Δε χρειάζεται να αγαπάς αυτό που κάνεις

Δε χρειάζεται να αγαπάς αυτό που κάνεις
2 Shares

Το προηγούμενο Σάββατο γράφαμε ένα βίντεο με τον Γιάννη από το Motivation Addict και κάποια στιγμή εξέφρασε τη γνώμη “ να αγαπάς αυτό που κάνεις ”. Όσο βασισμένη και αν είναι αυτή η άποψη, με έβαλε σε σκέψεις την ώρα που γράφαμε το βίντεο και κάποια στιγμή η κουβέντα πήρε την εξής τροπή:

Δε χρειάζεται να αγαπάς αυτό που κάνεις

Είτε αυτό είναι δουλειά, είτε οικογένεια είτε οποιαδήποτε κατάσταση.

Τι θέλω να πω;

Ας φανταστούμε το σύνολο αυτών που θέλουμε να κάνουμε ως έναν κύκλο . Αν ο κύκλος είναι η δουλειά μας, τότε μέσα σε αυτόν βρίσκούμε μια δραστηριότητα η οποίο μας αρέσει πολύ, για παράδειγμα η επικοινωνία με τους πελάτες και ένα μέρος που δεν μας αρέσει καθόλου,για παράδειγμα τα λογιστικά.

Επιπλέον υπάρχουν δραστηριότητες που κυμαίνονται στο φάσμα που έχουν ορίσει τα δύο αντίθετα άκρα. «Λατρεύω να έρχομαι σε επικοινωνία με τους πελάτες και μου αρέσουν τα meetings στο τέλος της βδομάδας» «Αλλά δεν μου αρέσει τόσο η αρχειοθέτηση» «τα λογιστικά όμως δεν θέλω να τα βλέπω μπροστά μου!»

Μέσα στον κύκλο βρίσκεται αυτό που κάνουμε και επιμένουμε να λέμε στον εαυτό μας και στους γύρω μας ότι θα πρέπει να το αγαπάμε για να είμαστε “καλά”. Πάντα θα υπάρχουν υποχρεώσεις που θα πρέπει να κάνουμε και είναι μέσα στα πλαίσια της δουλειάς μας.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η οικογένεια

Σχετικό άρθρο: Οι 3 παράγοντες που καθορίζουν τη ζωή σας

Αρκετοί γονείς χαίρονται που πάνε τα παιδιά τους σχολείο (ή σε άλλες δραστηριότητες) αλλά από ένα σημείο και μετά μπορεί να καταντήσει βαρετό για αυτούς. Από τη μια στιγμή στην άλλη μεταφέρουν αρνητικότητα και νευρικότητα στα παιδιά τους χωρίς καν να ξέρουν τον λόγο. Ακόμα και αν τον ξέρουν πολύ πιθανό να νιώσουν τύψεις για το γεγονός ότι κουράστηκαν να πηγαίνουν το παιδί τους σχολείο.

Ακολουθώντας τον παραπάνω συλλογισμό του κύκλου, δε χρειάζεται να αγαπάς αυτό που κάνεις.

Το γεγονός ότι δε μας αρέσουν μερικές δραστηριότητες δε σημαίνει ότι θα τα παρατήσουμε όλα και θα δρούμε 100% με βάση τα συναισθήματα μας. Θα συνεχίσουμε να διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας ή γκρινιάζοντας ή ακολουθώντας την απλή τεχνική του re-frame.

Re-Frame : Μια πρακτική λύση

Πρόσεχε πως ερμηνεύεις τη ζωή σου, γιατί έτσι θα είναι – Erich Heller

Η τεχνική αυτή ονομάζεται “re-frame” και πολύ απλά βρίσκεις τι μπορεί να κάνεις για να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις την κατάσταση.

Υπάρχουν 2 είδη re-frame:

Το πρώτο είναι η αλλαγή σε επίπεδο σκέψεις , στο συγκεκριμένο παράδειγμα με την οικογένεια μπορούμε να πούμε στον εαυτό μας “χαίρομαι που πάω τα παιδιά μου σχολείο γιατί είναι ένα καλό σχολείο και θα τα βοηθήσει στην εξέλιξη τους”. Το βασικό στοιχείο είναι να βρούμε αληθινούς λόγους, οι οποίοι βοηθάνε εμάς και τους γύρω μας με έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Αγαπώντας τις υποχρεώσεις μας

Το δεύτερο είδος re-frame είναι σε επίπεδο πράξης, για παράδειγμα εδώ και μερικούς μήνες πάω τον αδερφό μου σχολείο και πιο σπάνια στις άλλες του δραστηριότητες, αυτό που κάνω είναι η προσπάθεια βαθύτερης και συνεχούς επικοινωνίας αλλά όχι τόσο σε λεκτικό επίπεδο . Αυτό που κάνω είναι να συνδέω το κινητό στο αμάξι και να ακούμε ένα βιβλίο ή τώρα τελευταία συνδέει το δικό του κινητό και βάζει μουσική που έχει κατεβάσει.

Τα προβλήματα του μυαλού δεν μπορούν να λυθούν από το μυαλό –Eckhart Tolle 

Όπως καταλαβαίνεις το δεύτερο είδος re-frame, είναι πιο πρακτικό και πιο αποδοτικό συγκριτικά με την σκέψη. Βέβαια κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός όποτε αν θέλεις μοιράσου μαζί μου και με τους υπόλοιπους baktobloggers, τι δουλεύει για εσένα.

Πιστεύεις ότι πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις;

Πως αντιμετωπίζεις την κατάσταση όταν έχεις μια υποχρέωση;


 

Κάνε εγγραφή στο Newsletter μας (1 e-mail τη βδομάδα) και μπες στην παρέα μαζί με άλλους:

132 Συνδρομητές

Liked it? Take a second to support Γιώργος Μπάκουλης on Patreon!

Τροφή για σκέψη κάθε Κυριακή πρωί!

* indicates required

Όταν ήμουνα 3η λυκείου μετά τις πανελλήνιες πίστευα ότι η έκθεση θα ήταν το τελευταίο γραπτό μου. Μάλλον έκανα λάθος… :P. Αυτό που με γεμίζει σαν άνθρωπο είναι να δημοσιεύω περιεχόμενο με την ευχή να βοηθήσω τους αναγνώστες και να τους προτείνω βιβλία που θα τους συναρπάσουν. Το επάγγελμα μου είναι μηχανικός επιστήμης και τεχνολογίας υλικών και το πιο πρόσφατο (και μοναδικό για την ώρα) paper αφορά σύνθετα μεταλλικά υλικά.