Μια χειμαρρώδης αποτύπωση εμπειριών ψυχής το βιβλίο της Σοφίας Προκοπίδου ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΑΣ. Ένας ύμνος στη ζωή, με όλες τις δυσκολίες που σου επιφυλάσσει, αλλά και στο θάνατο που βιώνεται σαν τη μεγαλύτερη γιορτή, όταν έρχεται με τη σωστή προετοιμασία ψυχής την κατάλληλη στιγμή.
Γράφει η Γιούλια Πομπόρτση, συγγραφέας των βιβλίων «Παραμύθια για Μεγάλα Κορίτσια», «Όταν οι αριθμοί φωτίζουν την καρδιά» και «Ραντεβού όταν ζήσεις».
Στην πρώτη ιστορία η γριά Λεμόνα πλήρης χρόνων αποχαιρετά συγγενείς και φίλους μέσα σε μια αγαπητική ατμόσφαιρα. Υποδέχεται με χαμόγελο το θάνατο σαν μια γέννηση σε άλλη διάσταση. Γαλήνια απελευθερώνει μια αιώνια ψυχή από ένα φθαρτό σώμα για το επόμενο ταξίδι της.
Στη δεύτερη ιστορία η θεία Σόνια περνά κι αυτή το δικό της Γολγοθά μέσα από την ατεκνία αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να δημιουργεί μικρούς καθημερινούς Παραδείσους στο πάντα ανοιχτό και φιλόξενο σπίτι της.
Στην ιστορία του μικρού Στάλιν η Σοφία μας δίνει ένα εξαιρετικό ρητό .Η εξουσία είναι σαν τον έρωτα ,σε κάποιους δίνει φτερά και άλλους τους αλυσοδένει.
Το συμβόλαιο ψυχής αποτυπώνεται στην ιστορία του θείου Κώστα που θεωρεί ηθική του υποχρέωση να φτύσει τον Λένιν έστω και σαν σορό πριν εγκαταλείψει τη χώρα αποτείνοντας έτσι φόρο τιμής σε όλους τους δικούς του που πέθαναν άδικα εξ αιτίας του.
Αλλά και στις υπόλοιπες ιστορίες, ο έρωτας, ο θάνατος, η ανέχεια και η διαρκής μεταβολή των εξωτερικών συνθηκών μας διδάσκουν ότι η προσαρμοστικότητα είναι η μόνη στάση ζωής που μπορεί να διαφυλάξει την φλόγα της ψυχής.
Μέσα από τις ιστορίες της Αντιγόνας γινόμαστε κοινωνοί των βάρβαρων καιρών και των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών των Ελλήνων που έζησαν την εποχή του Σταλινισμού στην τότε Σοβιετική Ένωση. Οι σελίδες είναι ποτισμένες από τον ατελείωτο καθημερινό φόβο για την παραμικρή εκδήλωση ελευθερίας που αφορούσε την Ελληνική καταγωγή, την Χριστιανική πίστη, αλλά και απλές καθημερινές φράσεις και αντιδράσεις.
Οι ψυχές των ηρώων της Σοφίας, που υπήρξαν αληθινά πρόσωπα, υποφέρουν αλλά δεν υποκύπτουν. Η ελπίδα του επαναπατρισμού και η εξιδανίκευση της Ελλάδας είναι η κρυφή άσβεστη φλόγα που τους δίνει την υπομονή και το κουράγιο να συνεχίσουν να ζουν. Η αντίστασή τους δημιουργεί ένα αγαπητικό μικρόκοσμο όπου η ζεστή φιλοξενία, το νοιάξιμο και η φιλία παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα τραπέζια τους γεμίζουν με Ποντιακές λιχουδιές, αλλά η αγάπη είναι αυτή που ευλογεί τις συνευρέσεις τους.
Παρότι βρίσκονται στο θόλο του Μεγάλου αδελφού καθώς βομβαρδίζονται από συνεχείς υποχρεωτικές ραδιοφωνικές εκπομπές και εφημερίδες του συστήματος όχι μόνον δεν συντονίζονται ποτέ με το σύστημα αλλά το χρησιμοποιούν για να αναζωπυρώσουν την πίστη στην Ποντιακή παράδοσή τους.
Η Ελλάδα με τη μορφή της ποθητής ερωμένης πρωταγωνιστεί στα όνειρά τους. Την ζωντανεύουν σε εθνικές επετείους, σε διοργανώσεις με μασκαρεμένους τίτλους για να μην κινήσουν υποψίες και απολαμβάνουν σαν διωκόμενοι εραστές τη μέθη της ψυχής τους.
Η εμπειρία της Αντιγόνας όταν φθάνει στην Ελλάδα φυσικά δεν είναι αντάξια των προσδοκιών της, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε κάθε μεγάλο έρωτα. Οι ανθρώπινες σχέσεις ατονούν και ο πρωταγωνιστής της καθημερινότητας γίνεται το χρήμα και οι τρόποι απόκτησής του .Το ζητούμενο, χρήσιμα αλλά και πολλά άχρηστα υλικά αποκτήματα που επιμελώς μας σερβίρει ο Δυτικός καταναλωτισμός.
Η προσαρμοστικότητα απαιτείται για ακόμη μια φορά, αλλά αυτή τη φορά πρέπει να γητεύσει και την απογοήτευση του ονείρου που λέγεται Ελλάδα
Παρόλα αυτά η Ελλάδα της προσφέρει ένα δώρο ζωής για τη δημοσιογραφική της ιδιότητα. Μια Καρμική αναπάντεχη συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν ο τελευταίος επισκέφθηκε την Ελλάδα.
Τελικά η Αντιγόνα προσαρμόστηκε στις συνθήκες ζωής της αγαπημένης της Ελλάδας και μας δίδαξε ότι ο πραγματικός θησαυρός που μας ακολουθεί σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρεθούμε είναι το δυνατό και επίμονο μυαλό σε συνδυασμό με την συναισθηματική νοημοσύνη. Μόνον έτσι μπορούμε να βιώσουμε την πνευματικότητα και να απαξιώσουμε τη δύναμη της ύλης. Ίσως γιατί όλα τα υλικά αποκτήματα κάποια στιγμή απαξιώνονται όπως και …ΜΙΑ ΒΑΛΙΤΣΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΒΙΑΡΙ.