«Μην κρίνεις το βιβλίο από το εξώφυλλο»

Οφείλω να παραδεχτώ ότι είναι μια φράση που δεν λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου, ειδικά στην περίπτωση την online αγοράς. Το μόνο που μου αρκεί είναι ένα ωραίο εξώφυλλο, ένα ενδιαφέρον οπισθόφυλλο σε συνδυασμό με την σκέψη «πολύ πιθανό να είναι τόσο καλό που να το προτείνω στο baktoblog». Έχω πέσει σε αρκετά βιβλία έξω αλλά το συγκεκριμένο το πήγε ένα βήμα παραπέρα φτάνοντας μέχρι και στην παραπληροφόρηση του αναγνώστη (θα γίνω πολύ πιο συγκεκριμένος παρακάτω) για ολόκληρες ιστορικές περιόδους.

Το ghost writing στα χειρότερα του

Όπως αναγράφεται και στο οπισθόφυλλο, το βιβλίο έπειτα από την μεγάλη επιτυχία που είχε, επανακυκλοφόρησε σε νέα έκδοση. Υποθέτω πως στην καινούργια έκδοση έχουν προστεθεί ολόκληρα κεφάλαια τα οποία δεν έχει γράψει ο E.H Gombrich. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να το διαπιστώσει οποιοσδήποτε πάρει στα χέρια του το βιβλίο.

Στις πρώτες 100 σελίδες, ο τρόπος γραφής είναι λες και απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου με εξαιρετικά απλοϊκό ύφος δίνοντας ψίχουλα πληροφοριών. Πλούσιο σε φράσεις όπως οι παρακάτω:

“Αν κάποιος ήταν τόσο πλούσιος και ισχυρός όσο ο Γιός του Ήλιου, ο Φαραώ ο Χέοπας, τότε ύψωναν για χάρη του ένα ολόκληρο βουνό από πέτρα. Εκεί μέσα, πολύ βαθιά, η μούμια θα ήταν ασφαλής! Έτσι ήλπιζαν. Όλος όμως ο κόπος του ισχυρού φαραώ πήγε χαμένος. Η πυραμίδα σήμερα είναι άδεια.” απόσπασμα Μικρή ιστορία του κόσμου.

“[…] ο Περικλής. Μιλούσε στην εκκλησία του δήμου με τέτοιο τρόπο που οι Αθηναίοι πίστευαν ότι οι ίδιοι καθόριζαν τι θα γίνει, στην πραγματικότητα όμως τις αποφάσεις όμως τις αποφάσεις τις είχε πάρει από καιρό ο Περικλής. Δεν ήταν ότι κατείχε κάποιο ειδικό αξίωμα ή κάποια ιδιαίτερη εξουσία, ήταν απλώς ευφυής.” απόσπασμα Μικρή ιστορία του κόσμου.

History fact: Αν θέλεις να δεις τι έκανε πραγματικά μοναδικό τον Περικλή, διάβασε το άρθρο «Οι νόμοι τις ανθρώπινης φύσης».

HTML Image as link Qries

Αυτό που με κράτησε σε αυτό το πρώτο μέρος ήταν κυρίως η σκέψη:

“Έλα όχι αποκλείεται, το βιβλίο υποτίθεται το έχει γράψει ιστορικός, δεν θα συνεχίσει έτσι”

Βρήκαμε τον συγγραφέα!

Ευτυχώς το βιβλίο σε ανταμείβει σε ένα μέρος του. Από τη μέση και μετά και σε μερικά διάσπαρτα κεφάλαια προς το τέλος, είναι όμορφο και γλαφυρό περιγράφοντας ιστορικά στοιχεία. Κατά τη δική μου εκτίμηση εδώ μπορείς να διαβάσεις κείμενα του E.H Gombrich από τα οποία μπορείς να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου. Τα κεφάλαια αυτά ήταν μια όαση στην έρημο παρόμοιων φράσεων με αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ιστορικές ανακρίβειες: «Ήταν οι Ιππότες ρομαντικές ψυχές τελικά;»

Εκεί που με έχασε το βιβλίο εντελώς ήταν στο κεφάλαιο περιγραφής των Ιπποτών και τον ρομαντισμό με τον οποίον περιέγραφε την εποχή τους.

«Όλη αυτή η ρομαντική λάμψη δεν είναι επινόηση. Μια φορά και έναν καιρό ο κόσμος ήταν πολύχρωμος και συναρπαστικός και οι άνθρωποι έπαιζαν γεμάτοι ενθουσιασμό το παιχνίδι της ιπποσύνης» απόσπασμα του βιβλίου Μικρή ιστορία του κόσμου.

Η παραπάνω φράση και κατ’ επέκταση τα δύο κεφάλαια που αναλύουν την εποχή ξεχειλίζουν από ιστορικές ανακρίβειες ενισχύοντας την εικόνα του ιππότη όπως μπορεί να έχει ένα μικρό παιδί στο μυαλό του.

Θέλεις να πάρεις μια ρεαλιστική γεύση των γεγονότων της εποχής των ιπποτών;

Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα του ιστορικού Richard Kaeuper όσον αφορά τον 13 αιώνα των ιπποτών, εποχή του γνωστού ιππότη Lancelot.

“Τουλάχιστον 8 κρανία έχουν κοπεί στη μέση, μερικά μέχρι τα μάτια, άλλα μέχρι τα δόντια και το σαγόνι. Ο νικηφόρος ιππότης περνάει αρκετές φορές πάνω από τα πτώματα των ηττημένων εχθρών, πατώντας τους επανειλημμένα με τις οπλές του αλόγου του έτσι ώστε να διασφαλίσει έναν αργό και βασανιστικό θάνατο […] Μια γυναίκα είναι σφιχτά δεμένη σε ένα κομμάτι σίδερο και μια άλλη μέσα σε βραστό νερό.[…] Πραγματοποιούνται συχνά απαγωγές γυναικών μέχρι που ακούμε ότι 40 από αυτές βιάστηκαν.”

Ξέρω τι σκέφτεσαι…

«Ααααχχχ τι ρομαντικό..»

Αξίζει να διαβάσεις το βιβλίο;

Το βιβλίο κοστίζει 18,80 ευρώ αν το αγοράσεις από το κατάστημα. Προσωπικά το αγόρασα 13,17ευρώ online. Το όνομα του συγγραφέα που φιλοξενεί το πολύ όμορφο εξώφυλλο συμμετέχει χοντρικά στο 40% του βιβλίου.

Αξίζει να δώσεις τόσα λεφτά για μερικά καλά κεφάλαια;

Σκέψου το…

Υπάρχουν πολύ καλύτερα βιβλία από αυτό και σε πολύ καλύτερη τιμή.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα