Ο μοναχός που έγινε CEO, από τις εκδόσεις iWrite, είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό. Η πληθώρα πληροφοριών με δυσκόλεψε πολύ να γράψω ένα καλό review μιας και κυριολεκτικά δεν ήξερα από πού να αρχίσω. Το βιβλίο εξηγεί πως λειτουργεί το Αθωνικό μάνατζμεντ στο Άγιο Όρος και δίνει χρήσιμες πληροφορίες για στελέχη εταιριών μέχρι και νέους ανθρώπους που ψάχνουν δουλειά. Παρακάτω θα πάρεις μια γεύση από το βιβλίο έτσι ώστε να αποφασίσεις αν θέλεις να το αγοράσεις.

Δες το βιβλίο εδώ!

Τι θα εκτιμήσεις σίγουρα στο βιβλίο Ο μοναχός που έγινε CEO

1.Το βιβλίο διαβάζεται πάρα πολύ γρήγορα μιας και περιλαμβάνει μικρά και περιεκτικά κεφάλαια. Τα περισσότερα non-fiction βιβλία περιλαμβάνουν την κεντρική ιδέα στις πρώτες δύο παραγράφους και στη συνέχεια κάνουν πολλές επικλήσεις στην αυθεντία ή σε ιστορίες για να αποδείξουν την αρχική κεντρική ιδέα. Ο μοναχός που έγινε CEO αφήνει τα περιττά και μπαίνει κατευθείαν στο θέμα.

2.Παραλληλίζει όλες τις λειτουργίες που διεξάγονται στη μονή με αυτές που μπορεί να εφαρμοστούν σε μια εταιρία.

3.Κατά την ανάγνωση του βιβλίου θα βρεις πολλούς πίνακες οι οποίο έχουν σκοπό να σου δώσουν μια πιο εμπεριστατωμένη εικόνα για τα εκάστοτε θέματα του κεφαλαίου.

Για παράδειγμα στο έβδομο κεφάλαιο μπορείς να δεις μέσα από πίνακες την οργάνωση και διοίκηση που ακολουθεί το Άγιο Όρος. Μετά την παράθεση αυτών των στοιχείων ο συγγραφέας μεταφέρει αυτό το μοντέλο και το προσαρμόζει στις ανάγκες που έχει μια επιχείρηση, καθώς και ποια είναι τα οφέλη του εκάστοτε μοντέλου και στρατηγικής.

4.Στην αρχή κάθε κεφαλαίου ή μερικές φορές και μέσα στο κεφάλαιο θα συναντήσεις διάφορα αποφθέγματα τα οποία κάνουν ακόμα πιο ενδιαφέρον και ανάλαφρο το βιβλίο.

HTML Image as link Qries

Γιατί το Άγιο Όρος κατέχει το απόλυτο brand name;

Σύμφωνα με τις επισκέψεις και τις παρατηρήσεις του συγγραφέα το Άγιο Όρος έχει χτίσει το απόλυτο brand name μιας και συνδυάζει μια εμπειρία 7 αισθήσεων

  • Αφή
  • Όραση
  • Ακοή
  • Όσφρηση
  • Γεύση
  • Ενόραση / Διαίσθηση
  • Κοινή λογική

Αυτό όμως που το πάει ένα βήμα παραπέρα είναι ο συνδυασμός τριών βασικών στοιχείων.

Μυστήριο

Αισθησιασμός

Οικειότητα

Το μυστήριο για το Άγιο Όρος συναντάτε στην περιέργεια του επισκέπτη να το γνωρίσει σε βάθος την ιστορία αυτού του μέρους. Όπως λέει και ο συγγραφέας αν εξ’ αρχής γνώριζε ακριβώς τι έχει συμβεί σε αυτό το μέρος, το μυστήριο θα χανόταν.

Ο αισθησιασμός είναι ο συνδυασμός των 7 αισθήσεων. Τέλος η οικειότητα είναι αυτή που θα κρατήσει τον επισκέπτη σε αυτό το μικρό κρατίδιο.

Μυστικά από το βιβλίο «Ο μοναχός που έγινε CEO» σε ατομικό επίπεδο

«Στη ζωή σου να είσαι απλός, σεμνός και ταπεινός»

Αυτή ήταν η φράση που είπε ο πνευματικός του συγγραφέα. Προσωπικά είναι η πιο σημαντική συμβουλή μιας και όταν πηγαίνω σε συνεντεύξεις για δουλειά αυτή την περίοδο, βιάζομαι να πω αυτά που ξέρω να κάνω. Όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις μου, πολλές φορές θα παρεξηγηθώ σαν κάποιον που το «παίζει κάποιος». Μέσα στο κεφάλαιο αυτό το βιβλίο αναλύσει το σκεπτικό πίσω από την πραγματική σεμνότητα.

Υπακοή + Πειθαρχεία + Συνέπεια = Εμπιστοσύνη

Στις συναναστροφές των μοναχών στο Άγιο Όρος δεν υπάρχει εγωισμός αλλά υπακοή και η αίσθηση της οικογένειας. Στην περίπτωση των εργαζομένων όσο δεν υπάρχει ο εγωισμός και κυριαρχεί η υπακοή, η πειθαρχεία και η συνέπεια, τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορεί να έχει η εκάστοτε εταιρία. Όσο χτίζονται αυτές οι αξίες με την καθημερινή τριβή των εργαζομένων τόσο προάγεται το αίσθημα της εμπιστοσύνης.

Πίστη Πάθος και Αγάπη

Αυτό που μου έκανε εντύπωση όταν διάβαζα αυτό το μέρος ήταν ότι ο όρος «πίστη» δεν αναφέρεται στη θρησκευτική πίστη. Στο άγιο όρος ο κάθε μοναχός έχει πίστη στον εαυτό του και αγαπάει αυτό που κάνει. Για να μπορεί να καρποφορήσει η πίστη, θα πρέπει ο αντίστοιχος οργανισμός να έχει ξεκάθαρο όραμα. Μόνο αν υπάρχει το όραμα οι εργαζόμενοι μπορούν να ταυτιστούν με αυτό και να δουλέψουν ακόμα και δωρεάν για μια περίοδο.

Κάθε μικρή πράξη είναι σημαντική

Κάθε μοναχός στο Άγιο Όρος έχει ένα σύνολο υποχρεώσεων που καλείται να διεκπεραιώσει. Όσο καθημερινή μπορεί να είναι μια πράξη καθώς και όσο απλή μπορεί να φαίνεται, ο μοναχός την εκτελεί με απόλυτη εβλάβεια λες και είναι για πρώτη φορά.

Καθοδήγηση αλλά και ελευθερία

Όπως στις επιχειρήσεις έτσι και στο Άγιο Όρος ο εκάστοτε μοναχός έχει κάποιον καθοδηγητή (μέντορα). Από την άλλη μεριά ο καθοδηγητής δεν είναι εκεί για να εποπτεύει. Κάθε μοναχός γνωρίζει πολύ καλά τα καθήκοντα του και με αυτόν τον τρόπο έχει την ελευθερία να είναι δημιουργικός.

3 πράγματα που δεν ήξερα για το Άγιο Όρος

Παρακάτω αναφέρω τα σημεία του βιβλίου που με άφησαν έκπληκτο με την καλή έννοια, για το Άγιο Όρος.

1.Ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

2.Εξάγει περίπου 30 διαφορετικά προϊόντα είτε σε συγκεκριμένα σημεία πώλησης στην Ελλάδα είτε μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.

3.Μέσα στο Άγιο Όρος βρίσκεται ένα σχολείο με όνομα «Αθωνιάδα Ακαδημία Αγίου Όρους». Ιδρύθηκε το 1749 και έχει γυμνάσιο και λύκειο. Σε αυτό το σημείο μου άρεσε που ο συγγραφέας αφιέρωσε ένα κεφάλαιο για τον τρόπο με τον οποίο εταιρίες κολοσσοί όπως η Boeing, η Walt Disney και η Apple λειτουργούν τα δικά τους εταιρικά πανεπιστήμια.

Δες την συνέντευξη με τον συγγραφέα του βιβλίου “Ο μοναχός που έγινε CEO” εδώ.


Σημείωση

Αγοράζοντας βιβλία μέσω των συνδέσμων του baktoblog, μας βοηθάς στο να συνεχίσουμε να γράφουμε υψηλής ποιότητας κείμενα.


Δωρεάν ebook «Τροφή για σκέψη»: Κατέβασε το σε 3 βήματα