Το Mastery θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Εύδοξος έτσι ώστε οι φοιτητές και φοιτήτριες να λαμβάνουν πρακτικές ιδέες για την αντιμετώπιση των επερχόμενων επαγγελματικών προκλήσεων (τζάμπα ιδεάρες δίνω στο υπουργείο…). Το βιβλίο κάνει μια βουτιά σε ενδιαφέρουσες ιστορίες πολιτικών, κοινωνικών και επιστημονικών προσώπων, δίνοντας παράλληλα πρακτικές συμβουλές για την ανάπτυξη των επαγγελματικών σου δεξιοτήτων.

Σαν αναγνώστης μπορείς να εντάξεις το βιβλίο σε μια από τις δύο γενικευμένες κατηγορίες (και μια μυστική τρίτη επιλογή για τους “τυχερούς”).

Mastery-Robert Greene – Δες το βιβλίο εδώ.

1)Ένα ευχάριστο βιβλίο που θα διαβάσεις μια φορά.

2)Ένας οδηγός στον οποίον θα ανατρέχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα δοκιμάζοντας τις ιδέες του.

3)Είσαι φίλος του Μπάκουλη, δεν χρειάζεται να διαβάσεις το βιβλίο, σε πρήζει ο ίδιος κάνοντας σου προφορικά review μέρα παρά μέρα.

Παρακάτω θα δούμε την κορυφή του παγόβουνου για να σε πείσω να αγοράσεις το βιβλίο ανακαλύψεις μερικές από τις ιδέες του βιβλίου.

Ακούγοντας το ένστικτό σου

HTML Image as link Qries

Το βιβλίο «ανοίγει αυλαία» με την εσωτερική του φωνή και τη σημαντικότητα να μπορείς να την ακολουθήσεις. Ποιο είναι το μικρό (ή μεγάλο) κομμάτι της δουλειάς που σε καλεί περισσότερο από τα υπόλοιπα; Τι είναι αυτό που όταν το κάνεις νιώθεις ότι είσαι στο στοιχείο σου; Το μυστικό είναι να είσαι παρατηρητικός/η για να το εντοπίσεις. Πολλές φορές επηρεαζόμενοι από τον περίγυρο μας, δεν ακούμε καθαρά, καταλήγοντας να κάνουμε μια δουλειά η οποία δεν ανταποκρίνεται στις εσωτερικές μας ανάγκες. Πάντα όμως η φωνή αυτή είναι εκεί και μας περιμένει να δράσουμε.

Φαντάσου την εσωτερική σου φωνή σαν ένα δωμάτιο στο σπίτι σου. Το δωμάτιο είναι πάντα εκεί και σε περιμένει να μπεις. Μπορεί μέσα σπίτι να γίνεται ένα πάρτι και το δωμάτιο να φαίνεται βαρετό, τουλάχιστον εξωτερικά, αλλά τελικά αξίζει να μπεις γιατί μέσα από αυτό το δωμάτιο μπορεί να ανακαλύψεις τον λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι εδώ. Όσο κλισέ και να ακούγεται, άλλο τόσο αξίζει η προσπάθεια να δεις τι μπορεί να συμβεί ακολουθώντας το ένστικτό σου.

Μερικοί άνθρωποι δεν γίνονται αυτό που πραγματικά προορίζονται να γίνουν. Σταματούν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους και ενστερνίζονται το γούστα των άλλων. Καταλήγουν να φορούν μια μάσκα, κρύβοντας την πραγματική τους φύση” απόσπασμα του βιβλίου Mastery.

Το πιο πιθανό είναι να συναντήσεις εξωτερικές (και ακόμα χειρότερα) εσωτερικές αντιστάσεις. Ο ίδιος σου εαυτός δεν θα σου δίνει χώρο για να σκεφτείς καθαρά και να αφουγκραστείς αυτό που πραγματικά σε καλεί.

Είναι σημαντικό να έχεις μέντορες;

Το κύριο μέσο για την εκμάθηση σου από την ώρα που γεννήθηκες είναι το βιβλίο και ανάλογα την σχολή που πέρασες, τα εργαστήρια. Ακόμα όμως και το πιο καταρτισμένο εργαστήριο τις περισσότερες φορές δεν αντιπροσωπεύει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεις ως επαγγελματίας. Αυτό που φαίνεται να εκλείπει είναι η σωστή σύνδεση μεταξύ των θεωρητικών και των πρακτικών γνώσεων. Έχοντας συνηθίσει στην συνεχή απορρόφηση πληροφορίων και την διατύπωση τους στην αντίστοιχη εξεταστική, ο εγκέφαλος δεν εκπαιδεύεται στην ικανότητα του να λύνει προβλήματα. Μην ανησυχείς όμως φίλε αναγνώστη, η πραγματικότητα πολύ σύντομα θα σου χτυπήσει την πόρτα μιας και θα έρθει η στιγμή που θέλοντας και μη θα μάθεις να σκέφτεσαι πολύ διαφορετικά από τον παθητικό τρόπο που είχες μάθει.

Σε αυτή τη διαδικασία η ομαλή προσγείωση είναι τόσο ανεπιθύμητη όσο και επικίνδυνη. Δεν χρειάζεται να μπεις «με το μαλακό» στον πραγματικό κόσμο του εργασιακού περιβάλλοντος. Αυτό που θα σου γλιτώσει πολύ χρόνο είναι ένας μέντορας, ο οποίος θα αναδεικνύει τα λάθη σου και θα σε γεμίζει με πρακτικές γνώσεις. Φαντάσου εσένα με όλες τις θεωρητικές σου γνώσεις στη μια μεριά ενός γκρεμού και απέναντι όλες οι πρακτικές γνώσεις και ο τρόπος δουλειάς ο οποίος δεν υπάρχει σε κανένα βιβλίο, ο μέντορας αποτελεί την γέφυρα μεταξύ των δύο.

“Ο λόγος που χρειάζεσαι μέντορες είναι απλός: Η ζωή είναι μικρή και η ενέργεια σου περιορισμένη” απόσπασμα του βιβλίου Mastery.

Το μεγαλύτερο λάθος που θα κάνεις στη δουλειά σου

Όταν είμασταν μικροί η κύρια οδός που λαμβάναμε αποδοχή στο σχολείο ήταν η συμμετοχή στο μάθημα. Σίγουρα κάποια στιγμή θα έχεις ακούσει το γνωστό σχόλιο «Ο Κωστάκης δεν συμμετέχει πολύ στην τάξη και δεν μιλάει πολύ στα άλλα παιδιά» σαν ένα αρνητικό χαρακτηριστικό για το παιδί. Θέλω να πιστεύω ότι οι δάσκαλοι πλέον ανοίγουν κάνα βιβλίο (συγκεκριμένα τη “Δύναμη των εσωστρεφών“) μαθαίνοντας για τις εσωστρεφείς τάσεις με σκοπό να αναπροσδιορίσουν αυτή την πέρα για πέρα εσφαλμένη αντίληψη. Όπως και να ‘χει, η σύνδεση της αποδοχής με την συμμετοχή κατά πάσα πιθανότητα είναι ριζωμένη μέσα σου.

Δυστυχώς αυτή η αντίληψη έχει περάσει και στο περιβάλλον εργασίας μας. Με το που πιάνουμε δουλειά θεωρούμε ότι πρέπει να αποδείξουμε πόσο καλοί είμαστε. Σύμφωνα με το Mastery, αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι καταστροφική. Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε για τη δουλειά μας, ειδικά στην αρχή της πορείας μας τις περισσότερες φορές δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα. Τα σχόλια που λαμβάνουμε πηγάζουν από τις προσδοκίες που έχουν θέσει οι συνεργάτες μας και προβάλουν πάνω μας (ειδικά αν είμαστε νέοι). Χαιρόμαστε που λαμβάνουμε θετικά σχόλια ξεχνώντας ότι αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα. Χωρίς καν να το καταλάβουμε δουλεύουμε πλέον για να μας επικροτήσουν οι συνάδελφοι μας και όχι για την εκμάθηση της ίδιας της δουλειάς και των πρακτικών γνώσεων.

“Η καλή εντύπωση των συναδέλφων σου, τους πρώτους μήνες, θα πρέπει να προέρχεται από την δίψα σου να μάθεις πράγματα και όχι από την διάθεση να κατακτήσεις την κορυφή ενώ ακόμα δεν είσαι έτοιμος.” απόσπασμα του βιβλίου Mastery.

Το υπόλοιπο παγόβουνο

 Σε αυτό το άρθρο αφιερώσαμε χρόνο σε ιδέες που αποτελούν το 0.1% (και πολλά λέω) του βιβλίου. Αν σε ενδιαφέρει το βιβλίο, μπορείς να το αγοράσεις από εδώ. Αν έχεις κάποια περεταίρω απορία γράψε σχόλιο από κάτω ή επικοινώνησε μαζί μου.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα