Πέρασα το τελευταίο διάστημα διαβάζοντας  κυρίως βιβλία που εμπίπτουν στην κατηγορία «ψυχολογικά θρίλερ». Στα τρελά κέφια για να σπάσει η μονοτονία διάβαζα και κανένα βιβλίο αυτοβελτίωσης τύπου «Everything is Fucked Up». Χρειαζόμουν, λοιπόν, μια αλλαγή… για να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σου, με παρότρυναν κάπως με επιτακτικό και επίμονο τόνο, επίθετα που καθόλου δεν αρμόζουν στο ουσιαστικό παρότρυνση να διαβάσω κάτι… ας πούμε ρομαντικό.

Βρες το βιβλίο Νουρίν εδώ

Με βαριά καρδιά περισσότερο παρά ενθουσιασμό, ξεκίνησα το ταξίδι της αναζήτησης τριών δευτερολέπτων μιας και πετάχτηκε στα email μου μια λίστα με προτάσεις νέων κυκλοφοριών…

Διαβάζω ταχέως την περίληψη -αγάπες, έρωτες, πάθη-  και λέω «ωχ, τα πιάσαμε τα λεφτά μας»… Συνεχίζω βαριανασαίνοντας και  ωπ, να η Σύρος να και η Αφρική η λατρεμένη να και η διαφορετικότητα… Ήταν αρκετές αυτές οι τρεις λέξεις κλειδιά για να με πείσει!

Περίληψη – Νουρίν

Το βιβλίο ξεκινά με ένα γάμο, ένα γάμο που μοσχοβολά ελληνικό νησί με ιταλικά στοιχεία, κατάλοιπο της ενετοκρατίας μεταξύ ενός πλούσιου γόνου της αριστοκρατικής οικογενείας Δακρότση της Απάνω Χώρας της Σύρου και της κόρης ενός κοσμογυρισμένου εμπόρου. Οι τότε νεόνυμφοι, Λουκία και Δομίνικος περνούν σύντομα στο επόμενο βήμα αποκτώντας δύο παιδιά τα οποία μας οδηγούν κυριολεκτικά και μεταφορικά σε νέα κεφάλαια. Η κόρη τους, Ανέζα λίγο πιο επαναστατικό πνεύμα από την μητέρα της και τη μητέρα της μητέρας της ερωτεύεται δυνατά κάποιον ο οποίος για κακή της τύχη δεν κάνει τικ σε όλα τα κουτάκια της οικογένειας της.  Η ζωή την οδηγεί στη Αφρική και τότε ξεκινάνε όλα…

Τα στοιχεία που μου άρεσαν περισσότερο στο συγκεκριμένο βιβλίο ήταν τα εξής :  

Ταξιδιωτικό Στοιχείο

Οι περιγραφές της Σύρου από την Ερμούπολη και την ενετική συνοικία της Άνω χώρας μέχρι την παραλία  στο Γαλησσά και τον Αζόκαμπο σε μεταφέρουν μονομιάς στο νησί. Από την άλλη, οι εικόνες της Αντί Αμπέμπα, πρωτεύουσας της Αιθιοπίας σε ταξιδεύουν στη μακρινή μαύρη ήπειρο με ζωντανές εικόνες που μυρίζουν χώμα και φρέσκο χορτάρι.

Τρεις γενιές γυναικών

Βρήκα πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως ξεκινάει το βιβλίο με την απαρχή του έρωτα της Λουκίας και του Δομίνικου για να καταλήξει στον έρωτα και τη ζωή της εγγονής της. Μέσα από ένα γρήγορο πέρασμα από την μια εποχή σε μια άλλη, βλέπουμε πως εξελίσσονται τρεις γυναίκες που προέρχονται από την ίδια οικογένεια αντιπροσωπεύοντας η καθεμιά και διαφορετική γενιά. Το βιβλίο πηγαίνει από γενιά σε γενιά θυμίζοντας την τεχνική time lapse που μας δείχνει σε γρήγορο πλάνο την ζωή τους σαν σε ταινία. Παρόλα αυτά, κάνει «στάσεις» εστιάζοντας στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής τους, τα σημεία-σταθμούς γι’ αυτές, χωρίς φυσικά να λείπουν τα δράματα, οι εντάσεις, τα πάθη και οι έρωτες.

HTML Image as link Qries

Ρατσισμός και Διαφορετικότητα

Θίγει θέματα όπως ο κοινωνικός, ο φυλετικός ρατσισμός, οι δυσκολίες και τα εμπόδια τα οποία βρίσκει στο διάβα του όποιος αποφασίζει να εναντιωθεί σε αυτά μέσα από μια πολύ δυνατή ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην Σύρο.

Το βιβλίο Νουρίν της Μαρίας Τζιρίτα κυκλοφορεί από εκδόσεις Ψυχογιός από τον περασμένο Φεβρουάριο και μπορείτε να το παραγγείλετε  εδώ (μάλιστα με 10% έκπτωση).


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα


Previous articleΛίγα νανόμετρα και η νέα μας ζωή
Next article21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα : Η λύση στην αδιαφορία
Γεια σου κόσμε! Κόσμε χαρούμενε, προβληματισμένε, τυχερέ και άτυχε! Είμαι η Ελένη και είμαι εδώ για τις ώρες των αντιφάσεων και της δημιουργίας! Όπως είπε κάποιος πολύ αγαπημένος κάποτε : " Οι ώρες της απόλυτης ελευθερίας μας, εκεί που ορίζουμε απόλυτα τον εαυτό μας είναι οι ώρες που δημιουργούμε". Το να γράφεις,λοιπόν, ένα άρθρο είναι ένα είδος ελευθερίας όλων εκείνων των αντιφάσεων, των προβληματισμών και των συναισθημάτων που αποτυπώνονται και μένουν. Δηλώνω ορκισμένη βιβλιοφάγος και ελπίζω οι προτάσεις μου να σε οδηγούν παντοτινά στις δικές σου ώρες απόλυτης ελευθερίας.