Τι μου έμαθε ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του :  1) Κάνε μικρές καθημερινές πράξεις 2) Ζήσε με ευγένεια  3) Αγκάλιασε τους φόβους σου

Άλλο ένα μυθιστόρημα που μου κέντρισε το ενδιαφέρον αυτή τη βδομάδα, “Τα μυστικά του μοναχού που πούλησε τη φερράρι του” είναι ουσιαστικά η συνέχεια του βιβλίου “ ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του ”. Όπως αναφέρω και σε αυτό το βίντεο μου αρέσει το μυθιστόρημα που διαβάζω να μην περιστρέφεται μόνο γύρω από τα γεγονότα και τους χαρακτήρες αλλά να σου μεταδίδει χρήσιμες πληροφορίες και να σε εμπνέει. Τα μυστικά του μοναχού ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες και είναι ο λόγος που σου το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι θα έχουν διαβάσει το πρώτο βιβλίο “ ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του ” οπότε ετοιμάσου να διαβάσεις και το 2ο 😛

Κάνε μικρές καθημερινές πράξεις

Αν διαβάζεις non-fiction βιβλία με επίκεντρο την αυτοβετλίωση, τότε πολύ πιθανό να έχεις ακούσει αυτή τη συμβουλή ένα εκατομμύριο φορές (και λίγες λέω). Η διαφορά σε αυτό το βιβλίο είναι ότι περιγράφεται με μια μοναδική ιστορία.

Ο πρωταγωνιστής μας, επισκέπτεται τους αρχαιολόγους που είναι υπεύθυνοι για τις ανασκαφές, στις περιοχές που ζούσε η φυλή των Μάγια. Κατά την ξενάγηση παρατηρεί πως παρόλα τα τεχνολογικά μέσα που διέθεταν οι αρχαιολόγοι, πολλές από τις ανασκαφές πραγματοποιούνταν ακόμα και με το χέρι. Με αποτέλεσμα να ο ρυθμός εκσκαφής ευρημάτων να ανέρχεται στα 3 με 5 εκατοστά τη μέρα. Όταν εξέφρασε την απορία του στον ξεναγό του και υπεύθυνο των ανασκαφών, αυτός του απάντησε: 

“Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δεν μπορούμε να είμαστε βιαστικοί με τη δουλειά μας. Στόχος είναι να εργαζόμαστε προσεκτικά και με ακρίβεια ακόμα και αν νιώθουμε ότι πλήττουμε […] Mου αρέσει να σκέφτομαι ότι εμείς τα “αργά φτυάρια” αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, οι μικρές συνεισφορές του καθένα μας, θα ενωθούν και θα δημιουργήσουν κάτι πραγματικά σημαντικό”

HTML Image as link Qries

απόσπασμα του βιβλίου

Παλιότερα πίστευα ότι για να πετύχω κάτι, θα πρέπει να συνόδευα την διαδικασία με άγχος και πίεση. Προς το τέλος των φοιτητικών μου χρόνων κατάλαβα ότι με τις μικρές καθημερινές πράξεις μπορείς να πετύχεις αβίαστα πολύ περισσότερα πράγματα συγκριτικά με την πίεση και το άγχος που περνάνε οι περισσότεροι φοιτητές όταν προβάλει μπροστά τους η εξεταστική περίοδος.

Φυσικά η αρχή “ κάνε μικρές καθημερινές πράξεις ” αφορά όλους τους τομείς της ζωής. Οτιδήποτε θέλεις να πετύχεις μακροπρόθεσμα κάνε ένα πλάνο και ξεκίνα από σήμερα. Μην φανταστείς την επιτυχία σου και δηλώσεις “θα αρχίσω από αύριο”. Αν θέλεις έμπνευση και εργαλεία υπάρχει ένα σχετικό group στο facebook, Αυτοβελτίωση – Self Improvement.

Για να μην μιλάμε μόνο όμως για το μακρινό μέλλον, αυτό που κερδίσεις ακολουθώντας βήμα-βήμα είναι η αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να τα καταφέρεις, ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεγελαστεί από τις ταινίες και ιστορίες που ακούμε για overnight success και πως τα κατάφερε ο “τάδε” μέσα σε έξι μήνες. Έτσι αρχίζουμε να δίνουμε μεγαλύτερη βάση στην τύχη, στις γνωριμίες και στα λεφτά, αμελώντας την δύναμη των μικρών καθημερινών πράξεων.

ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του κάνε μικρές καθημερινές πράξεις ευγένεια αγκάλιασε τους φόβους
Τα μυστικά του μοναχού που πούλησε τη φερράρι του / ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του

Ζήσε με ευγένεια

Πριν πάω παρακάτω θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι η λέξη ευγένεια χρησιμοποιείται αρκετά λάθος από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Τι θέλω να πω με τη λέξη “λάθος”;

Πολλοί άνθρωποι συνδέουν την ευγένεια με την λεκτική καταπίεση. Για παράδειγμα “πρέπει να είσαι ευγενικός για να μην σε παρεξηγηθεί αυτός/αυτή που έχεις απέναντι σου”. ή “πρέπει να είσαι κύριος/ ευγενική κοπέλα”. “Καλά πως είπες κάτι τέτοιο;; Που πήγε η ευγένεια σου;;”

Ουσιαστικά θυσιάζουμε την αυθόρμητη έκφραση στον βωμό του καθωσπρεπισμού

Το παράδοξο είναι ότι οι άνθρωποι που είναι ψεύτικα ευγενικοί, φαίνονται από χιλιόμετρα. Η καταπίεση να μην πουν αυτό που πραγματικά θέλουν ζωγραφίζεται στο πρόσωπο τους.   

Σχετικό άρθρο : Ευγενικά ψέματα

Παράλληλα οι άνθρωποι που είναι πραγματικά ευγενικοί κάνουν τη διαφορά, κερδίζοντας τον συνομιλητή τους από το πρώτο δευτερόλεπτο.

Γυρνώντας πίσω στο βιβλίο

Ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του μέσω του δεύτερου βιβλίου τονίζει πως η συμπεριφορά μας στον υπόλοιπο κόσμο δείχνει πως συμπεριφερόμαστε στον ίδιο μας τον εαυτό. Αν μιλάμε με ευγένεια στον κόσμο γύρω μας τότε είμαστε ευγενικοί και με τον εαυτό μας.  

Αυτή είναι και η βασική παραδοχή στο βίντεο με τίτλο “μην παίρνεις τίποτα προσωπικά” μιας και ο καθένας από εμάς προβάλει στον περίγυρο του τη δικιά του πραγματικότητα.

ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του κάνε μικρές καθημερινές πράξεις ευγένεια αγκάλιασε τους φόβους
Τα μυστικά του μοναχού που πούλησε τη φερράρι του / ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του

Αγκάλιασε τους φόβους σου

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου έχει μια φοβία η οποία συναντιέται συχνά σε ανθρώπους, την κλειστοφοβία. Σε ένα από τα ταξίδια με προορισμό το Παρίσι, πρέπει να συναντήσει έναν άνθρωπο ο οποίος εργάζεται στην διατήρηση των κατακομβών του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησης μέσα σε ένα τόσο ασφυκτικά κλειστό και γεμάτο κόκαλα και κεφάλια ανθρώπων μέρος, ο αναγνώστης παρατηρεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις που έχει ένας κλειστοφοβικός άνθρωπος. Για να είμαι ειλικρινής δεν χρειάζεται να είσαι κλειστοφοβικός για να τρομάξεις όταν είσαι εσύ και ένας άνθρωπος που μόλις γνώρισες σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Παρόλο αυτά βλέπουμε σιγά σιγά την αλλαγή σε ψυχολογικό επίπεδο που βιώνει ο πρωταγωνιστής. Στο τέλος φτάνει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότεροι φόβοι που έχει , για την οικογένεια του, για τη δουλειά του, τον οδηγούν ακριβώς στο αντίθετο αποτέλεσμα.

“Τα πράγματα που φοβόμουν περισσότερο συνέβαιναν ήδη στη ζωή μου παρά της προφυλάξεις που έπαιρνα για να τα αποφύγω.”

Τη φράση αγκάλιασε τους φόβους την έχω δει και στο βιβλίο “The way of the superior man” , στο οποίο ο Devid Deida μας συμβουλεύει να γίνουμε φίλοι με τους φόβους μας, έτσι ώστε να τους συνηθίσουμε. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι πια φόβοι αλλά προκλήσεις.

Μια υπενθύμιση

Όταν και οι 2 συγγραφείς λένε “ αγκάλιασε του φόβους σου ” δεν εννοούνε μόνο σε νοητικό επίπεδο αλλά κυρίως σε πρακτικό. Αυτό που θέλω να πω είναι μην παραμένεις στη σκέψη αλλά δράσε κάθε φορά που παρουσιάζεται ένας φόβος. Με αυτόν τον τρόπο και σε συνδυασμό με την συμβουλή “ κάνε μικρές καθημερινές πράξεις ” μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αλλά η πρόκληση να τα φέρνουμε εις πέρας στην πραγματική μας ζωή παραμένει.

Προσωπικά άλλες φορές τα καταφέρνω και άλλες αποτυγχάνω.

Τι δεν μου άρεσε στο βιβλίο

Προς το τέλος του βιβλίου ο πρωταγωνιστής μας διηγείται πως γνώρισε τη γυναίκα του. Η ιστορία που επέλεξε ο συγγραφέας είναι κλισέ και για να πω την αλήθεια μου φάνηκε περίεργο ένα τέτοιο βιβλίο που σου δημιουργεί εικόνες, σε ταξιδεύει σε μέρη και πόλεις και σου περνάει υψηλά νοήματα για τη ζωή και την ευτυχία , επέλεξε να συμπεριλάβει μια τόσο αναμενόμενη ιστορία. Παρουσιάζει τον πρωταγωνιστή στα νιάτα του ως έναν πολύ ντροπαλό φοιτητή που, βλέπει μια συμφοιτήτριά που του άρεσε από ένα κοινό μάθημα , να δουλεύει σερβιτόρα. Οι φίλοι του λένε την κλασσική ατάκα “δεν την έχεις , είναι έξω από τα νερά σου” στη συνέχεια ο ίδιος κάνει το πιο “ντροπαλό” πέσιμο, η μελλοντική του γυναίκα τον θυμάται από το κοινό μάθημα που παρακολουθούσαν και στο τέλος της προτείνει να πάνε για καφέ/ ποτό.  Ρεαλισμός 😛 

Εγώ το έκανα το χρέος μου για το 2ο βιβλίο “ο μοναχός που πούλησε τη φερράρι του” 😛 από εκεί και πέρα το αφήνω πάνω σου. Να σου θυμίσω ότι οποιοδήποτε προϊόν και αν αγοράσεις μέσω των links που βλέπεις στο baktoblog.com βοηθάς το blog να βιοποριστεί οικονομικά.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα