Βιβλίο : Η δύναμη του τώρα (βρες το βιβλίο εδώ)

Έχετε φτάσει ποτέ σε ένα σημείο που οι σκέψεις σας έχουν «πάρει φόρα» και αδυνατείτε να τις σταματήσετε;

Κατά μια έννοια δεν σκέφτεστε αλλά οι σκέψεις συμβαίνουν σε εσάς, έχετε χάσει τον έλεγχο.

Τι μας απομακρύνει από την πραγματικότητα;

Όταν δεν μπορούμε να ελέγχουμε τις σκέψεις μας, ουσιαστικά ταυτιζόμαστε με τον νου μας. Ο «δούλος» γίνεται ο αφέντης. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Eckhart Tollee, διατυπώνει πώς το να μην μπορείς να σταματήσεις να σκέφτεσαι είναι φρικτό βάσανο, αλλά δεν το αντιλαμβανόμαστε, διότι όλοι υποφέρουμε από αυτό, οπότε το βρίσκουμε φυσιολογικό. Φανταστείτε ότι είστε σπίτι σας και ανοίγετε την θέρμανση. Ακούτε ότι ένα από τα καλοριφέρ κάνει έναν ιδιαίτερο ενοχλητικό θόρυβο. Καθώς η  ώρα περνάει, ο θόρυβος συνεχίζεται, όμως τώρα πια δεν του δίνετε τόση σημασία όσο στην αρχή. Όταν ξαφνικά σταματήσει, έρχεται η ανακούφιση και η συνειδητοποίηση της άλλοτε έντονης ενόχλησης. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις  αδιάκοπες σκέψεις. Λόγω της μεγάλης επανάληψης τις εντάσσουμε  στην κατηγορία του «φυσιολογικού». Τι είναι, όμως, φυσιολογικό;

Γιατί να είμαστε εθισμένοι στη σκέψη; – Η δύναμη του τώρα

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο εθισμός προκύπτει από την ταύτιση με τις σκέψεις μας. Πιστεύουμε πως είμαστε οι σκέψεις μας, με αποτέλεσμα να αντλούμε την αίσθηση του εαυτού μας από τις δραστηριότητες και το περιεχόμενο του νου μας. Η δραστηριότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ύπαρξη μας. Ο Tollee αναφέρεται στο «εγώ» ως τον ψευδό-εαυτό, ο οποίος είναι καθαρά δημιούργημα της ασυνείδητης ταύτισης με τον νου.

Για το «εγώ», η παρούσα στιγμή δεν έχει ενδιαφέρον, γι’ αυτόν τον λόγο καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να διατηρεί ζωντανό το παρελθόν και να προβάλει τον εαυτό του στο μέλλον. Η ερώτηση «ποιος θα ήμουν χωρίς το παρελθόν μου» και η πεποίθηση «Κάποια μέρα όταν συμβεί αυτό, εκείνο ή το άλλο, θα είμαι καλά» παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στους μηχανισμούς του «εγώ».

Νους και συναισθήματα

«Όλα τα συναισθήματα είναι παραλλαγές ενός αρχέγονου, αδιαφοροποίητου συναισθήματος που προέρχονται από την απώλεια της επίγνωσης του ποιος είσαι, πέρα από όνομα και μορφή»

HTML Image as link Qries

Η παρατήρηση των σκέψεων είναι εξίσου σημαντική με την παρατήρηση των συναισθημάτων μας. Αν παρασυρθούμε σε μια ασυνείδητη ταύτιση με το συναίσθημα χωρίς να γίνουμε παρατηρητές, (φαινόμενο που είναι εξαιρετικά φυσιολογικό), τότε το συναίσθημα μετατρέπεται προσωρινά στο «εγώ».

Αυτό που προτείνετε μέσα στο βιβλίο είναι να αποκτήσουμε την συνήθεια να ρωτάμε τον εαυτό μας «Τι συμβαίνει μέσα μου αυτή τη στιγμή;» .

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί : «Αυτή η ερώτηση δεν είναι το πρώτο σκαλοπάτι για την ταύτιση με τα συναισθήματα μου;»

Το κλειδί είναι να μην αναλύουμε αλλά αντίθετα απλώς να παρατηρούμε, να νιώσουμε την ενέργεια του συναισθήματος (αυτή επίσης είναι η βάση πολλών τεχνικών διαλογισμού και προσευχής).

Νους  και οι δραστηριότητες του

Μια από τις κύριες λειτουργίες του νου είναι η μάχη κατά του συναισθηματικού πόνου. Το μόνο, όμως, που καταφέρνει είναι η προσωρινή κάλυψη των συναισθημάτων και όχι η πραγματική επίλυσή τους. Όσο μεγαλύτερος είναι ο πόνος, τόσο μεγαλύτερη η αντίσταση του στα γεγονότα που συμβαίνουν Τώρα.

«Τι θα μπορούσε να είναι πιο μάταιο, πιο τρελό, από το να δημιουργείς εσωτερική αντίσταση σε κάτι που δεν υπάρχει; Παραδώσου σε αυτό που υπάρχει. Πες ναι στη ζωή και δες ξαφνικά πως η ζωή αρχίζει να δουλεύει για σένα και όχι εναντίον σου». απόσπασμα του βιβλίου, Η δύναμη του τώρα

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά , στα Αγγλικά και σε audio-book.

Καλή ανάγνωση


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα