Βιβλίο: Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί
Θυμάμαι ήμουν πρώτη δημοτικού όταν η μάνα μου, μου έδωσε ένα βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος». Δεν μπορώ να πω ότι ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά μια αγάπη που αναπτύχθηκε με την πάροδο των χρόνων. 19 χρόνια μετά από το πρώτο βιβλίο ήρθε η ώρα να κάνουμε review το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί»
Το βιβλίο είχε βγει όταν ήμουν φαντάρος και η πρώτη επαφή με αυτό δεν ήταν και η καλύτερη μιας και είδα ότι το βιβλίο ήταν σε μορφή θεατρικού. Το γεγονός αυτό με ξενέρωσε μιας και οι περιγραφές της Ρόουλινγκ μου άρεσαν πολύ. Σε έβαζε στο κλήμα χωρίς να είναι πολύ φλύαρη ενώ παράλληλα δεν σε άφηνε με ερωτήματα για το περιβάλλον που βρίσκονται οι χαρακτήρες.
Το γεγονός ότι το βιβλίο ήταν γραμμένο με αυτή τη μορφή ήταν και ο λόγος που καθυστέρησα να διαβάσω το βιβλίο ακόμα και είμαι μεγάλος φαν του Χάρι Πότερ και του υπόλοιπου σύμπαντος.
Η κεντρική ιστορία του βιβλίου “Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί”
Ο γιός του Χάρι Πότερ, ο Άλμπους με τη βοήθεια μιας χρονομηχανής και του φίλου του Σκόρπιους Μαλφόϊ, επιστρέφει πίσω στο παρελθόν για να σώσει τον Σέντρικ Ντίγκορι από βέβαιο θάνατο.
Το spoil που δεν ήταν spoil
Όταν διάβασα τον τίτλο και στη συνέχεια άρχισα να διαβάζω το βιβλίο, ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι το τρίτο παιδί του Χάρι Πότερ, ο Άλμπους, θα είναι με κάποιο τρόπο παιδί ή πεμπτουσιωτής του Βόλ.. του ξέρεις ποιου :P. Βιάστηκα όμως μιας και το καταραμένο παιδί δεν έχει καμία σχέση με τους φίλους ή την οικογένεια Πότερ. Το βιβλίο εξελίσσεται με τέτοιο τρόπο ώστε να πείσει τον αναγνώστη ότι ο Μικρός Πότερ είναι το καταραμένο παιδί και κάνει την αλλαγή ακριβώς εκεί που πρέπει.
Ειδικά όταν ο φίλος του Σκόρπιους Μαλφόϊ είναι στο επίκεντρο και κατηγορείται από όλους ότι αυτός είναι γιός του άρχοντα του σκότους.
Όταν έμαθα ποιο είναι το καταραμένο παιδί, κατάλαβα ότι το βιβλίο δίνει όλα τα φώτα στον Άλμπους Πότερ έτσι ώστε να σε αποπροσανατολίσει. Πρακτικά το καταραμένο παιδί είναι δίπλα σου σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου και δεν το βλέπεις… Ή αυτό ή εγώ δεν στροφάρω και πολύ :P.
Το αγαπημένο μου στοιχείο στο βιβλίο “Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί”
Με τη βοήθεια μιας χρονομηχανής, την οποία χρησιμοποιούν ο Σκόρπιους Μαλφόϊ και ο Άλμπους Πότερ, ο αναγνώστης βιώνει 2 πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να είχαν συμβεί στο τέλος το έβδομου επεισοδίου. Το προσωπικά αγαπημένο, ήταν το δεύτερο σενάριο όπου νικάει ο Βόλντεμορτ. Παρουσιάζει πως θα ήταν ο κόσμος αν κυριαρχούσε το κακό στον κόσμο των μάγων και αντίστοιχα στον κόσμο των μαγκλ.
Αν είσαι φαν του Χάρι Πότερ το βιβλίο αξίζει μόνο για αυτά τα δύο πιθανά σενάρια. Απολαμβάνω πολύ ταινίες και βιβλία όπου καταφέρνουν με ωραίο τρόπο να περάσουν στον αναγνώστη πιθανά σενάρια και τι θα γινόταν αν νικούσε το κακό.
Για ποιόν είναι το βιβλίο στο “Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί”;
Πραγματικά δεν ξέρω αν αξίζει το βιβλίο για κάποιον που δεν έχει διαβάσει έστω και ένα Χάρι Πότερ. Λόγω της δομής που είναι γραμμένο το καθιστά δύσκολο για τον μη-μυημένο αναγνώστη να καταλάβει τα κίνητρα των χαρακτήρων.
Από την άλλη μεριά, αν έχεις διαβάσει τα βιβλία ή έχεις δει τις ταινίες Χάρι Πότερ τότε θα απολαύσεις το βιβλίο μιας και είναι πολύ ενδιαφέρον για τον αναγνώστη να δει την εξέλιξη των χαρακτήρων.
Για μένα το βιβλίο λειτούργησε σαν μια δόση παιδικής νοσταλγίας.
Κάνοντας βουτιά στην αντίθεση
Το βιβλίο βασίζεται στην αντίθεση, μιας και ο Άλμπους Πότερ είναι θυμωμένος με τους πάντες (και ειδικά με τον πατέρα του), δεν του αρέσει το Χογκουαρτς και ανήκει στον κοιτώνα του Σλίθεριν. Από την άλλη μεριά ο Σκόρπιους Μαλφόι αντιμετωπίζει τα περισσότερα περιστατικά με χιούμορ, είναι ανοιχτός άνθρωπος και δεν φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματα του, στοιχεία που σε κάνουν να πιστεύεις ότι η πιθανότητα της υιοθεσίας είναι αρκετά υψηλή :P.
Η τελευταία σκηνή
Όταν διάβαζα το βιβλίο νόμιζα ότι θα έχουμε έναν καινούργιο κακό, συγκεκριμένα τα καταραμένο παιδί.
Έκανα λάθος.
Αυτό που θέλει να κάνει το καταραμένο παιδί είναι να προειδοποιήσει τον πατέρα του, την ημέρα που πάει να σκοτώσει τον Χάρι Πότερ με τη βοήθεια μιας χρονομηχανής. Έχουμε λοιπόν μια συνάντηση κορυφής στην εκκλησία απέναντι από το πατρικό του Χάρι Πότερ. Από τη μια μεριά έχουμε τον Χάρι, τον Άλμπους, τον Σκόρπιους, τον Ντράκο, την Τζίνη, την Ερμιόνη και τον Ρον ενώ από την άλλη τον Βολντεμορτ και το καταραμένο παιδί.
Η σκηνή που μπαίνει μέσα ο Βόλντεμορτ είναι αρκετά ανατριχιαστική μιας και καταλαβαίνεις ότι με το παραμικρό λάθος όλες οι θυσίες και οι δράσεις από τα προηγούμενα επεισόδια μπορούν να χαθούν για πάντα.
Ποιο ήταν το καλύτερο σημείο του βιβλίου;
Το καλύτερο σημείο για μένα ήταν η στιγμή που τα δύο παιδία, ο Άλμπους και ο Σκόρπιους, ήταν εγκλωβισμένα στο Γκοντρικς Χόλοου την εποχή που ο Χάρι Πότερ ήταν βρέφος. Καθώς και ο τρόπος που κατάφερε ο Άλμπους να επικοινωνήσει με τον πατέρα του στο μέλλον. Ήταν πολύ έξυπνο και δεν το περίμενα καθόλου.
Ποιος είναι ο αγαπημένος μου χαρακτήρας;
Ο αγαπημένος χαρακτήρας σε αυτό το Χάρι Πότερ είναι ο Σκόρπιους Μαλφόι, μιας και μου αρέσαν πολύ οι ατάκες του και το στυλ του γενικότερα. Ίσως ο πιο καλοσυνάτος και ευχάριστος χαρακτήρας απ’ όλα τα επεισόδια Χάρι Πότερ συγκριτικά με τους υπόλοιπους κεντρικούς χαρακτήρες.
Κλείνοντας
Πως σου φάνηκε το βιβλίο «Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί»;
Ποιος ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας;
Τι δεν σου άρεσε στο βιβλίο;
Άφησε σχόλιο από κάτω!
Κριτική βιβλίου: 7 λόγοι για να διαβάσεις το “ Αποστολή στο Παρίσι ”