ακούσει πως η ευτυχία είναι επιλογή, όμως δεν είναι καθόλου απλό στην πράξη όλο αυτό.

Παρόλα αυτά οφείλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο που μπορούμε και με μια θετική στάση ζωής να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε.

Όμως μην ξεχνάς πως η θετικός τρόπος σκέψεις πρέπει να συνοδεύετε από πράξεις αλλιώς δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα στη ζωή σου.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα